UPDATE #NOW

Ο Δορυφόρος του Κρόνου έχει πλέον όλα τα συστατικά για τη δημιουργία ζωής


JTeam

15 Ιουνίου 2023

Ο Δορυφόρος του Κρόνου έχει πλέον όλα τα συστατικά για τη δημιουργία ζωής
NASA/AP
Τα ίχνη φωσφόρου «φωνάζουν» ζωή

Ο δορυφόρος του Κρόνου, ο Εγκέλαδος, απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιστήμονες αλλά πρόσφατα βρέθηκε ένα νέο στοιχείο που θα μπορούσε να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια, μέλη της επιστημονικής ομάδας της NASA εντόπισαν ίχνη φωσφόρου στον Εγκέλαδο χάρη στο διαστημικό σκάφος Cassini.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Εγκέλαδος διαθέτει πλέον, όλα τα χημικά συστατικά που απαιτούνται για τη δημιουργία ζωής, όπως τη γνωρίζουμε στη Γη. «Ο Εγκέλαδος διαθέτει όλα τα συστατικά που θα χρειαζόταν μία τυπική μορφή ζωής στη Γη για να ζήσει και πως ο ωκεανός εκεί είναι κατοικήσιμος για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε», υποστηρίζει ο χημικός αστροβιολογίας στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, Morgan Cable.

Η σπουδαία ανακάλυψη δημοσιεύτηκε σε έρευνα την Τετάρτη. Προηγούμενες έρευνες είχαν αποδείξει πως ο Εγκέλαδος διέθετε τα υπόλοιπα συστατικά για τη ζωή, όπως άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο και θείο. Όλα, εκτός από το φώσφορο.

Οι αναλύσεις των επιστημόνων εντόπισαν τελικά και δεσμούς φωσφόρου με οξυγόνο, ολοκληρώνοντας τη λίστα των απαραίτητων υλικών για τη δημιουργία ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Cassini ολοκλήρωσε την αποστολή του το 2017 "μεταπηδώντας" στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, αλλά πριν από αυτό, πρόσφερε πολύτιμα δεδομένα περνώντας κοντά από τον Εγκέλαδο.

Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου κρύβεται ένας ζεστός ωκεανός με βάθος 50 χιλιομέτρων, ο οποίος επεκτείνεται στο σύνολο του δορυφόρου. Στο νότιο πόλο του υπάρχουν πίδακες οι οποίοι εκτοξεύουν παγωμένα σωματίδια στο διάστημα, τα οποία ανέλυσε το Cassini για να μελετήσουν οι επιστήμονες τη χημική σύνθεση του ωκεανού απομακρυσμένα, χωρίς να χρειαστεί να φτάσουμε στην επιφάνεια του δορυφόρου.

Η Ευρώπη, ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία, έχει απασχολήσει επίσης τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή. Σε μελέτη, εξετάστηκαν οι ομοιότητες μεταξύ διπλών κορυφογραμμών που μοιάζουν με τεράστιες ρωγμές στην επιφάνεια της Ευρώπης και μιας μικρότερης εκδοχής τους στη Γροιλανδία, οι οποίες ερευνήθηκαν με χρήση ραντάρ που διεισδύει στον πάγο.

Στην αναζήτηση για εξωγήινη ζωή, η Ευρώπη έχει προσελκύσει την προσοχή των επιστημόνων ως μία από τις τοποθεσίες του ηλιακού μας συστήματος που μπορεί να είναι κατοικήσιμες, ενδεχομένως από μικρόβια, εξαιτίας ενός υπόγειου ωκεανού που θεωρείται ότι περιέχει αλάτι.