UPDATE WHAT'S NEW

To YouSmile γιορτάζει την 12η Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τους Νέους


12 Αυγούστου 2019

To YouSmile γιορτάζει την 12η Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τους Νέους

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», φορέας με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), και διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN Global Communications Unit) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας συμμετέχοντας μέσα από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile στην παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του ΟΗΕ για τους νέους.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι εθελοντές του YouSmile εκπροσωπούν το YouSmile και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πρόγραμμα «DGC Youth Representatives» του ΟΗΕ, ενώ σε λίγες μέρες το Δίκτυο του YouSmile θα συμμετάσχει διαδικτυακά στο 68

Συνέδριο του ΟΗΕ για την Κοινωνία Πολιτών που θα λάβει χώρα στην Γιούτα των ΗΠΑ μεταφέροντας τη φωνή των νέων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Η καμπάνια του ΟΗΕ για τους Νέους, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου, εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, ενώ τη φετινή χρονιά επικεντρώνεται στη σημασία της εκπαίδευσης και της ανάγκης ισότιμης πρόσβασης και ένταξης σε αυτήν χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ μόνο το 10% των νέων έχει ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του πλανήτη, ενώ το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν διδάσκεται σε γλώσσα που μιλάει ή καταλαβαίνει πλήρως. Επίσης, πάνω από το 75% των προσφύγων σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται εκτός σχολικής εκπαίδευσης, ενώ τεράστιες είναι οι προκλήσεις πρόσβασης και ένταξης στο αγαθό της εκπαίδευσης για τους νέους με αναπηρίες και τις νέες γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δημιουργήσει από το 2012 το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και τους νέους εθελοντές ενθαρρύνει και παρέχει εργαλεία ώστε παιδιά, νέοι και σχολικές κοινότητες να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση των ενηλίκων, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, να αλληλεπιδράσουν και να φέρουν την αλλαγή στην τοπική και κατ΄ επέκταση στην ευρύτερη κοινωνία.

Με την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών του το YouSmile συμμετέχει σε διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και σημαντικά δίκτυα παιδικής προστασίας, όπως είναι το Eurochild, εκφράζοντας με ουσιαστικό τρόπο τη φωνή των νέων στην Ελλάδα, αλλά και νέων εθελοντών από άλλες χώρες που συμμετέχουν στις δράσεις του.

Ενδεικτικά τη φετινή χρονιά το YouSmile:

Πραγματοποίησε πάνω από 40 εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 893 μαθητές και νέοι μοιράζοντας χαμόγελο σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.Πραγματοποίησε τα 3 YouSmile Awards, στα οποία αναδείχθηκαν πράξεις και πρωτοβουλίες 9.578 παιδιών - μαθητών, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες δείχνοντας έτσι τη θετική πλευρά της κοινωνίας.Πραγματοποίησε την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης ενάντια στο Bullying, όπου πραγματοποιήθηκε σειρά δράσεων με την συμμετοχή περισσότερων από 4500 μαθητές, οι οποίοι με διάφορους τρόπους προώθησαν το μήνυμα «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ».

Υλοποίησε δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.Συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών: Τα Επόμενα Βήματα για την Ολιστική Στήριξη των Παιδιών» που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στα 7 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του το YouSmile έχει δώσει βήμα σε περισσότερους από 5.000 μαθητές και περισσότερα από 150 σχολεία σε όλη την Ελλάδα μέσα από την αξιοποίηση της ενημερωτικής του ιστοσελίδας YouSmile, της διαδικτυακής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 450 εκπομπές και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις με στόχο την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που τους αφορούν, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η κακοποίηση των παιδιών, οι φυγές εφήβων, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (gaming) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η ασφαλής χρήση του διαδικτύου.

Η δράση του YouSmile υποστηρίζεται από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» στην προσπάθεια του, χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ενημερώσει άμεσα τα παιδιά για την κακοποίηση, τα δικαιώματα τους, την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, όπου μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια για τους ίδιους ή τους φίλους τους.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ για την καμπάνια του ΟΗΕ που υλοποιείται σε χώρες σε όλο τον κόσμο στις 12 Αυγούστου τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα hashtags #YouthDay, #TransformingEducation , #YouSmile, #ListenToUs, #AkousteMas, #TheTimeHasCome.

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Δικτύου, ακολουθήστε το Instagram του YouSmile εδώ www.instagram.com/yousmile_gr/.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου στο [email protected] ή στο 210 33 06 140.