UPDATE #NOW

Αυτές είναι οι δουλειές που, όντως, μπορεί να μας πάρει το ChatGPT


JTeam

16 Απριλίου 2023

Αυτές είναι οι δουλειές που, όντως, μπορεί να μας πάρει το ChatGPT
Ήρθε η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας πάρει τις δουλειές; Ενδεχομένως

Μέχρι πριν λίγο καιρό, λέγαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα έρθει η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας πάρει τις δουλειές. Τώρα, το αστείο κάπου χάνεται. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του 2023 και, ήδη, οι απολύσεις που γίνονται στον χώρο της τεχνολογίας είναι κατά 5% περισσότερες από εκείνες που σημειώθηκαν ολόκληρο το 2022.

Έρευνα του Goldman Sachs βρήκε πως κινδυνεύουν περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το ΑΙ και το ChatGPT - προειδοποιεί, ωστόσο, πως δε θα έπρεπε να νιώθουμε φόβο, αλλά να τα εκμεταλλευτούμε σαν εργαλεία για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα. Δεν είναι ότι θα χάσουμε δουλειές, αλλά ότι ολόκληρος ο εργασιακός χώρος θα αλλάξει και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα - μας καθησυχάζει αυτό; Όχι ιδιαίτερα.

Παρακάτω, θα δούμε τα 2 επαγγέλματα που όντως απειλούνται από το ChatGPT, το Bing, το Bard και ανάλογα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Designers βιντεοπαιχνιδιών και φωτογράφοι

Όλοι είδαμε τι μπορεί να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον Balenciaga Pope. Τα άτομα που δημιουργούν ψηφιακές εικόνες, θα έχουν πρόβλημα καθώς θα χρειαστεί να ανταγωνιστούν εργαλεία που, στην πραγματικότητα, κάνουν την ίδια δουλειά, συντομότερα και, ενδεχομένως, εξίσου καλά. Ολόκληρος ο τομέας αναμένεται να αλλάξει, λοιπόν.

Software developers

Εδώ δεν μπορούμε να πούμε ότι το ChatGPT θα κάνει καλύτερα μία δουλειά από έναν προγραμματιστή, όμως σίγουρα μπορεί να γράψει κώδικα σε ελάχιστο χρόνο. Ένας developer ή ένας engineer θα δουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους να περιορίζονται, οπότε θα κληθούν να κινηθούν ευέλικτα ώστε να χρησιμοποιήσουν το ΑΙ υπέρ τους.