Παιδικός καρκίνος: O ΠΟΥ ξεκίνησε πρόγραμμα για να προσφέρει δωρεάν θεραπείες σε χιλιάδες παιδιά στον κόσμο
JTeam
11 Φεβρουαρίου 2025
![παιδιά](/sites/default/files/public/styles/article_1025x1025/public/2024-12/kids-EQ.jpg?itok=dxDudr7o)
Τα ποσοστά επιβίωσης παιδιών που πάσχουν από καρκίνο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι συχνά κάτω από 30%. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αντιθέτως, είναι 80%. Και τώρα, ο ΠΟΥ ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα για την παροχή δωρεάν θεραπείας σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, με στόχο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής αυτών των παιδιών, λαμβάνοντας αδιαλείπτως τα απαραίτητα φάρμακα. «Οι χώρες που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση θα λαμβάνουν αδιαλείπτως φάρμακα κατά του παιδικού καρκίνου η ποιότητα των οποίων θα είναι διασφαλισμένη», διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωσή του.
Με βάση τις πληροφορίες, οι θεραπείες αναμένεται να προσεγγίσουν περίπου 5.000 παιδιά με καρκίνο, σε τουλάχιστον 30 νοσοκομεία σε έξι χώρες όπως τη Μογγολία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ θα ακολουθήσουν ο Ισημερινός, η Ιορδανία, το Νεπάλ και η Ζάμπια. Ουσιαστικά, θα υπάρχει μια πολιτική φάση αυτής της πρωτοβουλίας, οπότε οι πρώτες χώρες «θα λάβουν αδιάλειπτη παροχή ποιοτικών φαρμάκων για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας χωρίς κόστος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. Ο ΠΟΥ, ελπίζει η πρωτοβουλία του να φτάσει σε 50 χώρες τα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια, παρέχοντας φάρμακα για περίπου 120.000 παιδιά.
Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 παιδιά παγκοσμίως εμφανίζουν καρκίνο και τα περισσότερα από αυτά ζουν σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων. «Υπολογίζεται ότι το 70% των παιδιών εξ αυτών, ζουν σε περιβάλλοντα που πεθαίνουν από καρκίνο λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη κατάλληλης θεραπείας, οι διακοπές της θεραπείας ή τα φάρμακα χαμηλής ποιότητας», ανέφερε ο οργανισμός. Το σχέδιο για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας/πρωτοβουλίας, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2021.