UPDATE WHAT'S NEW

Fashion for a reason: Όταν υπάρχει λόγος και θέληση


Εύα Καραμπάτσου

26 Μαΐου 2021

Fashion for a reason: Όταν υπάρχει λόγος και θέληση
Η Νίκη Κάρτσωνα αποφασίζει να δράσει μέσω της μόδας για τη γυναίκα, για τις νέες κοπέλες γύρω μας, για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη με όνειρα και φιλοδοξίες

Η Νίκη Κάρτσωνα αποφασίζει να δράσει μέσω της μόδας για τη γυναίκα, για τις νέες κοπέλες γύρω μας, για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη με όνειρα και φιλοδοξίες. Για όποια γυναίκα μπορεί να έτυχε να μην έχει τις ευκαιρίες και δυνατότητες με εκείνη. Η Νίκη, μετά από χρόνια εμπειρίας και από διαφορετικές θέσεις, δίνει πίσω με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη που πήρε και τη γνώση που απέκτησε. Μαζί με την Αμαλία Κυπαρίσση, την Κάτια Μπουστάνη και την Πόπη Αναστασοπούλου ίδρυσαν τον οργανισμό “Fashion For a Reason” έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στη δημιουργία κοινωνικού αντίκτυπου μέσα από τη μόδα.

Στόχος του οργανισμού, να στηρίξει νέα κορίτσια με λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες, ώστε να εκπληρώσουν τα όνειρα τους, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση τους, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους, με προσανατολισμό τη σταδιοδρομία τους και την προετοιμασία τους ώστε να ενταχθούν στην επόμενη γενιά επαγγελματιών γυναικών. Εννοείται πως η προσπάθεια αυτή χρειάζεται τη στήριξη όλων και με κάθε τρόπο.

Όραμα του Fashion For A Reason είναι ότι όλα τα νέα κορίτσια θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, με αυτοπεποίθηση.

Η Νίκη είναι εκεί, μάχεται για μια καλύτερη κοινωνία, με περισσότερες ευκαιρίες και μας δείχνει τον δρόμο για μια τόσο μα τόσο εύκολη βαθιά και ουσιαστική ικανοποίηση. Γιατί όταν προσφέρεις, εσύ γίνεσαι πλουσιότερος.

Ύστερα από ποιες σκέψεις φθάσατε στην υλοποίηση αυτού του project;

Όταν κάτι πραγματοποιείται, σημαίνει πως, μία ιδέα πήρε μορφή. Όλα ξεκινάνε με μία σκέψη. Και όταν η σκέψη γίνεται έντονη και δε σε αφήνει, όταν χτυπάει δυνατά η καρδιά σου στη σκέψη αυτή, είναι το σημάδι πως πρέπει να πάρει μορφή και να βρεις τρόπο να την πραγματοποιήσεις.

Πιστεύω πως, ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος όταν αποφασίσουμε να ζήσουμε όλοι στην αφθονία. Στην αφθονία του να προσφέρουμε όπως και όπου μπορούμε. Όραμα του Fashion For A Reason είναι ότι όλα τα νέα κορίτσια θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, με αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν αλληλέγγυοι οργανισμοί από τους οποίους εμπνευστήκατε και με τους οποίους συνεργάζεστε;

Στη ζωή μου με καθοδηγεί η διαίσθησή μου. Αυτήν εμπιστεύομαι και αυτή ήταν που με οδήγησε στη δημιουργία του Οργανισμού. Ήθελα η ανάγκη που είχα για να προσφέρω, να γίνει με έναν πιο οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο και ταυτόχρονα να συνδεθώ με ανθρώπους που θα μοιραστούν μαζί μου ένα κοινό όραμα, έναν κοινό στόχο.

Είχα ήδη τη χαρά και την ευκαιρία να συνεργαστώ με εταιρείες όπως η Τhe Kompany, που πίστεψαν από την αρχή στο όνειρό μου και με βοηθούν στην επίτευξη αυτού. Δε μπορώ να μην αναφέρω και τη μεγάλη τιμή που νιώθω, για τη δυνατότητα που μου δόθηκε μέσω του Fashion For A Reason να στηρίξουμε Ιδρύματα όπως η «Αγία Άννα» και το «Χαμόγελο του Παιδιού», που επιτελούν σπουδαίο έργο.

Ο ήλιος υπάρχει όπου υπάρχει η χαρά. Και αν μέσα μας έχουμε φως, μπορούμε να φωτίσουμε και όλο τον κόσμο.

Το πιστεύετε πως ζούμε πια στην εποχή που οι γυναίκες πραγματικά αλλάζουν θέση και που τελικά μπορούν να αναλαμβάνουν ισότιμα τις πρωτοβουλίες που θέλουν ή θέλει χρόνο αυτό ακόμη; Προσωπικά πιστεύω πως τέτοιες ενέργειες σαν τη δική σας ανοίγουν όλο και περισσότερα παράθυρα στον ήλιο…

Είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε ακριβώς σε αυτό. Στηρίζουμε νέα κορίτσια στο ξεκίνημα της ενήλικης ζωής τους, δίνοντας τους συμβουλές και εφόδια που θα αναδείξουν και θα ενισχύσουν όμορφες πτυχές της προσωπικότητάς τους, ώστε να προσεγγίσουν τους επαγγελματικούς τους στόχους με αισιοδοξία και περισσότερη αυτοπεποίθηση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προετοιμασία της επόμενης γενιάς επαγγελματιών γυναικών.

Γενικότερα πιστεύω, πως ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Και είναι ο ίδιος που αν τον αγαπάμε και τον αποδεχτούμε αληθινά, μπορεί να κάνει θαύματα. Ο ήλιος υπάρχει όπου υπάρχει η χαρά. Και αν μέσα μας έχουμε φως, μπορούμε να φωτίσουμε και όλο τον κόσμο.

Τι ακριβώς σήμαινε για εσάς η μόδα στη ζωή σας; Μόνο ένα επάγγελμα, ή και τρόπο έκφρασης και δημιουργικότητας, ανάπτυξης και εξέλιξης;

Για μένα, Μόδα είναι τα πάντα.. Αρκεί να σου αρέσεις. Αυτό είναι το μότο μου σε σχέση με τη μόδα. Τη μόδα και το ρούχο τα αγαπώ γιατί με έφεραν κοντά με τις γυναίκες, μου έδωσαν την ευκαιρία να μπορώ να εκδηλώσω τα ταλέντα μου, να φτιάχνω τη διάθεση τους, να γνωρίζω και να βλέπω καινούργια πράγματα, να μαθαίνω, να εξελίσσομαι και τώρα να προσφέρω.

*Το limited edition T-shirt είναι σχεδιασμένο σε συνεργασία με τη Νάντια Ράπτη, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο www.fashionforareason.gr

Ποιες είναι οι γυναίκες που θαυμάζετε και που αποτελούν τα παραδείγματα προς μίμηση ή αφύπνιση για τις ζωές όλων μας;

Δύσκολη ερώτηση. Η απάντηση όμως για όλες μας νομίζω πως κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε τη δύναμη για να μπορούμε να πούμε με δυνατή φωνή πως, η γυναίκα που θαυμάζω και αποτελεί για μένα παράδειγμα και έμπνευση, είναι ο ίδιος μου ο εαυτός. Είναι η Νίκη, η Κατερίνα, η Διονυσία. Με θαυμάζω για όλα αυτά που είμαι και για όλα αυτά που έχω κάνει.

Αντιμετωπίζετε τον άνδρα ως σύμμαχο στη ζωή αλλά και σε αυτή την πρωτοβουλία; Θα θέλατε μέντορες να είναι και άνδρες;

Φυσικά και είμαστε ανοιχτοί οι Life Coaches του Οργανισμού να είναι και άνδρες. Μόνο ως συμμάχους θα μπορούσα να δω τους άντρες και γενικότερα όλους τους ανθρώπους που θέλουν και επιθυμούν να προσφέρουν.

Πιστεύετε πως η πανδημία μπορεί και να ευαισθητοποίησε περισσότερο τους ανθρώπους απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα. Αρκετοί ισχυρίζονται για παράδειγμα πως αν δεν κλεινόμασταν στα σπίτια, δεν θα είχε ξεσπάσει και το metoo.

Κάποιοι στην πανδημία βρήκαν χρόνο για να γνωρίσουν καλύτερα και να φροντίσουν τον εαυτό τους. Άλλοι, έκαναν περισσότερη εσωτερική δουλειά. Η περίοδος αυτή, πιστεύω ότι λειτούργησε ως κάθαρση για πολλούς, και εκείνοι που αρνούνται να δουν πως κάτι φταίει και θέλει αλλαγή, δυστυχώς παραμένουν στάσιμοι. Δεν ήταν τυχαία η στιγμή του metoo. Αυτό πιστεύω.

Μόνο ως συμμάχους θα μπορούσα να δω τους άντρες και γενικότερα όλους τους ανθρώπους που θέλουν και επιθυμούν να προσφέρουν.

Τι είναι η ομορφιά τελικά; Είναι όπλο ή όχι; Είναι η ψυχή μας ή και ένα αντικειμενικό χάρισμα; Και αν δεν την έχεις… τι; Και αν την έχεις, πώς πρέπει να τη διαχειριστείς για να μην πέσεις στην παγίδα της;

Η ομορφιά είναι ένα δώρο. Και είναι δώρο από τον Θεό. Το δώρο αυτό ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεσαι, μπορείς και να το εκτιμήσεις αναλόγως. Η μεγαλύτερη ομορφιά που σίγουρα κρατάει και είναι αναλλοίωτη στο χρόνο, είναι η ομορφιά της ψυχής. Αυτή «γράφει» στο πρόσωπο με τα χρόνια και καθορίζει την εξωτερική σου εικόνα, ανάλογα με την αγάπη που έχεις εσωτερικά να δώσεις ή όχι.