Καμία χώρα δεν θα επιτύχει ισότητα των φύλων μέχρι το 2030 - Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης
Ερασμία Αρβανιτά
5 Σεπτεμβρίου 2024
Μόλις 134 χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Σήμερα, ήρθαν στη δημοσιότητα νέα, εξίσου λυπηρά στοιχεία. Στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι μία: Σε καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα των φύλων και καμία χώρα δεν πρόκειται να πετύχει ισότητα των φύλων μέχρι το 2030.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων SDG, που δημοσιεύτηκε χθες, 4 Σεπτεμβρίου 2024 από τον οργανισμό Equal Measures 2030, ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα 97α γενέθλιά της για να ζήσει σε μια ισότιμη κοινωνία. Στο μεταξύ, από το 2019 μέχρι το 2022, σχεδόν το 40% των χωρών - όπου ζουν πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, παρέμειναν στάσιμες ή υποχώρησαν όσον αφορά στην ισότητα των φύλων.
Οι γυναίκες σε κάθε άκρη του κόσμου, δεν αισθάνονται ασφαλείς. Με βάση τα νέα δεδομένα, υπολογίζεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών παγκοσμίως έχει βιώσει κάποια μορφή βίας στη διάρκεια της ζωής του. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022, μόνο το 57% των γυναικών σε 139 χώρες δήλωσαν ότι αισθάνονται ασφαλείς όταν περπατούν μόνες τη νύχτα.
Μόνο μία χώρα στον πλανήτη έχει υψηλή βαθμολογία στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων
Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων αξιολογεί τις επιδόσεις 139 χωρών στον κόσμο, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ισότητας, εξετάζοντας 56 επιμέρους ζητήματα που αφορούν στη ζωή κοριτσιών και γυναικών. Ανάλογα με την ισότητα που έχει επιτευχθεί, μία χώρα μπορεί να βαθμολογηθεί ως Very Good (Πολύ Καλή), Good (Καλή), Fair (Μέτρια), Poor (Ανεπαρκής), Very Poor (Πολύ Ανεπαρκής).
Ελβετία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, είναι οι 5 χώρες που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά στην ισότητα φύλων το 2024. Ωστόσο, μόνο η Ελβετία βρέθηκε στην κορυφή του Δείκτη 2024, κάτι που την καθιστά την πιο ισότιμη χώρα μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο. Η Ελβετία είναι η μοναδική χώρα που έλαβε «πολύ καλή» βαθμολογία, αλλά και η μοναδική χώρα που κινήθηκε «γρήγορα» μεταξύ 2019 και 2022 βελτιώνοντας διάφορα ζητήματα ισότητας των φύλων που μετρήθηκαν στον Δείκτη.
Η θέση της Ελλάδας και οι χειρότερες επιδόσεις
Η Ελλάδα, βρέθηκε στην κατηγορία «Μέτρια», στην 49η θέση ανάμεσα σε 139 χώρες σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων. Μια θέση πολύ πιο χαμηλή συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε.
Oι 10 χώρες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2024 ήταν το Αφγανιστάν, στο οποίο από το 2021 έχουν επιστρέψει στην εξουσία οι Ταλιμπάν. Το Αφγανιστάν βρέθηκε στην τελευταία θέση του Δείκτη. Ακολούθησαν το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Σιέρα Λεόνε, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, η Μαδαγασκάρη, η Λιβερία, το Κονγκό και η Αϊτή.
Τι θα συμβεί, όμως, εάν τα επόμενα έξι χρόνια, όλες οι χώρες ακολουθήσουν την «φθίνουσα» πορεία που παρατηρήθηκε σε 17 χώρες μεταξύ 2019 και 2022; Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια βαθμολογία για την ισότητα των φύλων θα είναι χαμηλότερη ακόμα και από το σημείο εκκίνησης του 2015. Ακόμα και αν όλες οι χώρες ακολουθήσουν τον ρυθμό που ορίζουν οι «ταχέως» βελτιούμενες χώρες μεταξύ του σήμερα και του 2030, η ισότητα θα εξακολουθήσει να υπολείπεται κατά πολύ μέχρι το 2030.
Διαβάζεις αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης εδώ.