UPDATE #NOW

Ισλανδία: Πόσο πιθανή είναι μία ηφαιστειακή έκρηξη - Τι θα συμβεί


JTeam

14 Νοεμβρίου 2023

Ισλανδία: Πόσο πιθανή είναι μία ηφαιστειακή έκρηξη - Τι θα συμβεί
Μέχρι στιγμής, η περιοχή του Γκρίνταβικ έχει εκκενωθεί - Γίνεται λόγος για σεισμικές δονήσεις, ρωγμές στους δρόμους και καταστροφή κτηρίων

Αυτήν τη στιγμή, η Ισλανδία βρίσκεται και επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι έχουν οδηγία να εκκενώσουν τη μικρή παράκτια πόλη του Γκρίνταβικ, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη στα νοτιοδυτικά της περιοχής.

Οι επιστήμονες που μελετούν την κατάσταση, έχουν παρατηρήσει μεταβολές στο έδαφος που, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι «το μάγμα κινείται πιο κοντά στην επιφάνεια» της γης.

Πριν από μία ώρα, ο Independent τόνισε ότι κάτοικοι του Γκρίνταβικ αναφέρουν διαρκείς σεισμικές δονήσεις στην πόλη τους. Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, Τορβάλντουρ Τόρνταρσον, είπε πως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, είναι μειωμένος ο κίνδυνος έκρηξης στην περιοχή γύρω από την πόλη.

Οι ντόπιοι, από την πλευρά τους, λένε πως όταν έφυγαν από τα σπίτια τους νωρίς το πρωί της Κυριακής, σειόταν η γη, σχηματίζονταν ρωγμές στους δρόμους και καταστρέφονταν τα θεμέλια κτηρίων. «Δεν μπορούσες να σταθείς, οπότε ήταν αδύνατο να κοιμηθούμε», δήλωσε ο Χανς Βέρα, ο οποίος ζει στην Ισλανδία από το 1999. «Δεν έχουν σοκαριστεί μόνο οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ, αλλά όλη η χώρα».

Παρακάτω, θα δούμε τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που όντως εκραγεί ηφαίστειο. Πώς θα επηρεάσει τη χώρα, η έκταση της οποίας δεν ξεπερνά τα 103.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τι προβλέπεται για τους ανθρώπους της;

Τι θα συμβεί σε περίπτωση έκρηξης;

Σύμφωνα με το ισλανδικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι 360 χιλιάδες κάτοικοι της χώρας «αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς καταστάσεις, τουλάχιστον μετά την έκρηξη στο Βέστμανεγιαρ». Αναφερόταν σε μία έκρηξη του 1973, για την οποία δεν υπήρχε καμία ένδειξη και οδήγησε στην καταστροφή 400 σπιτιών.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, ο ποταμός μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων που ρέει κάτω από τη χερσόνησο, από το βορειοδυτικό τμήμα του Γκρίνταβικ έως τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι ακόμη ενεργός, απειλώντας την κοινότητα Γκρίνταβικ που έχει εκκενωθεί, πια.


Σε περίπτωση που το μάγμα εκραγεί κάτω από τη θάλασσα, η κατάσταση θα είναι χειρότερη. «Η έκρηξη θα θυμίσει όσα συνέβησαν το 1963, πάλι στην Ισλανδία, όταν δημιουργήθηκε ο νήσος Σούρτσεϊ. Η έκρηξη εκείνη κράτησε πολλά χρόνια, οπότε δεν είναι απίθανο», είπε στο CNN η καθηγήτρια του Imperial College London, Μισέλ Πολάτο.

Το αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να κρυώσει το μάγμα σ΄αυτήν τη λωρίδα 15 χιλιομέτρων, να σταθεροποιηθεί και να μην εκραγεί. Η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, ωστόσο, δείχνει πως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Οι Ισλανδοί μοιράζονται τις εικόνες στα social media και όλοι βλέπουμε τα σπασμένα πεζοδρόμια και τους δρόμους που ραγίζουν.

Είναι ασφαλές το Ρέικιαβικ;

Το Γκρίνταβικ απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ. Οι Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει κάτι για την περιοχή, καθώς πιστεύουν ότι δεν θα επηρεαστεί από την έκρηξη. Το μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας, ωστόσο, βρίσκεται σχεδόν 15 χιλιόμετρα μακριά από το Γκρίνταβικ.

Γιατί υπάρχουν τόσα ηφαίστεια στη χώρα;

Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω στα όρια τεκτονικής πλάκας που διαρκώς διασπάται, σπρώχνοντας τη Βόρια Αμερική και την Ευρασία όλο και πιο μακριά.
Από κάτω, βρίσκεται ένας ισχυρός μανδύας, μια περιοχή που είναι θερμότερη από το περιβάλλον μάγμα, το οποίο λιώνει και λεπταίνει τον φλοιό της Γης. Αυτές οι συνθήκες έχουν κάνει την Ισλανδία να φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια.

Τι συνέβη στις εκρήξεις του 2014 και του 2021;

Η Ισλανδία είναι μία χώρα που ξέρει από ηφαιστειακές εκρήξεις. Το 2014, όταν εξερράγη το ηφαίστιο Μπαρδάρμπουνγκα, η λάβα κάλυψε έκταση 84 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όμως δεν πλησίασε κατοικημένες περιοχές.

Το 2021, εξερράγη για πρώτη φορά μετά από 6.000 χρόνια το Fagradalsfjall. Πριν από δύο χρόνια, δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές – έγινε ακόμη και τουριστικό αξιοθέατο.