Εκλογές 2023: Αναλυτικός οδηγός για την κάλπη - Πόσους σταυρούς βάζουμε και ποτέ έχουμε άκυρο ψηφοδέλτιο
JTeam
21 Μαΐου 2023
Έφτασε η ημέρα τις 21 Μαΐου, και από τις 7 η ώρα το πρωί, οι κάλπες έχουν ανοίξει, με τους εκλογείς να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν μέχρι και τις 7 το απόγευμα.
Στα 21,529 εκλογικά τμήματα της χώρας, δικαίωμα ψήφου έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Να σημειωθεί πως το Σάββατο ψήφισαν οι απόδημοι Έλληνες, ενώ 22.825 ψηφοφόροι ασκούν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους.
Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Πως γίνεται η διαδικασία της ψήφου
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Όσον αφορά στο πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν οι εκλογείς, αυτό εξαρτάται από την εκλογική περιφέρεια και το πόσους βουλευτές εκλέγονται.
Έως 4 σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες:
- Α' Αθηνών
- Βόρειου Τομέα Αθηνών
- Νότιου Τομέα Αθηνών
- Α' Θεσσαλονίκης
Έως 3 σταυρούς βάζουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες:
- Δυτικό Τομέα Αθηνών
- Β' Πειραιώς
- Ανατολικής Αττικής
- Αχαΐας
- Β' Θεσσαλονίκης
- Ηρακλείου
- Λάρισας
Έως 2 σταυρούς βάζουν οι ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες:
- Α' Πειραιώς
- Δυτικής Αττικής
- Αιτωλοακαρνανίας
- Δωδεκανήσου
- Έβρου
- Ευβοίας
- Ηλείας
- Ημαθίας
- Ιωαννίνων
- Καβάλας
- Καρδίτσας
- Κοζάνης
- Κορινθίας
- Κυκλάδων
- Μαγνησίας
- Μεσσηνίας
- Πέλλας
- Πιερίας
- Σερρών
- Τρικάλων
- Φθιώτιδος
- Χανίων
Τέλος, έως 1 σταυρό βάζουν οι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών:
- Αργολίδος
- Αρκαδίας
- Άρτας
- Βοιωτίας
- Γρεβενών
- Δράμας
- Ευρυτανίας
- Ζακύνθου
- Θεσπρωτίας
- Καστοριάς
- Κέρκυρας
- Κεφαλληνίας
- Κιλκίς
- Λακωνίας
- Λασιθίου
- Λέσβου
- Λευκάδας
- Ξάνθης
- Πρέβεζας
- Ρεθύμνου
- Ροδόπης
- Σάμου
- Φλωρίνας
- Φωκίδας
- Χαλκιδικής
- Χίου
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012, ένα ψηφοδέλτιο «βγαίνει» άκυρο:
- Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι σταυροί από τους επιτρεπόμενους
- Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).
- Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
- Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).
- Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
- Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).
- Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).