UPDATE #NOW

Μία ακόμη μέρα, μία ακόμη βουλεύτρια θύμα σεξισμού: Τηλεοπτικός σταθμός μεγάλωσε το στήθος της με photoshop


Στεφανία Παπαδημητρίου

30 Ιανουαρίου 2024

Μία ακόμη μέρα, μία ακόμη βουλεύτρια θύμα σεξισμού: Τηλεοπτικός σταθμός μεγάλωσε το στήθος της με photoshop
Θα μας πεις, τι πιο σύνηθες να συμβεί;

Η Τζόρτζι Πάρσελ είναι βουλεύτρια από την Αυστραλία. Είναι, επίσης, 31 ετών, με υπέροχα τατουάζ. Τι σχέση έχουν αυτά μς την πολιτική της καριέρα, θα αναρωτιέσαι δικαίως. Καμία, είναι η απάντηση. Όπως και το μέγεθος του στήθους της είναι άσχετο. Όπως και τα ρούχα της.

Ένα κανάλι αποφάσισε να πάρει μία φωτογραφία της, να την επεξεργαστεί και φουσκώσει το στήθος της, να μετατρέψει το φόρεμά της σε crop top και μπλούζα, και να σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς θα πείραζε την εικόνα ενός άντρα, σε αντίστοιχη περίπτωση. Θα του άνοιγε το πουκάμισο, άραγε; Ή θα έκοβε το παντελόνι του και θα το έκανε σορτς; Τίποτα από τα δύο, είναι η απάντηση. Το πολύ-πολύ να του έκανε λεύκανση στα δόντια.

Το Nine News, όπως λέγεται το κανάλι, μάλλον δεν περίμενε να ασχοληθεί η βουλεύτρια, ή και κανείς άλλος. Φυσικά και δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν είμαστε στα 90s. Σε ανάρτησή της, εκείνη έθιξε το ζήτημα και, μιλώντας στον Guardian, έκανε λόγο για τη «χειρότερη μέρα» της καριέρα της στην πολιτική, καθώς όχι μόνο έπεσε θύμα μιντιακού σεξισμού, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε και να απαγορεύσει το κυνήγι πάπιας.

«Υπέμεινα πολλά χθες. Όμως το να κάνουν photoshop στο ρούχο και στο σώμα μου, δεν ήταν κάτι που περίμενα», έγραψε στο Χ. «Να σημειωθεί ότι μεγάλωσαν το στήθος κι έκαναν πιο αποκαλυπτικό το ντύσιμο».

«Δυστυχώς, η διαφορά για τις γυναίκες είναι πως πρέπει να αντιμετωπίσουν και τη συνεχή σεξουαλικοποίηση και αντικειμενοποίηση που έρχεται με τις διαρροές φωτογραφιών, την επεξεργασία τους και τη δημιουργία εικόνων μέσω AI», δήλωσε αργότερα.

Το Nine News έκανε λόγο για «αυτοματοποιημένη επεξεργασία» από το Photoshop και ζήτησε συγγνώμη -η Adobe, ωστόσο, επιμένει ότι «κάθε αλλαγή θα απαιτούσε ανθρώπινη επέμβαση και έγκριση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία πολιτικός αντιμετωπίζει σεξισμό, φυσικά. Δεν θα το πάμε μακριά, θα μείνουμε στα εγχώρια περιστατικά. Το 2007, όταν η Όλγα Κεφαλογιάννη μπήκε στη Βουλή, ήταν 30 ετών και το μπούστο της είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Το 2016, όταν η Έφη Αχτσιόγλου ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, δημοσιεύματα διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις για την προσωπική της ζωή, γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε μία γυναίκα να γίνει υπουργός. Μέχρι κι η Φώτη Γεννήματα, που ήταν από τις ελάχιστες που βρέθηκαν σε προεδρική θέση κόμματος στην Ελλάδα, δέχθηκε mansplaining στη Βουλή.

Πίσω στην Τζόρτζι Πάρσελ.

«Προς το παρόν, τουλάχιστον ξέρω πώς θα ήμουν έπειτα από επέμβαση στήθους και αν είχα σμιλευμένους κοιλιακούς», είπε κι ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της.