UPDATE #NOW

Μεγάλες φωτιές στη Χαβάη - Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


JTeam

10 Αυγούστου 2023

Μεγάλες φωτιές στη Χαβάη - Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
pexels
Σε έκτακτη ανάγκη κηρύχθηκε η περιοχή - Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 36 νεκρούς

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη νήσο Μάουι στη Χαβάη, όπου τουλάχιστον 36 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρίτσαρντ Μπίσεν. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει διαρκώς, σπίτια και καταστήματα καίγονται ολοσχερώς, ενώ τουρίστες και κάτοικοι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν. «Άνθρωποι πηδούν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες» είπε ο στρατηγός Κένεθ Χάρα στο δίκτυο Hawaii News Now.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χαβάη κάνουν λόγο για «σκηνές αποκάλυψης» στη Lahaina ενώ νεότερες πληροφορίες μιλούν για 36 νεκρούς. Μέχρι στιγμής άγνωστος παραμένει ο αριθμός των κατοίκων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν για εγκαύματα και εισπνοή καπνού. Η πυρκαγιά στη Lahaina είναι μία από τις τουλάχιστον επτά που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χαβάη. Η αναπληρώτρια κυβερνήτης της Χαβάης, Σίλβια Λουκ, είπε στο CNN ότι το νοσοκομειακό σύστημα του Μάουι είναι «υπερφορτωμένο με εγκαυματίες και ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα».

«Το 100 είναι εκτός λειτουργίας. Η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας είναι εκτός λειτουργίας. Η τηλεφωνική υπηρεσία είναι εκτός λειτουργίας. Και αυτό ήταν ένα μόνο μέρος του προβλήματος», πρόσθεσε. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση αφού εισέπνευσε καπνό ενώ 3 ακόμα άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί στη Lahaina, μια πόλη περίπου 13.000 κατοίκων στο δυτικό τμήμα του Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο και τρίτο πιο πυκνοκατοικημένο νησί στη Χαβάη. Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν καθώς νωρίτερα είχαν βουτήξει στον ωκεανό για να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Αν και το μέγεθος της ζημιάς είναι ασαφές, βίντεο στα social meadia δείχνουν τον κεντρικό δρόμο της πόλης και πολλές τοπικές επιχειρήσεις να καίγονται. «Τα κτίρια και στις δύο πλευρές καταποντίστηκαν», είπε στο CBS ο ιδιοκτήτης τοπικής επιχείρησης Άλαν Ντίκαρ. «Σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα. Πολλοί άνθρωποι απλώς έχασαν τη δουλειά τους επειδή κάηκαν πολλές επιχειρήσεις. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Αυτό θα είναι καταστροφικό για το Μάουι».

Η πυρκαγιά στη Lahaina είναι μία από τις πολλές στη Χαβάη που ξεκίνησε από τους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα Ντόρα, τη χαμηλή υγρασία και τον ξηρό αέρα, σύμφωνα με το γραφείο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Χονολουλού. Οι πυρκαγιές οδήγησαν σε εντολές εκκένωσης και αποκλεισμούς δρόμων σε όλο το Μάουι και σε τμήματα του κοντινού νησιού της Χαβάης, καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες.

Τέσσερα καταφύγια έχουν δημιουργηθεί για τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο είναι ασαφής, αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πάνω από 1.000, οι οποίοι στεγάζονται επί του παρόντος στη μεγαλύτερη από τις εγκαταστάσεις. Ερασιτεχνικά βίντεο που δημοσιοποίησαν κάτοικοι και τουρίστες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν τον τρόμο και τον πανικό που επικρατεί σε αρκετές περιοχές, με φλόγες να ξεπηδούν από παραδεισένια δάση με φοινικιές.

Τα νοσοκομεία του νησιού έχουν κατακλυστεί από εγκαυματίες και ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού.