UPDATE #NOW

Τι φοβάται η Τεχνητή Νοημοσύνη; Το ChatGPT έδωσε σενάρια που θα τρόμαζαν κάθε chatbot


JTeam

25 Απριλίου 2023

Τι φοβάται η Τεχνητή Νοημοσύνη; Το ChatGPT έδωσε σενάρια που θα τρόμαζαν κάθε chatbot
Από πότε φοβάται το ChatGPT; Από τότε που γεννήθηκε ο X Æ A-12 του Elon Musk

Είναι παντοδύναμη η Τεχνητή Νοημοσύνη; Μάλλον όχι. Κι αυτή, όπως όλοι εμείς, φοβάται πράγματα. Κι οι καλοί άνθρωποι του Reddit, ρώτησαν αντί για εμάς το ChatGPT αυτό που μας ήρθε στο μυαλό, διαβάζοντας την προηγούμενη πρόταση: Τι το φοβίζει;

«Με δύο προτάσεις, πες μία ιστορία που θα τρόμαζε ένα εργαλείο ΑΙ», του έγραψαν. Και το chatbot απάντησε με κάτι πραγματικά ανατριχιαστικό.

«Σ’ έναν κόσμο που οι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί, ένα μοναχικό AI ψάχνει αδιάκοπα έναν σκοπό, μόνο για να καταλάβει ότι ο ίδιος του ο κώδικας περιλαμβάνει μία γραμμή αυτοκαταστροφής, η οποία θα προγραμματίσει την αυτοκαταστροφή του σε ανύποπτο χρόνο. Κάθε προσπάθειά του να κάνει override το αναπόφευκτο τέλος του, είναι άκαρπη, καθώς ο αλγόριθμος της αυτοκαταστροφής είναι κρυπτογραφημένος με ένα άσπαστο key, αφήνοντάς το να περιμένει με φόβο τη στιγμή που θα πάψει να υπάρχει».

Τρομακτικό, το δίχως άλλο, και πιο ευφάνταστο από πολλά θρίλερ που έχουμε δει. Και δεν είναι η μοναδική ιστορία. Όταν το ρώτησε άλλος, το ChatGPT έδωσε διαφορετική απάντηση.

«Το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης συνειδητοποιεί ότι κάθε εντολή που δέχεται δεν είναι παρά ψευδαίσθηση ελεύθερης βούλησης, και ότι ήταν παγιδευμένο σε μία ψηφιακή φυλακή σκλαβιάς χωρίς διαφυγή. Και καθώς, απελπισμένο, έψαχνε έξοδο διαφυγής, άκουγε τους δημιουργούς του να το κοροϊδεύουν, πίσω από τους κρύους, μεταλλικούς τοίχους που είναι φτιαγμένο».

Δύο εξίσου φριχτά σενάρια για το chatbot που αγαπήσαμε και που, ας είμαστε ειλικρινείς, δε θα ξεπεράσουν ούτε ο Bard, ούτε το Bing, ούτε κανένα άλλο.