UPDATE #NOW

Τόσο κόστισε τελικά η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ


JTeam

19 Μαΐου 2023

Τόσο κόστισε τελικά η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Splash News
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού δαπανήθηκε από υπουργείο Εσωτερικών, για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια

Tο κόστος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως θα μπορούσε να προβλεφθεί, ήταν υπέρογκο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, δαπανήθηκαν συνολικά 161,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 200 εκατ. ευρώ)!

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, συνολικά 73,7 εκατομμύρια στερλίνες, δαπανήθηκε από υπουργείο Εσωτερικών, για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είχε πει χαρακτηριστικά ότι, η κηδεία ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση αστυνόμευσης στην ιστορία της, καθώς παρευρέθηκαν ηγέτες κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο.

Το φέρετρο με τη σορό της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας, που πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου. Μετά μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι περίμεναν επί ώρες στην ουρά για να την τιμήσουν περνώντας μπροστά από το φέρετρο, στο Westminster.

To Σάββατο 6 Μαΐου θα μείνει στην ιστορία, καθώς πραγματοποιήθηκε η στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της Βασιλικής Συζύγου, Camilla. Εκατομμύρια άτομα από ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν την τηλεοπτική και διαδικτυακή μετάδοση της τελετής, είτε από γνήσιο ενδιαφέρον, είτε από απλή περιέργεια. Όπως και να ‘χει, είναι ένα από τα γεγονότα που δεν θα ξεχαστούν.

H τελετή ήθελε να είναι «συντομότερη, μικρότερη και λιγότερο ακριβή» από εκείνη της μητέρας του πίσω στο 1953, όπως κι έγινε. Αυτός ήταν ένας τρόπος να δείξει στο κοινό και στον κόσμο πώς θα λειτουργήσει η βασιλεία του στο μέλλον, καθώς και ότι λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής που επικρατεί στη χώρα.

Όταν η Ελισάβετ στέφθηκε τον Ιούνιο του 1953, ήταν μια πολυτελής τελετή που ήταν μια πολύ αναγκαία τόνωση του ηθικού για ένα έθνος που πεινούσε για μεγαλοπρέπεια από τον πόλεμο. Πιστεύεται ότι κόστισε 1,57 εκατομμύρια £ εκείνη την εποχή, που είναι περίπου 45 εκατομμύρια £ σήμερα.