Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να φοράμε αντηλιακό κάθε μέρα αλλά το καλοκαίρι, ας είμαστε ειλικρινείς, τα αντηλιακά μπαίνουν πιο έντονα στη καθημερινή μας ρουτίνα. Οι περισσότεροι ήδη θα έχουν αναζητήσει στο ντουλάπι τους και θα έχουν βρει μερικά παλιά αντηλιακά, αντι να επενδύσουν σε καινούργια. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: πόσο κακό είναι να εφαρμόζουμε το περσινό μας αντηλιακό;
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, όπως τα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς, έτσι και το SPF έχει ημερομηνία λήξης και τα κακά νέα είναι ότι συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη. Έτσι, το περσινό αντηλιακό θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει το δέρμα σου σε κίνδυνο, αντί να κάνει καλό. Πριν το απλώσεις λοιπόν στην επιδερμίδα σου, πρέπει πάντα να τσεκάρεις την ημερομηνία λήξης καθώς αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.
Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι σε περίπτωση που το αντηλιακό σου έχει λήξει, γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, γεγονός που σημαίνει πως οι πιθανότητες ηλιακών εγκαυμάτων, εμφάνισης καφέ κηλίδων και ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος είναι αυξημένες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ληγμένο αντηλιακό, είναι ότι σε περίπτωση που το βάλεις, δεν θα σου προσφέρει την απαραίτητη προστασία οπότε κινδυνεύεις να πάθεις εγκαύματα από τον ήλιο, όπως και καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με τη δερματολόγο και ιδρύτρια του Skin Refinery, Dr. Joyce Park.
«Τα συστατικά του αντηλιακού χαλάνε με τον καιρό οπότε μετά την ημερομηνία λήξης, αρχίζει να φθίνει η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού και η προστασία που προσφέρει από τις ακτίνες του ηλίου», όπως προσθέτει η ειδικός. Επίσης, όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα, καλό είναι να αποφεύγουν το ληγμένο αντηλιακό καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά προβλήματα.
Πώς θα καταλάβεις αν έχεις λήξει το αντηλιακό σου
Τα περισσότερα αντηλιακά γενικά έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν περίπου τρία χρόνια (αν δεν έχουν ανοιχτεί). Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του αντηλιακού σου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία, καλό είναι να τεστάρεις πάντα ένα αντηλιακό πριν το απλώσεις στην επιδερμίδα του προσώπου ή του σώματός σου. Τσέκαρε αν υπάρχουν αλλαγές στην υφή του, (όπως για παράδειγμα αν έχει γίνει πιο πηχτό ή πιο λεπτόρρευστο ή έχει αλλαγές στη μυρωδιά του). Αν το αντηλιακό σου έχει αρχίσει να έχει μία παράξενη μυρωδιά, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι αλλοίωσης της σύνθεσής του.
Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως, καταλήγουν πως το αντηλιακό χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο.