UPDATE WHAT'S NEW

Η επιτακτική ανάγκη μείωσης των πλαστικών και ένα οικολογικό ταξίδι που μου άλλαξε συνήθειες


Σύρμα Κιουπελόγλου

18 Ιουνίου 2021

lidl hellas
instagram/oliviamunn
Όταν η εταιρεία Lidl Ελλάς με κάλεσε σε ένα τριήμερο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη Χαλκιδική, ήμουν πολύ περίεργη να δω τι ακριβώς είχε ετοιμάσει για εμάς σε συνεργασία με το Sani Resort, Sustainable Hospitality Patron της εκδήλωσης και το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Τι μπορούσα παραπάνω να δω και να μάθω έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου εκεί; Κι όμως οι ευχάριστες εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. 

Όταν η εταιρεία Lidl Ελλάς με κάλεσε σε ένα τριήμερο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη Χαλκιδική, ήμουν πολύ περίεργη να δω τι ακριβώς είχε ετοιμάσει για εμάς σε συνεργασία με το Sani Resort, Sustainable Hospitality Patron της εκδήλωσης και το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Τι μπορούσα παραπάνω να δω και να μάθω έχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου εκεί; Κι όμως οι ευχάριστες εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. 

Την Παρασκευή, την πρώτη μας ημέρα εκεί, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την έκθεση φωτογραφίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με τίτλο «Sea Vision», στο Zero Carbon Corner στη μαρίνα του Sani Resort. Σε αυτήν αποτυπώνονταν στιγμές από το περιβαλλοντικό έργο του οργανισμού στην προσπάθεια καθαρισμού των θαλασσών από πλαστικά και σκουπίδια. Οι εικόνες ήταν σίγουρα σοκαριστηκές, αυτά που μάθαμε όμως ήταν περισσότερο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 80-85% των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρώνται στις παραλίες είναι πλαστικά, με το 50% από αυτά να είναι πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ καταναλώνονται στην Ελλάδα κάθε μέρα. 

jenny.gr

Τα ποσοστά και οι αριθμοί ήταν αρκετοί για να ακούσουμε με προσοχή την προσπάθεια που κάνει τόσο το Sani Resort, βραβευμένο ως το Κορυφαίο Περιβαλλοντικό Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στον κόσμο στα World Travel Awards 2020, όσο και η Lidl Ελλάς μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες όπως ο τακτικός καθαρισμός παραλιών σε όλη την Ελλάδα. 

jenny.gr
6

Τις δύο επόμενες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να τα ζήσουμε και βιωματικά όλα αυτά. Το πρωί του Σαββάτου περπατήσαμε στον υδροβιότοπο, που βρίσκεται υπό την προστασία του Sani Resort και φιλοξενεί περίπου 235 είδη πουλιών, τα μισά σχεδόν από όσα είδη υπάρχουν, σε μία ξενάγηση από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ενώ, το πρωί της Κυριακής χωριστήκαμε σε ομάδες και καθαρίσαμε όλοι μαζί την παραλία Νέα Φώκαιας, βλέποντας από κοντά πως η Lidl Ελλάς καταγράφει και ανακυκλώνει τα θαλάσσια απορρίμματα με στόχο μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά. 

jenny.gr

Ο κυριότερος λόγος όμως που βρεθήκαμε εκεί ήταν το μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον, απαλλαγμένο από πλαστικά μιας χρήσης, με καθαρές θάλασσες και παραλίες, με λιγότερα απορρίμματα, με περισσότερο ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Κι πως θα επιτευχθεί με αυτό; Μα φυσικά μέσα από την καινοτομία, την τεχνολογία και τις ευφάνταστες ιδέες των νέων ανθρώπων που έλαβαν μέρος στο SUP Free hackathon «Μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά». Στον τελικό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, οι 5 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους για το πως μπορεί να κατακτηθεί ο στόχος της μείωσης των πλαστικών στην καθημερινότητα μας. Ήταν στα αλήθεια εντυπωσιακό πόσο μεγάλη αλλαγή μπορούν να επιφέρουν ταλαντούχοι άνθρωποι με στόχο να συμβάλουν έστω και λίγο σε έναν καλύτερο κόσμο και εταιρείες, όπως η Lidl Ελλάς, για τις οποίες η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα είναι μία σοβαρή δέσμευση για την στήριξη κάθε πρωτοβουλίας με θετικό αντίκτυπο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Πολιτεία αγκάλιασε τον σκοπό αυτό καθώς ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ήταν ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος και ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς.

jenny.gr
Darphin, 8-Flower Nectar Oil Cream

Νικήτρια ομάδα, αποσπώντας το μεγάλο έπαθλο των 40.000€ για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της, αναδείχθηκε η «Eco Cup», που αποτελείται από τους Θανάση Κουκούλη, Κατερίνα Κατσαούνη, Γιώργο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Μπραντ Ιωαννίδη, με ένα mobile app, που λειτουργεί ως ένα οικολογικό σύστημα loyalty και επιβραβεύει τον χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος. Ωστόσο και η προσωπικά αγαπημένη μου ιδέα, αυτή του 17χρονου «MS» Αλέξανδρου Πέτκου απέσπασε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός robot αυτόματου καθαρισμού περιοχών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση και περισυλλογή απορριμμάτων.

jenny.gr

Στην αρχή του ταξιδιού αυτού, η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς και η Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Sani Resort ευχήθηκαν κατά την επιστροφή μας στην Αθήνα να έχουμε πάρει μαζί μας έστω και μία νέα οικολογική συνήθεια. Λοιπόν, εγώ έφυγα από την Χαλκιδική με πολλές εικόνες, συζητήσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους, περισσότερη γνώση και έχοντας υιοθετήσει ένα σωρό νέες συνήθειες. Από εδώ και πέρα τέρμα τα πλαστικά μπουκαλακιά, βάζω οδοντόβουρτσες και μπατονέτες από baboo στη ζωή μου και δεν θα ξεχάσω ποτέ ξανά την πάνινη τσάντα μου στο Super Market. 

jenny.gr