UPDATE #NOW

Πώς θεραπεύεται το υποβαθμισμένο ελληνικό χορευτικό τοπίο;


JTeam

28 Απριλίου 2023

Πώς θεραπεύεται το υποβαθμισμένο ελληνικό χορευτικό τοπίο;
Μια συζήτηση με εκπροσώπους της ελληνικής χορευτικής κοινότητας για το οξύμωρο σχήμα ενός διεθνώς διακεκριμένου κλάδου και μιας επίμονης εγχώριας απαξίωσης

Ακόμα και στη διάρκεια των τεταμένων μηνών που προηγήθηκαν για τον πολιτισμό, ο χορός παρέμεινε υποφωτισμένος κάτω από την ομπρέλα των παραστατικών τεχνών. Κι αυτό είναι ένα χρόνιο, αθεράπευτο σύμπτωμα που βασανίζει την ελληνική χορευτική σκηνή, παρά τις (χωρίς καμία κρατική στήριξη) σημαντικές διακρίσεις του ανθρώπινου δυναμικού του στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το σχήμα είναι, δίχως αμφιβολία, οξύμωρο.

Υποφωτισμένος χορός σημαίνει κατάφορα παραγκωνισμένος. Η μοναδική τέχνη (μαζί με τη νέα γενιά του ελληνικού σινεμά) που διαδίδεται στο εξωτερικό με βραβεία, φεστιβαλικές παρουσίες και σημαντικές συνεργασίες με κορυφαία θέατρα της Ευρώπης, στην έδρα της παραμένει σχεδόν αόρατη. «Ο σύγχρονος χορός σαμποτάρεται. Έχουμε φύγει από το πεδίο της απαξίωσης κι έχουμε περάσει σε αυτό της στοχευμένης υποβάθμισης», καταγγέλλει η πρόεδρος του ΣΕΧΩΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του Χορού), Μίνα Ανανιάδου. Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr.