UPDATE #NOW

Χάος στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω κατάρρευσης δικτύου στην Βρετανία - Προβλήματα και στην Ελλάδα


JTeam

29 Αυγούστου 2023

Χάος στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω κατάρρευσης δικτύου στην Βρετανία - Προβλήματα και στην Ελλάδα
Μετά από τεχνική βλάβη στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Χάος φαίνεται να επικρατεί σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης, με αρκετούς ταξιδιώτες να βιώνουν την απόλυτη ταλαιπωρία, αφού έρχονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις σε πτήσεις που αγγίζουν τις 12 ώρες. Όλα ξεκίνησαν από κατάρρευση του δικτύου ελέγχου της Αγγλίας, όπου είχε ως αποτέλεσμα περίπου το 80% των πτήσεων που αναχωρούσαν από τη Βρετανία να έχουν μεγάλες καθυστερήσεις προκαλώντας το απόλυτο χάος για χιλιάδες εκδρομείς.

Εκτιμάται ότι 1.200 πτήσεις από και προς τη Βρετανία ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό εμπειρογνώμονα της Independent, Simon Calder, ενώ χιλιάδες άλλες καθυστέρησαν, δημιουργώντας σύγχυση στους επιβάτες.

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) δήλωσε στις 15:15 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ότι «εντόπισε και αποκατέστησε» το τεχνικό πρόβλημα, αλλά αργότερα προειδοποίησε πως η αναστάτωση που ακολούθησε θα μπορούσε να διαρκέσει για μέρες. Η NATS επισήμανε επίσης ότι η βλάβη θα διερευνηθεί «πολύ διεξοδικά».

Η ευρωπαϊκή αρχή εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε για «πολύ μεγάλες» καθυστερήσεις, και τα αεροδρόμια τόσο εντός όσο και εκτός Βρετανίας ενημέρωσαν τους επιβάτες να αναμένουν αναμονές και ακυρώσεις. Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στο Χίθροου -τον πιο πολυσύχναστο αεροπορικό κόμβο της Ευρώπης-, το οποίο προέτρεψε τους επιβάτες «να ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο μόνο εάν επιβεβαιωθεί ότι η πτήση τους εξακολουθεί να εκτελείται».

«Οι εργαζόμενοι στο Χίθροου εργάζονται όσο πιο σκληρά μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις και να βοηθήσουν εκείνους των οποίων τα ταξίδια έχουν επηρεαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η τηλεοπτική παρουσιάστρια Gabby Logan έγραψε πως βρέθηκε καθηλωμένη στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης ενώ επέστρεφε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής.

«Μετά από σχεδόν 3 εβδομάδες μακριά από το σπίτι μου βρίσκομαι ώρες μακριά από την αγκαλιά της οικογένειάς μου και μόλις ενημερώθηκα ότι ο βρετανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός. Μπορεί να μείνουμε εδώ για 12 ώρες. Καθόμαστε στο αεροπλάνο και περιμένουμε».

Προβλήματα και στον εναέριο χώρο της Ελλάδας - Κατέρρευσε και το σύστημα ελέγχου της Ιταλίας

Και στη χώρα μας όμως έχουν αναφερθεί ήδη καθυστερήσεις σε πτήσεις με προορισμό βρετανικά αεροδρόμια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 80 πτήσεις έχουν επηρεαστεί, ενώ μία επιβάτιδα αναφέρει στην Daily Mail ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης μαζί με τα δύο της παιδιά, ηλικίας 2 και 6 ετών.

Όπως είπε η Laura Roepstorff επιβιβάστηκαν περίπου στη 1:30, ώρα Ελλάδας, και παρέμειναν στο αεροπλάνο τουλάχιστον για 4 ώρες, μέχρι που ανακοινώθηκε ότι η πτήση ακυρώνεται. Ωστόσο, όπως ανέφερε ακόμα και μετά την ακύρωση της πτήσης το αεροδρόμιο δεν άφηνε τους επιβάτες να επιστρέψουν στην αίθουσα αναμονής. Το προσωπικού του αεροπλάνου μοίρασε στους επιβάτες φαγητό και νερό, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετά παιδιά.

«Είμαστε όμηροι μέσα στο αεροπλάνο χωρίς καμία ενημέρωση, ούτε κάποιο σχέδιο για απογείωση ή αποβίβαση από το αεροπλάνο. Ο πιλότος επίσης δεν γνωρίζει για ποιο λόγο δεν φεύγουμε από το αεροσκάφος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα, ενώ παρόμοιες εικόνες μεταφέρονται και από άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης.