UPDATE #NOW

Το να μεγαλώνεις σήμερα, είναι πιο δύσκολο από ποτέ: Το μεγάλο αφιέρωμα του ΤΙΜΕ για τους εφήβους


JTeam

11 Οκτωβρίου 2023

Το να μεγαλώνεις σήμερα, είναι πιο δύσκολο από ποτέ: Το μεγάλο αφιέρωμα του ΤΙΜΕ για τους εφήβους
Instagram/ time
Πώς είναι να «μεγαλώνεις σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο;». Το περιοδικό TIME επιχειρεί να δώσει την απάντηση, ψυχογραφώντας την ψυχική υγεία των εφήβων μέσα από κατατοπιστικές προσωπικές μαρτυρίες παιδιών που μεγαλώνουν και αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις στις ΗΠΑ

Το να είσαι έφηβος το 2023, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά στις ΗΠΑ. Οι βαθμοί, οι γονείς, τα πρώτα καρδιοχτύπια, είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε άτομο σε αυτή την ηλικία αλλά το να μεγαλώνει και να διαμορφώνεται σε αυτή την εποχή, έχει σημαντικές διαφορές ακόμη και από την μόλις, προηγούμενη γενιά.

Το TikTok και γενικά τα social media, η αύξηση της βίας ειδικά κατά των γυναικών, η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της, οι πολιτικές αναταραχές, το έχουν κάνει ακόμη πιο δύσκολο συγκριτικά με χθες.

- «Τα social media ασκούν τεράστια πίεση πάνω σου, επειδή βλέπεις άτομα που έχουν σωματότυπους κλεψύδρα και μεγάλους πισινούς και όλα αυτά, αλλά δεν θα έρθουν ποτέ να σου πουν ότι έχουν κάνει πλαστικές επεμβάσεις», περιγράφει η 14χρονη Μέριλαντ

- «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι το ότι κάθε γενιά πιστεύει ότι θα είναι και η τελευταία. Κάνει ελάχιστα για τις γενιές που θα ακολουθήσουν και αυτό οδηγεί τον κόσμο μας στην καταστροφή. Κανείς δεν κάνει τίποτα για την κλιματική κρίση», αναφέρει η 13χρονη Ούγκο από το Κολοράντο

«Οι βασικές προκλήσεις είναι ίδιες: το σχολείο, το σπίτι, η οικογένεια, οι συνομίληκοι», αναφέρει στο περιοδικό TIME, η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο Kaiser Permanente στη Βιρτζίνια, Δρ. Άσα Πάττον- Σμιθ. Αλλά οι στρεσογόνοι παράγοντες από όλες αυτές τις δοκιμασίες, έχουν αλλάξει δραματικά σε έναν κόσμο όπου το ίντερνετ και η πραγματική ζωή εκεί έξω, βρίσκονται σε σύγχυση.

Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους έφηβους των ΗΠΑ (κι όχι μόνο) και αρκούν τα στατιστικά για να το αντιληφθεί κανείς.

Το 2020, το 16% των παιδιών ηλικίας 12- 17 χρονών, παρουσίαζαν έντονο άγχος, κατάθλιψη, ή και τα δύο. Μια αύξηση της τάξεως 33%, σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με έρευνα

Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 42% των μαθητών Γυμνασίου, δήλωναν πως διέπονταν από επίμονο αίσθημα θλίψης και απελπισίας. Το 29% βίωνε κρίση στην ψυχική του υγεία και το 22% είχε αυτοκτονικές τάσεις, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ.

«Πέρσι, μου έκαναν διαδικτυακό bullying και είχα υποστεί παράλληλα σεξουαλική παρενόχληση. Προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι ήμουν εντάξει. Μετανιώνω που δεν το μοιράστηκα αμέσως. Έπρεπε να είχα πει όσα βίωνα μέσα μου», αναφέρει η 17χρονη Κάιλι

Τα ίδια τα παιδιά βλέπουν ό,τι τους συμβαίνει από μια ξεκάθαρη οπτική. «Οι προηγούμενες γενιές μας λένε ότι είμαστε η πιο αδύναμη γενιά και ότι δεν έχουμε ζήσει ό,τι εκείνοι», λέει η 16χρονη Τζάσμιν. «Αλλά είμαστε σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο που βιώνει νέα πράγματα. Οι άλλες γενιές δεν έχουν βιώσει ούτε τα μισά από αυτά που έχουμε περάσει εμείς».

Δεν είναι μόνο οι ριζικές κοινωνικές αλλαγές που έχουν επίπτωση πάνω στους εφήβους.

Στοιχεία του CDC δείχνουν ότι τα προσωπικά τραύματα όπως η σεξουαλική βία, το bullying και η κοινωνική αποξένωση, είναι -σε ανησυχητικό επίπεδο- κοινά φαινόμενα, κυρίως ανάμεσα στα έφηβα κορίτσια αλλά και τους έφηβους που δεν αναγνωρίζονται ως straight

«Όλοι είναι διαφορετικοί», περιγράφει η 15χρονη L.B. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως αναφέρει, ποικίλουν τόσο πολύ.

Τα κορίτσια, για την 14χρονη Μαλάια, ζουν με βάση «μη υγιή» πρότυπα ομορφιάς και σώματος ενώ τα αγόρια δεν έχουν καθόλου χώρο «για να είναι λυπημένα και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους»

Όσο για τους εφήβους που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «αγόρια» ή «κορίτσια», τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την ψυχική τους υγεία όταν δεν έχουν δικαίωμα στην αυτοέκφραση εξαιτίας των στερεοτύπων.

Jenny.Gr

«Μπορεί να πάθεις κατάθλιψη από διάφορα πράγματα. Αν ένα παιδί έχει συμπτώματα, πρέπει να μιλήσει γι' αυτό. Εμένα με βοήθησε πολύ. Οι φίλοι μου με ρωτούν αν είμαι ok, τους λέω πώς νιώθω και με βοηθούν να το αντιμετωπίσω»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης για τα Παιδιά, τους Εφήβους και τις οικογένειές τους, Δρ. Άνις Ντιουμπ: «To πιο σημαντικό που μπορούν να κάνουν οι ενήλικες είναι να ακούνε τους εφήβους. Κανείς ειδικός δεν έχει περισσότερες απαντήσεις από εκείνους».

Σε μια προσπάθεια να γίνει αυτό, ο φωτορεπόρτερ Ρόμπιν Άμοντ, πήρε διάφορες συνεντεύξεις από πολλούς εφήβους που ζουν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα, στην Ουάσινγκτον, το Κολοράντο και τη Τζόρτζια. Οι ίδιοι ρωτήθηκαν για την ψυχική τους υγεία, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά και πώς τις διαχειρίζονται.

«Ντρέπομαι πολύ για το σώμα μου. Αλλά πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου αν κάποιος πει κάτι γι' αυτό. Και δεν πρέπει να φοβάσαι να του πεις "σε παρακαλώ, μην το κάνεις αυτό. Είναι κακό και απάνθρωπο"», λέει ο 15χρονος Τζακ

Οι ιστορίες τους δίνουν ελπίδα σε κάθε παιδί που μεγαλώνει και προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα αρκετά πολύπλοκο περιβάλλον. Ο 15χρονος Τζακ λέει πως έχει μάθει να καταπολεμά το άγχος του, εστιάζοντας στο παρόν και έχει βρει τη δύναμη να λέει ανοιχτά στα παιδιά που του κάνουν bullying, πώς τον κάνουν να αισθάνεται. «Πηγαίντε και κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί τους. Μιλήστε τους. Μπορεί να σας φαίνεται cringe ή μπορεί να σας ακούγεται σαν κάτι που δεν θέλετε να κάνετε αλλά εμπιστευτείτε με, βοηθάει πολύ», λέει ο ίδιος.

Δείτε εδώ το σχετικό αφιέρωμα του TIME.