Στήθος, θηλές, γυναικείο δέρμα στη Βουλή, απουσία σουτιέν και προς τα πού πάει η κοινωνία μας; Πότε δόθηκε η άδεια στις γυναίκες να θηλάζουν δημόσια και να ορκίζονται στη Βουλή φορώντας μπλούζα που αφήνει το μισό στήθος ακάλυπτο; Δεν δόθηκε, άρα δεν έχουν και το δικαίωμα να το κάνουν, εκτός αν είναι άντρες.
Η κουβέντα αυτή, που μάς εξελίσσει ανθρώπινα και κοινωνικά, ξεκίνησε από τον Θάνο Τζήμερο που έβγαλε έξω το μέτρο της ηθικής και της σεμνότητας και βρήκε ότι η καινούρια βουλεύτρια και μουσικός, Τζώρτζια Κεφαλά ήταν χαμηλά στην κλίμακα, έτσι όπως εμφανίστηκε στην ορκωμοσία της Βουλής. Θα σας έδειχνα το ανάλογο tweet, αλλά ο λογαριασμός του έχει αποκλειστεί, επειδή παραβίασε τους κανονισμούς του Twitter. Αυτό ναι, είναι σοκ. Δεν ήταν όμως ο μόνος. Ο κύριος Τζήμερος απλώς εκπροσωπεί μία μερίδα του κοινού που βρίσκει ότι οι γυναίκες άνω των 30 παλιμπαιδίζουν όταν έχουν τρύπες στη μύτη και το στόμα, φορούν ντεκολτέ και δεν βάζουν μαύρο ή μπλε στη Βουλή.
Η κυρία Κεφαλά εμφανίστηκε με πράσινο κιμονό, ξυρισμένο κεφάλι από τη μία πλευρά, καρφιά για σκουλαρίκια και αρκετοί ενοχλήθηκαν από αυτή την εικόνα. Αν και υπάρχει σίγουρα κάποιο πρωτόκολλο ντυσίματος στη Βουλή, η επιλογή του outfit επαφίεται στην προσωπική αισθητική του κάθε ατόμου και κανείς δεν μπορεί να του επιβάλει κάτι συγκεκριμένο. Και σύμφωνα με την ίδια, «πρέπει να μου ζητήσουν 100 φορές να αλλάξω dress code για να το κάνω».
«Κάποια στιγμή, αργά και βασανιστικά ίσως, ο κόσμος μέσα και έξω από τη Βουλή θα σταματήσει να υποκρίνεται. Ο καθένας θα κάνει το υπέροχο ταξίδι της ζωής του με τον τρόπο που επιθυμεί και θα ψάχνει τον εαυτό του χωρίς να κρίνει τους άλλους. Αυτόν τον κόσμο ονειρεύομαι. Το αν τα κίτρινα ξυρισμένα μαλλιά, το ντεκολτέ ή τα γυαλιά προσθέτουν ή αφαιρούν σοβαρότητα, το αφήνω στα υπέροχα μυαλά σας», ήταν η πρώτη απάντηση της Κεφαλά.
Και ενώ έχει απόλυτο δίκιο και είναι ανεξήγητο το γιατί συζητάμε, εν έτει 2023, το πώς θα εμφανιστεί μία γυναίκα σε οποιαδήποτε ηλικία, πώς θα εκφράσει στιλιστικά και αισθητικά τον εαυτό της, μάς απασχολεί το να «φερόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας», ακολουθώντας κοινωνικές νόρμες που δεν ξέρουμε ποιος θέσπισε. Αλλά θα μαντέψω ότι ήταν άντρας, που είχε επίσης βγάλει έξω το μέτρο της ηθικής. Εντούτοις, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ο σεξισμός. Η Τζώρτζια Κεφαλά έκανε μία ατυχέστατη δήλωση, που δεν ξέρουμε από πού προκύπτει και γιατί ειπώθηκε με αυτόν τον τρόπο.
«Οι Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο θέλει να προχωρήσει λίγο πιο δυναμικά. Δεν συμφωνώ, φυσικά, με όλες τις θέσεις τους, μπορώ να πω ότι διαφωνώ με τις περισσότερες. Ο δυναμισμός δεν έχει να κάνει με την επιβολή. Ο δυναμισμός έχει να κάνει με τον διάλογο, τη συζήτηση και τη στοιχειοθέτηση των απόψεών σου. Δεν θεωρώ δόκιμες τις μεθόδους τους», δήλωσε στην κάμερα του ANT1 και δεν γίνεται να μην αναρωτηθούμε για το ποιες είναι οι απόψεις του κόμματος των Σπαρτιατών, με τις οποίες συμφωνεί.
Μία δήλωση που ανασκεύασε λίγο μετά, μέσα από ένα post στο Facebook, για να καταλήξει στο ότι διαφωνεί εντελώς με το συγκεκριμένο κόμμα, φύσει και θέσει. Αλλά, να σας πω κάτι; Κουράστηκα με τους ανθρώπους που βγαίνουν και αλλάζουν αυτά που έχουν πει αρχικά, επειδή βλέπουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν παρερμηνεύθηκε κάτι από τα λεγόμενά της. Όταν χρησιμοποιείς τη λέξη «δυναμισμό» για ένα κόμμα που έχει στηρίξει ο Ηλίας Κασιδιάρης, διαστρεβλώνεις την έννοιά της. Και είναι λογικό να κρίνεσαι.
Όπως είναι και λογικό να κρίνεσαι για τη θέση σου σε ένα νέο Υπουργείο που υποτίθεται ότι στηρίζει την οικογένεια και την κοινωνική συνοχή. Ναι, είναι σεξιστικό και απαράδεκτο να δέχεσαι επιθέσεις επειδή είσαι άγαμη και άτεκνη αλλά υποπτευόμαστε ότι κάτι τέτοιο θα κάνει και το συγκεκριμένο υπουργείο. Είμαστε εδώ για να διαψευστούμε, αλλά οι προσωπικές επιλογές των γυναικών και η αυτοδιάθεσή τους έχει μπει στο στόχαστρο εδώ και καιρό, όταν πραγματοποιούνται συνέδρια γονιμότητας. Είναι λογικό να είμαστε καχύποπτοι λοιπόν, όταν βλέπουμε γυναίκες που μάς εκπροσωπούν στη Βουλή και που δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση για ένα ακροδεξιό κόμμα.
Διανύουμε μία εποχή όπου πρέπει να περάσουμε σε πράξεις και να αφήσουμε στην άκρη τις καλές δημόσιες σχέσεις. Να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Να προστατεύσουμε τις γυναίκες από επικίνδυνους συντρόφους, να τους δώσουμε τη δύναμη και το κίνητρο να ζητήσουν βοήθεια και να μην έχουμε ως μοναδική σκέψη το πώς θα αυξήσουμε την υπογεννητικότητα. Να προστατεύσουμε την κοινωνία από ανθρώπους που μιλούν ανοιχτά για τα δολοφονικά τους ένστικτα, χωρίς να βάζουμε στη συζήτηση τη λέξη «δυναμισμός». Να επιλέγουμε προσεκτικά αυτά που θα πούμε, γιατί ο μόνος δρόμος πλέον είναι προς τα πάνω.
Read More
- Barack Obama: Η καλύτερη συμβουλή που έχει δώσει στις κόρες του δεν είναι αυτή που περίμενες
- Sexism Project: Η Σοφία Τρυπιδάκη έφτιαξε ένα Instagram account για ιστορίες καθημερινού ελληνικού σεξισμού
- «Ή θα γίνουν μητέρες ή διαιτητές»: Ο σεξισμός της ημέρας από τον επικεφαλής της ελληνικής Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας