UPDATE #NOW

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 2.400 οι νεκροί - Γυναίκες και παιδιά, τα περισσότερα θύματα


JTeam

9 Οκτωβρίου 2023

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 2.400 οι νεκροί - Γυναίκες και παιδιά, τα περισσότερα θύματα
Instagram/ River Valley Church
Στους 2.445 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στο δυτικό Αφγανιστάν αλλά και από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν

Στους 2.445 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στο δυτικό Αφγανιστάν, που έγινε το Σάββατο καθώς και των μετασεισμών που ακολούθησαν. Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε 40 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χεράτ ενώ εκφράζονται διαρκώς φόβοι ότι ο δραματικός απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

Οι εικόνες που καταγράφονται στο Αφγανιστάν μετά τον φονικό σεισμό είναι, το λιγότερο, δραματικές, με τα σωστικά συνεργεία να επιχειρούν διαρκώς για να βρουν επιζώντες. Ο Τζάναν Σαγίκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών των Ταλιμπάν, ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στο Αφγανιστάν αυξήθηκε σε 2.445. Ο ίδιος αρχικά είχε κάνει λόγο για 9.240 τραυματίες από τους σεισμούς, ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε την πρώτη εκτίμηση, μιλώντας για πάνω από 2.000 τραυματίες.

Γυναίκες και παιδιά οι περισσότεροι νεκροί στη Χεράτ από τον σεισμό στο Αφγανιστάν

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών των Ταλιμπάν διευκρίνισε ότι λόγω του σεισμού στο Αφγανιστάν και των 8 μετασεισμών, 1.320 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί.

Οι εικόνες έδειχναν τεράστιους σωρούς από συντρίμμια και μπάζα μετά την κατάρρευση κτιρίων. Πλήθη επιζώντων είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους αναζητώντας ασφάλεια.

Οι αρχές των Ταλιμπάν αναφέρουν πως πρόκειται για το πιο πολύνεκρο χτύπημα του Εγκέλαδου στη χώρα. Ο Ντάνις, αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας της Χεράτ, δήλωσε ότι πάνω από 200 νεκροί είχαν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία, τονίζοντας πως οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά.

Μια κάτοικος, η Νασίμα, δήλωσε ότι οι σεισμοί προκάλεσαν πανικό στην Χεράτ. «Οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους, είμαστε όλοι στους δρόμους», έγραψε σε μήνυμά της. Παράλληλα, φωτογραφίες που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν κλίνες να έχουν τοποθετηθεί έξω από το βασικό νοσοκομείο της Χεράτ. Άλλες εικόνες δείχνουν να έχουν υποστεί ζημιές οι μεσαιωνικοί μιναρέδες της Χεράτ. Πρόκειται για την πολιτιστική πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την οποία εγκατέλειψαν πολλοί κάτοικοι μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες και οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, καθώς οι απώλειες σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί πλήρως. Ο Σουχάιλ Σαχίν, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ, σε μήνυμά του στα μέσα ενημέρωσης υποστήριξε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα, ρούχα και σκηνές για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς.

Η νέα αυτή καταστροφή έρχεται τη στιγμή που το Αφγανιστάν υποφέρει ήδη από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, μετά την διακοπή της παροχής του μεγαλύτερου μέρους της ξένης βοήθειας μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.