WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε μια ιστορική νίκη για τον πλανήτη, ο ΠΟΥ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας


The Jennettes

11 Οκτωβρίου 2021

Σε μια ιστορική νίκη για τον πλανήτη, ο ΠΟΥ ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας
Η ελονοσία κάθε χρόνο σκοτώνει περίπου 500.000 ανθρώπους. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά που ζουν στην Αφρική. Το νέο εμβόλιο κατά της θανατηφόρας ασθένειας μπορεί να μην είναι τέλειο αλλά σίγουρα θα αναστρέψει την επικρατούσα κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Η ελονοσία κάθε χρόνο σκοτώνει περίπου 500.000 ανθρώπους και ένα παιδί πεθαίνει κάθε δύο λεπτά από τη νόσο. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά που ζουν στην Αφρική. Το νέο εμβόλιο κατά της θανατηφόρας ασθένειας μπορεί να μην είναι τέλειο αλλά σίγουρα θα αναστρέψει την επικρατούσα κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ο κόσμος απέκτησε ένα νέο όπλο στον αγώνα κατά της ελονοσίας που αποτελεί μία από τις πιο παλιές και θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες. Το πρώτο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της μαλάριας μπορεί πλέον να χορηγηθεί στα παιδιά της Αφρικής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και αυτή είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή και νίκη για ολόκληρο τον πλανήτη. 

Το εμβόλιο, που ονομάζεται Mosquirix, είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα δραστικό πριν μια εξαετία αλλά τώρα, μετά την επιτυχία πιλοτικών προγραμμάτων ανοσοποίησης στην Κένυα, τη Γκάνα και το Μαλάουι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και στις ευρύτερες περιοχές με μέτρια ή υψηλά ποσοστά μετάδοσης της ασθένειας. 

Στα πλαίσια των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο είχε περίπου 50% αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής ελονοσίας τον πρώτο χρόνο, όμως έπεσε σχεδόν στο μηδέν τέσσερα χρόνια αργότερα. Τα αποτελέσματα για την πρόληψη των θανάτων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. 

Η εκτίμηση των ειδικών με τα νέα δεδομένα, είναι ότι θα σώσει ετησίως χιλιάδες παιδιά από τον θάνατο τη στιγμή που η ελονοσία κάθε χρόνο σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 260.000 παιδιών, ηλικίας κάτω των 5. «Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο ελονοσίας για τα παιδιά είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Το νέο εμβόλιο, που είναι το πρώτο που δημιουργείται για οποιαδήποτε παρασιτική νόσο, παρασκευάστηκε από την εταιρεία GlaxoSmithKline και λειτουργεί προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να εμποδίσει τη δράση του πλασμώδιου του μηνοειδούς, το οποίο είναι το πιο γνωστό στην Αφρική και το πιο θανατηφόρο από τα πέντε παθογόνα της ελονοσίας.

Η επικίνδυνη νόσος μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού και βρίσκεται όπως προαναφέρθηκε, ανάμεσα στις μεταδοτικές λοιμώξεις που προκαλούν θάνατο. Τα συμπτώματα της ελονοσίας είναι πυρετός, ρίγη, εφίδρωση, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι. 

Το πρώτο εμβόλιο που εγκρίνει ο ΠΟΥ για την αντιμετώπισή της είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έχουν γίνει ποτέ στον χώρο της ιατρικής και δίνει ελπίδα για ένα πιο ασφαλές μέλλον. 

Δείτε ακόμη: 10 ηθοποιοί που έχασαν τη ζωή τους από σπάνιες ασθένειες 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.