UPDATE #NOW

Πυρκαγιά: Τα 10 σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνεις όταν την αντιληφθείς


JTeam

17 Ιουλίου 2023

Πυρκαγιά: Τα 10 σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνεις όταν την αντιληφθείς
eurokinissi
Υπάρχουν κάποες πολύ σημαντικές κινήσεις που θα βοηθήσουν από το να αποτρέψεις την εξάπλωση

Οι πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας, είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Για αρχή, ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος οπότε προσπάθησε να χειριστείς την κατάσταση όσο γίνεται, με ψυχραιμία. Αφού βεβαιωθείς ότι η οικογένειά σου παραμένει ασφαλής και έχεις λίγο χρόνο για αντίδραση μακριά από τη φωτιά, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο να καταστραφεί το σπίτι σου.

Γενικά, μόλις αντιληφθείς πυρκαγιά, τηλεφώνησε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώσε σαφείς πληροφορίες για

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο μας,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
– το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Αναλυτικά τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις, όταν αντιληφθείς πυρκαγιά:

1. Άκου προσεκτικά τις οδηγίες που θα δοθούν

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στον Κουβαρά Κερατέας, με τις αρχές να καλούν σε εκκενώσεις περιοχών, ενώ οι φλόγες έχουν επεκταθεί σε περιοχή περίπου 3 χιλιομέτρων και κινούνται προς το Λαγονήσι. Αν σου έρθουν λοιπόν οδηγίες για εκκένωση όπως έγινε πριν λίγο, πέρα από τον Κουβαρά, και στη Σαρωνίδα, την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι, διατήρησε την ψυχραιμία σου και ακολούθησε ρητά τι πρέπει να κάνεις. Αν σου ζητηθεί να φύγεις από το σπίτι σου, κάντο αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη.

2. Αν δεις εστία φωτιάς, ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές

Ίσως είσαι το πρώτο άτομο που αντιληφθεί μια εστία φωτιάς, το λεγόμενο "hot spot", οπότε κάλεσε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199) ακόμη κι αν η φωτιά που είδες, είναι μικρή. Η ειδοποίηση σου μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωσή της. Είναι σημαντικό μάλιστα να διευκολύνεις την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.

3. Απομάκρυνε έπιπλα από τα παράθυρα

Απομάκρυνε έπιπλα από παράθυρα και πόρτες. Ειδικά, ό,τι είναι ελαφρύ και δεν έχει πολύ βάρος όπως παιχνίδια, χαλάκια πχ εισόδουκαι σκουπιδοτενεκέδες. Παράλληλα, απομάκρυνε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.

4. Μάζεψε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα

Αφού κάνεις τις προηγούμενες κινήσεις, προχώρησε στο παραπάνω που θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς.

5. Φράξε τις χαραμάδες

Αν έχεις τη δυνατότητα να παραμείνεις σπίτι, φράξε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός. Κλείσε επίσης τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνεις την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

6. Κλείσε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων

Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσεις κάνοντας αυτή την κίνηση μέσα και έξω από το σπίτι.

7. Κλείσε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.)

έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παράλληα, μετάφερε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

8. Σύνδεσε τους σωλήνες ποτίσματος

Αφού συνδέσεις τους σωλήνες ποτίσματος, άπλωσέ τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εξάπλωσης.

9. Τοποθέτησε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού

Είναι σημαντικό να βάλεις σκάλα εξωτερικά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.

10. Άναψε όλα τα φώτα

Άναψε το φως σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου για να μπορέσει να εντοπιστεί από την Πυροσβεστική σε περίπτωση που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Επίσης, θα βοηθήσει πολύ να ανάψεις και τα εξωτερικά φώτα.

Σε περίπτωση που η πυρκαγιά έχει φτάσει σπίτι σου, είναι πολύ σημαντικό να μην εγκαταλείψεις το κτίριο εκτός αν η διαφυγή είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Μην μπεις μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.