UPDATE #NOW

Κορωνοϊός: Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας δεν αποκλείει τη διαρροή του ιού από εργαστήριο της Wuhan


JTeam

2 Ιουνίου 2023

Κορωνοϊός: Κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας δεν αποκλείει τη διαρροή του ιού από εργαστήριο της Wuhan
pexels
«Μπορείτε πάντα να υποπτεύεστε τα πάντα. Έτσι είναι η επιστήμη», δήλωσε ο καθηγητής σε πρόσφατη συνέντευξή του

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο BBC, ο πρώην διακεκριμένος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της χώρας, George Gao, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο της Wuhan.

Ο καθηγητής, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσής της, υποστήριξε στη συνέντευξή του για το podcast Fever του BBC Radio 4: The Hunt for Covid’s Origin: «Μπορείτε πάντα να υποπτεύεστε τα πάντα. Έτσι είναι η επιστήμη».

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει απορρίψει επανειλημμένα την υπόθεση της διαρροής του ιού από εργαστήριο και επιμένει πως ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, το Πεκίνο θεώρησε τη θεωρία διαρροής αρκετά αξιόπιστη ώστε να ξεκινήσει τη δική του έρευνα, σύμφωνα με τον Gao, ο οποίος διηύθυνε τον οργανισμό όταν ξεκίνησε η πανδημία προς τα τέλη του 2019.

«Μην αποκλείετε τίποτα»

Η θεωρία που επικρατεί σήμερα, την οποία υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, είναι ότι ο Covid μεταπήδησε με φυσικό τρόπο από ζώα που είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό νυχτερίδας. Η θεωρία της διαρροής του ιού από εργαστήριο επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά χιλιόμετρα μακριά από το Ινστιτούτο Ιολογίας, όπου οι ερευνητές ήταν γνωστό ότι εργάζονταν πάνω σε κορωνοϊούς που βρίσκονται στις νυχτερίδες.

«Εκείνο το εργαστήριο ελέγχθηκε δύο φορές από τους ειδικούς του τομέα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής, ο οποίος όμως παραδέχτηκε πως δεν έχει δει την επίσημη έκθεση του ελέγχου. «Νομίζω πως το συμπέρασμα είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν διαπίστωσαν κάποια παράβαση», συμπλήρωσε

Σε απάντηση στα σχόλια του καθηγητή Gao, η πρεσβεία της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Η θεωρία της διαρροής του ιού είναι ένα ψέμα που δημιουργήθηκε από δυνάμεις κατά της Κίνας. Έχει πολιτικά κίνητρα και δεν έχει καμία επιστημονική βάση».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής Gao αμφισβητεί την επίσημη εξήγηση της Κίνας για την προέλευση της πανδημίας. Σε συνέδριο στην Ελβετία που πραγματοποίηθηκε τον Απρίλιο, ο καθηγητής δήλωσε πως αν και δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, ο Covid θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο.

Όπως τόνισε παράλληλα, η πραγματική προέλευση του Covid μπορεί να μην αποκαλυφθεί ποτέ επειδή το θέμα είναι «πολύ ευαίσθητο και πολιτικοποιημένο».