UPDATE #NOW

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα και η Χαμάς απειλεί με αντίποινα – Τουλάχιστον 1.600 οι νεκροί


JTeam

10 Οκτωβρίου 2023

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα και η Χαμάς απειλεί με αντίποινα – Τουλάχιστον 1.600 οι νεκροί
NurPhoto / Getty Images
Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Ισραήλ, ενώ η Γάζα δέχεται σφοδρές πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις

Οι αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς συνεχίζονται για τέταρτη μέρα και ήδη η παγκόσμια κοινότητα εκφράζει έντονους φόβους για γενίκευση της σύρραξης και ανεξέλεγκτες βιαιοπραγίες εκατέρωθεν, άνευ προηγουμένου, στην περιοχή. «Ο αριθμός των νεκρών του πολέμου ανήλθε σε σχεδόν 1.600 και για τις δύο πλευρές», αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Guardian.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις αναφορές του BBC, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 900 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 290 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μουσικό φεστιβάλ.

Στην πολιορκημένη Γάζα η κατάσταση παραμένει δραματική και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 700. Να σημειωθεί ότι στην Παλαιστίνη τις τελευταίες ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 140 παιδιά και τουλάχιστον 100 γυναίκες.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιεί ότι το Τελ Αβίβ θα χρησιμοποιήσει «τεράστια δύναμη» εναντίον της Χαμάς.

Jenny.Gr
Anadolu Agency / Getty Images


«Μόλις ξεκίνησε»

Επιπλέον, επισήμανε ότι τα αντίποινα των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων για «τη χειρότερη επίθεση στο ισραηλινό έδαφος εδώ και δεκαετίες», μόλις έχουν ξεκινήσει. Άλλωστε, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε μια «πλήρη πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας και διεκόπη η παροχή τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού στην περιοχή.

Στον αντίποδα, η Χαμάς απειλεί ότι θα σκοτώνει έναν όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορική επιδρομή χωρίς να προειδοποιεί τους αμάχους. Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Mega στο Ισραήλ, Γιάννη Χαραμίδη, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, υπήρξε μία διαρροή από την πλευρά της Χαμάς ότι είναι διατεθειμένος και ο στρατιωτικός και ο πολιτικός βραχίονάς της – ο οποίος εδρεύει στη Ραμάλα – να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσουν για εκεχειρία με το Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ δεν έχει απαντήσει ακόμη.

Νεκροί στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά μελών του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ένα από τα θύματα ήταν 18χρονος που προσπάθησε να ρίξει αγροτικό μηχάνημα σε εβραϊκό οικισμό. Άλλο ένα θύμα ήταν έφηβος, 16χρονος που υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια επεισοδίων με τον ισραηλινό στρατό την Κυριακή.

Mε πληροφορίες από το Reader.gr