UPDATE #NOW

Ρωσία: Ψυχιατρικό ινστιτούτο που θα μελετά τη συμπεριφορά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

17 Ιουνίου 2023

Ρωσία: Ψυχιατρικό ινστιτούτο που θα μελετά τη συμπεριφορά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων
splashnews.com
Με εντολή Putin η δημιουργία του ινστιτούτου

Ο Vladimir Putin με εντολή του δημιουργεί ένα ινστιτούτο, στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού κέντρου ψυχιατρικής, με αντικείμενο τη μελέτη της συμπεριφοράς των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας ανακοίνωσε την εντολή του Putin στην Κρατική Δούμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου στην χώρα. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις, για τις συνέπειες που θα έχει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ένας βουλευτής ρώτησε αν το υπουργείο Υγείας έχει μελετήσει τις αντιλήψεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για τους ρόλους των φύλων και τη σεξουαλικότητα «σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εντολή του προέδρου για τη δημιουργία, στη βάση του ομοσπονδιακού κέντρου ψυχιατρικής, πρόσθετου ινστιτούτου που δεν θα μελετάει μόνο αυτές, αλλά και μια σειρά κατευθύνσεις συμπεριφορών, μεταξύ των οποίων και την κοινωνική συμπεριφορά», απάντησε ο Υπουργός Υγείας.

Το Meduza επισημαίνει πως «αυτές οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ενδέχεται να επιβεβαιώνουν ότι στη Ρωσία θέλουν να εισάγουν μία διά της βίας θεραπεία μεταστροφής, που συνιστά ένα σύμπλεγμα ψευδοεπιστημονικών, βίαιων ψυχολογικών και σωματικών πρακτικών, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί δήθεν να 'θεραπευτεί' ο μη ετεροφυλικός προσδιορισμός».

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει πως αυτές οι μέθοδοι θεωρούνται βασανιστήρια. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα, για την απαγόρευση των επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου, προβλέπει ότι αυτές θα επιτρέπονται μόνο για «τη θεραπεία γενετικών ανωμαλιών σε παιδιά» και θα απαιτείται απόφαση ιατρικής επιτροπής κρατικού ιδρύματος υγείας. Το ίδιο νομοσχέδιο επίσης απαγορεύει σε κρατικές υπηρεσίες να προχωρούν στην αλλαγή ταυτότητας φύλου σε έγγραφα πολιτών. Για την έγκριση του νομοσχεδίου απαιτούνται τρεις αναγνώσεις στη Δούμα και στη συνέχεια το «πράσινο φως» από την άνω βουλή, προτού σταλεί στον Putin για υπογραφή.

Το 2022 η Ρωσία ήταν στις τελευταίες θέσεις της ετήσιας κατάταξης που δημοσιεύει η οργάνωση ILGA-Europe, αναφορικά με την πολιτική και νομική προστασίας των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Πηγή: LiFO