UPDATE #NOW

Ισπανία: Βρέθηκε νεκρή φάλαινα με «θησαυρό» αξίας 500.000 ευρώ στο στομάχι της


Τόνια Τζάφερη

5 Ιουλίου 2023

Ισπανία: Βρέθηκε νεκρή φάλαινα με «θησαυρό» αξίας 500.000 ευρώ στο στομάχι της
H φάλαινα ξεβράστηκε νεκρή, και οι επιστήμονες θέλησαν να βρουν τι προκάλεσε τον θάνατο της

Είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις, όπου μια γιγάντια φάλαινα ξεβράστηκε νεκρή σε παραλία των Κανάριων νησιών. Επειδή το θηλαστικό δεν είχε τραύματα, ούτε και ενδείξεις για το τι μπορεί να προκάλεσε τον θάνατο της, οι επιστήμονες αποφάσισαν μέσω νεκροψίας να οδηγηθούν στις αιτίες θανάτου της.

Και τελικά αποδείχθηκε αυτό που είχαν υποψιαστεί. Εξετάζοντας την κοιλιακή χώρα και το έντερο του θηλαστικού, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων και Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Λας Πάλμας, Fernandez Rodríguez, και η ομάδα του, βρήκαν έναν πολύ σκληρό στοιχείο.

«Αυτό που έβγαλα ήταν μια πέτρα διαμέτρου περίπου 50-60 εκατοστών και βάρους 9,5 κιλών» εξήγησε ο Rodríguez. «Τα κύματα έπλεαν πάνω από τη φάλαινα. Όλοι παρακολουθούσαν όταν επέστρεψα στην παραλία, αλλά δεν ήξεραν ότι αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν άμβρα».

Η άμβρα ή γκρι κεχριμπάρι, (γνωστό και ως «ο χρυσός της θάλασσας»), είναι μία στερεή ουσία που παράγεται στο πεπτικό σύστημα των φαλαινών φυσητήρων. Αυτή η ουσία, αποτελεί «ιερό δισκοπότηρο των αρωματοποιών» εδώ και αιώνες. Η άμβρα έχει άρωμα όπως το σανταλόξυλο, αλλά περιέχει επίσης αμπρεΐνη, μια άοσμη αλκοόλη που σταθεροποιεί και διατηρεί τη μυρωδιά των αρωμάτων για μεγάλη διάρκεια -και πρόκειται για μια ουσία την οποία αναζητούν διακαώς εταιρείες αρωματοποιίας.

Jenny.Gr
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Πως δημιουργείται η άμβρα

Οι φάλαινες τρώνε μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και σουπιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν μπορεί να χωνευτεί με αποτέλεσμα να κάνει εμετό. Κάποια από αυτά, όμως, παραμένουν και με την πάροδο των χρόνων στα έντερα της φάλαινας και ενώνονται, σχηματίζοντας γκρι κεχριμπάρι.

Αυτό μερικές φορές αποβάλλεται, γι' αυτό και το κεχριμπάρι συνήθως επιπλέει στη θάλασσα. Αλλά μερικές φορές, όπως στην περίπτωση της φάλαινας στη Λα Πάλμα, μεγαλώνει τόσο πολύ που προκαλεί διάτρηση του εντέρου και η φάλαινα πεθαίνει.

Σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Ινδία έχει απαγορευτεί η εμπορία του γκρι κεχριμπαριού, στο πλαίσιο της απαγόρευσης φαλαινοθηρίας.

Επομένως το ότι ορισμένα πολυτελή αρώματα, περιέχουν «εμετό φάλαινας» ισχύει, όπως επίσης και το γεγονός, πως η ποσότητα άμβρας που εντοπίστηκε στη φάλαινα κοστίζει 500.000 ευρώ.