UPDATE #NOW

Νόμπελ Φυσικής 2023: Απονεμήθηκε στους Πιέρ Αγκοστίνι, Φέρενκ Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ


JTeam

3 Οκτωβρίου 2023

Νόμπελ Φυσικής 2023: Απονεμήθηκε στους Πιέρ Αγκοστίνι, Φέρενκ Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ
Στους Πιέρ Αγκοστίνι, Φέρενκ Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2023

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημιών απένειμε το Νόμπελ Φυσικής 2023 στους Πιέρ Αγκοστίνι, Φέρενκ Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ, για «πειραματικές μεθόδους που παράγουν παλμούς φωτός διάρκειας ενός δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Στη σχετική της ανακοίνωση, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία αναφέρει πως «τα περιάματα των βραβευθέντων, παρήγαγαν παλμούς φωτός τόσο μικρής διάρκειας που μετριούνται σε αττοδευτερόλεπτα, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι παλμοί αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή εικόνων των διεργασιών στο εσωτερικό των ατόμων και των μορίων».

Οι προσωπικότητες που βραβεύτηκαν με το πείραμά τους, έδωσαν στην ανθρωπότητα νέα εργαλεία για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό των ατόμων και των μορίων. Οι Πιέρ Αγκοστίνι, Φέρενκ Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ έχουν επιδείξει έναν τρόπο δημιουργίας εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διαδικασιών κατά τις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια.

Η συμβολή τους στην επιστήμη επέτρεψε τη διερεύνηση ταχύτατων διαδικασιών, που ήταν προηγουμένως αδύνατον να παρακολουθηθούν. Το Νόμπελ Φυσικής 2023, το οποίο ανακοινώθηκε στη σουηδική πρωτεύουσα το πρωί της Τρίτης, είναι το δεύτερο βραβείο της σεζόν μετά το Νόμπελ Ιατρικής 2023 που ανακοινώθηκε χθες (02/10).

Υπενθυμίζουμε ότι η Καταλίν Κάρικο από την Ουγγαρία και ο Αμερικανός Ντρου Γουάισμαν βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής 2023 για τις εργασίες τους στον τομέα των εμβολίων του αγγελιοφόρου RNA, τα οποία αποδείχθηκε πως ήταν πολύ σημαντικά στην αντιμετώπιση του Covid-19.