UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας μετά από 20 χρόνια


JTeam

27 Ιουνίου 2023

ΗΠΑ: Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα ελονοσίας μετά από 20 χρόνια
pexels
Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα, θα πρέπει να υποβάλλεται επειγόντως σε ιατρική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασής του

Στη Florida και το Texas, επιβεβαιώθηκαν πέντε κρούσματα ελονοσίας ενώ σύμφωνα με τα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, πρόκειται για τους πρώτους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τη νόσο αυτή που μεταδίδεται από τα κουνούπια στις ΗΠΑ εδώ και 20 χρόνια.

Τα τέσσερα κρούσματα ελονοσίας στη Florida μαζί με το ένα στο Texas, διαγνώστηκαν σε περίοδο δύο μηνών. Συγκεκριμένα, η πολιτεία της Florida ανακοίνωσε ότι το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε στις 26 Μαΐου στην Κομητεία Sarasota, ενώ οι αξιωματούχοι στο Texas ανακοίνωσαν στις 23 Ιουνίου ότι κάτοικος του Τέξας που εργαζόταν στο ύπαιθρο στην Κομητεία Cameron, διαγνώσθηκε με τη νόσο.

H ελονοσία θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό

H ελονοσία, σύμφωνα με οδηγία από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό και ότι οποιοσδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα, θα πρέπει να υποβάλλεται επειγόντως σε ιατρική εξέταση για την εκτίμηση της κατάστασής του.

Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία σημείωσε ότι ο κίνδυνος να προσβληθεί κάποιος από ελονοσία στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μικρός και ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων μόλυνσης από τη νόσο αφορούν ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Στο 95% των περιπτώσεων πρόκειται για ανθρώπους που προσβλήθηκαν στην Αφρική

Πώς προκαλείται η ελονοσία

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Τα κουνούπια μολύνονται από ασθενείς με παρασιταιμία.

Η ελονοσία προκαλείται από πέντε είδη παρασίτων που μεταφέρονται από κάποια θηλυκά κουνούπια. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες και κόπωση. Επίσης κάποιος μπορεί να παρουσιάσει ναυτία, διάρροια και έμετο. Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη απειλητική για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης νεφρικής ανεπάρκειας, επιληπτικών κρίσεων και κώματος.

Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.