UPDATE #NOW

Lizzo: Μήνυση από πρώην χορεύτριές της για σεξουαλική παρενόχληση και τοξικό εργασιακό περιβάλλον - Οι σκληρές κατηγορίες


Τόνια Τζάφερη

2 Αυγούστου 2023

Lizzo: Μήνυση από πρώην χορεύτριές της για σεξουαλική παρενόχληση και τοξικό εργασιακό περιβάλλον - Οι σκληρές κατηγορίες
Splash News
H κακομεταχείριση των χορευτών από την Lizzo, η πίεση για συμμετοχή σε σεξουαλικές ενέργειες, το body shaming εις βάρος της ομάδας της και η τεράστια απογοήτευση του κοινού της

Ακούγοντας το όνομα της Lizzo, είχαμε διαφορετικά πράγματα στο μυαλό μας. Την είχαμε συνδέσει με μια ερμηνεύτρια, η οποία είχε αφήσει έντονο το στίγμα της, τόσο καλλιτεχνικά, αλλά και ως προσωπικότητα. Η Lizzo ήταν εκείνη που προωθούσε το «body positivity», εκείνη που ήθελε να παρακινήσει κάθε άτομο να νιώσει εντάξει με το σώμα του και τα κιλά του, όποια και αν ήταν αυτά. Ήταν επίσης εκείνη που δήλωνε και θερμή υποστηρικτής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με την ίδια να δηλώνει ανοιχτή σε ότι αφορά την σεξουαλικότητα της.

Όλα αυτά όμως ξεκινούν να γκρεμίζονται και μάλιστα με έναν βίαιο, απρόσμενο τρόπο, ο οποίος μας ξάφνιασε όλους. Μας απογοήτευσε, μας αηδίασε και σίγουρα μας προκάλεσε οργή. Πόσο μάλλον, αν όλες αυτές οι κατηγορίες αποδειχτούν τελικά.

H καταγγελία που κατατέθηκε εις βάρος της Lizzo

Πιο συγκεκριμένα, σε μια καταγγελία που κατατέθηκε την Τρίτη στο δικαστήριο του Λος Άντζελες, η Arianna Davis, η Crystal Williams και η Noelle Rodriguez κατηγορούν τη Lizzo (πραγματικό όνομα Melissa Jefferson) και την Big Grrrl Big Touring Inc, για ένα ευρύ φάσμα νομικών και σεξουαλικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων επίσης φυλετικών και θρησκευτικών διακρίσεων.

Η Arianna Davis, η Crystal Williams και η Noelle Rodriguez, οι οποίες ασχολούνται επαγγελματικά με τον χορό, συμμετείχαν στις περιοδείες της Lizzo και φυσικά στις συναυλίες της. Κατά την διάρκεια της περιοδείας της τραγουδίστριας στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ, συνέβη ένα περιστατικό το οποίο αφορά και εξαναγκασμό των χορευτριών σε σεξουαλικές ενέργειες, πέρα από κακομεταχείριση τους.


Σύμφωνα με τη μήνυση, η Lizzo ώθησε τους χορευτές να παρευρεθούν σε μια σεξουαλική παράσταση στη διάσημη περιοχή Red Light του Άμστερνταμ και στη συνέχεια τους πίεσε να ασχοληθούν με τους performers.

«Η Lizzo άρχισε να καλεί τα μέλη του καστ να αγγίζουν εκ περιτροπής τους γυμνούς performers, να πιάνουν δονητές από τους κόλπους τους και να τρώνε μπανάνες που προεξέχουν επίσης από τους κόλπους των performers», υποστηρίζει η αγωγή. «Ακόμη, η Lizzo έστρεψε την προσοχή της στην κυρία Davis και άρχισε να την πιέζει προκειμένου να αγγίξει το στήθος μιας από τις γυμνές γυναίκες που έπαιζαν στο κλαμπ, παρά την αντίθεση της».

Η μήνυση ισχυρίζεται επίσης ότι η Shirlene Quigley, η αρχηγός της χορευτικής ομάδας της Lizzo, επέβαλε τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις στους ενάγοντες και έκανε επανειλημμένες ενέργειες που τους έκαναν να νιώθουν άβολα, συμπεριλαμβανομένου του σχολιασμού για τη σεξουαλική παρθενία τους και της προσομοίωσης του στοματικού σεξ σε μια μπανάνα μπροστά τους.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Billboard», οι εκπρόσωποι των Lizzo και Quigley, δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην αγωγή.

Mεταξύ άλλων, και άλλα μέλη από την ομάδα της Lizzo, αναφέρουν body shaming περιστατικά από την τραγουδίστρια, ενώ η χορεύτρια Davis «χρειαζόταν να εξηγήσει την αύξηση του βάρους της και να αποκαλύψει προσωπικά στοιχεία για τη ζωή της για να διατηρήσει τη δουλειά της».

Ο δικηγόρος των χορευτών, Ron Zambrano, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς τους ισχυρισμούς σχετικά με την αύξηση βάρους, δηλώνοντας: «Η εκπληκτική φύση του τρόπου με τον οποίο η Lizzo και η ομάδα διαχείρισης της αντιμετώπιζαν τους καλλιτέχνες τους, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα υποστηρίζει η Lizzo δημόσια. Ντροπιάζει τις χορεύτριες της και τις εξευτελίζει με τρόπους που όχι μόνο είναι παράνομοι αλλά και απολύτως αποθαρρυντικοί».



Άλλοι βασικοί ισχυρισμοί στην καταγγελία περιλαμβάνουν:

  • Η χορεύτρια Rodriguez, λέει ότι η αρχηγός της χορευτικής ομάδας και στενή συνεργάτιδα της Lizzo, την πίεσε για συμμετοχή σε ομαδικές προσευχές και θρησκευτικές ομάδες.
  • Η Williams και η Davis ισχυρίζονται ότι οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων έπαιζαν σεξουαλικά ρητά τραγούδια και προχωρούσαν σε σχόλια που έκαναν τους χορευτές «να αισθάνονται απίστευτα άβολα και φοβόντουσαν για την ασφάλειά τους». Αναφέρεται ακόμη, πως οι ανώτεροι υπάλληλοι «δεν έκαναν τίποτα για να κάνουν τους χορευτές να νιώσουν πιο ασφαλείς» αφού το δήλωσαν τα όσα περνούσαν.
  • Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η Big Grrrl Big Touring «μεταχειρίστηκε ρατσιστικά τα μαύρα μέλη της χορευτικής ομάδας», συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας των μαύρων χορευτών ότι «είναι τεμπέληδες, αντιεπαγγελματίες και με κακές συμπεριφορές», ενώ «κανένας από αυτούς τους ίδιους ισχυρισμούς δεν διατυπώθηκε εναντίον χορευτές που δεν είναι μαύροι».
  • Η Davis ισχυρίζεται επίσης ότι ανάμεσα σε δοκιμασίες που έπρεπε να υποστούν στις πρόβες, ήταν το να μην μπορούν να πάνε στο μπάνιο επί ώρες: «Φοβόταν ότι αν έφευγε από τη σκηνή σε οποιοδήποτε σημείο της ακρόασης θα απολυόταν [και] τελικά έχανε τον έλεγχο της κύστης της».
  • Η μήνυση αναφέρει άλλα ξεσπάσματα από τη Lizzo, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο απέλυσε την Davis «επιτόπου» αφού ηχογράφησε ιδιωτικά μια συνάντηση. Αφού η Rodriguez παραπονέθηκε για αυτή την αλληλεπίδραση και είπε ότι θα παραιτηθεί, λέει ότι η Lizzo την «προσέγγισε επιθετικά με γροθιές».

Nέες καταγγελίες κατά της Lizzo και από σκηνοθέτη

Οι καταγγελίες που έφεραν στη δημοσιότητα οι τρεις χορεύτριες κατά της Lizzo, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, αφού πριν από λίγη ώρα, μια ακόμη χορεύτρια, αλλά και μια σκηνοθέτης, μίλησαν δημόσια για την δική τους άσχημη συνεργασία μαζί της.

Η σκηνοθέτης αποκάλυψε παρόμοιες κατηγορίες, όπως επίσης και η 4η χορεύτρια, η οποία μίλησε για κακοποιητικό περιβάλλον εργασίας και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

«Για να ξεκαθαρίσω, δεν έχω λάβει μέρος στην αγωγή των χορευτών της Lizzo, αλλά και η δική μου εμπειρία, ήταν αυτή όπως την περιέγραψαν, για όσο καιρό συνεργάστηκα μαζί της», δήλωσε αρχική η πρώην συνεργάτης της.

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, και η σκηνοθέτης Sophia Nahil Allison, η οποία είχε συνεργαστεί με την Lizzo στο παρελθόν, έδωσε στοιχεία από την δική της εμπειρία:

«Με αφορμή τα όσα δήλωσε η @cquestt (η 4η χορεύτρια), θα ήθελα να πω, πως δεν έχω εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα από τον χώρο, έτσι τυχαία. Θέλω να συγχαρώ τους χορευτές για το θάρρος τους να φέρουν στο φως την αλήθεια. Εγώ ακόμη θρηνώ τα κομμάτια της δική μου εμπειρίας με τη Lizzo», συμπληρώνει η σκηνοθέτιδα, με την χορεύτρια να συμπληρώνει «μόνο εμείς γνωρίζουμε τι πραγματικά έχουμε περάσει».

Σε ένα από τα Instagram Story, η σκηνοθέτης δήλωσε πως έφυγε από την ομάδα της Lizzo, μετά από δυο εβδομάδες. Έκανε λόγο για σχέσεις εξουσίας, εκμετάλλευση, αλαζονεία και αγένεια. «Διαβάζοντας αυτές τις καταγγελίες, συνειδητοποιώ πόσο επικίνδυνο ήταν τελικά όλο αυτό το κλίμα που με πλήγωσε συναισθηματικά. Αυτή η κατάχρηση εξουσίας ξεπερνά κάθε όριο, και είναι κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά. Στέλνω την αγάπη μου και την υποστήριξη μου στους χορευτές».

Jenny.Gr