Ίδρυμα Θεοφανώ: Επίκεντρο της Ευρώπης έγινε η Θεσσαλονίκη, τιμώντας τους δρ.Uğur Şahinκαι δρ.ÖzlemTüreci, τους επιστήμονες που μετέτρεψαν τον φόβο σε ελπίδα

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021

Σε μια υποβλητική Τελετή Απονομής έγινε η βράβευση του ζεύγους επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ευρώπης από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού.

Εστιάζοντας στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό, η απονομή του φετινού Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και έκφρασης σεβασμού τιμήθηκε το ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, ο δρ.Uğur Şahinκαι η δρ.ÖzlemTüreci, οι δυο επιστήμονες που με την αδιάλειπτη προσπάθεια τους να επιλύσουν μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, οδηγήθηκαν σε μια ανακάλυψη που μετέτρεψε τον φόβο σε ελπίδα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλη την Ανθρωπότητα. 

κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά εκείνα των βραβευθέντων που συμβάλλουν στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, μίλησε για «δύο σπουδαίους ανθρώπους, που μετά τη θριαμβευτική τους επιτυχία έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους ήταν μια νίκη της καινοτομίας, της επιστήμης και της παγκόσμιας συνεργατικής προσπάθειας».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, εξέφρασε το δέος με το οποίο αντικρύζει τους βραβευμένους και ανέφερε ότι «Το έργο τους φέρνει μπροστά μας μια σειρά από σημαντικές αλήθειες με πρώτη τον καίριο ρόλο της επιστήμης για την ευημερία του ανθρώπου. Η ασύλληπτη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος μπορεί και πρέπει να υπηρετεί το κοινό καλό».

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, κ. HermanCountVanRompuy, αναφέρθηκε στο επίτευγμα των βραβευμένων λέγοντας πως «Οι δυο τους έκαναν αυτό που πολλοί από εμάς φιλοδοξούμε να κάνουμε στην κοινωνία: μετέτρεψαν τον φόβο σε ελπίδα», και υπογράμμισε μέσα από το παράδειγμά τους την αναγκαιότητα της συνεργασίας «Δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στον κόσμο προτού να είναι όλοι ασφαλείς. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, αλλά η πολιτική δεν είναι παγκόσμια. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε παγκόσμια συνεργασία αντί για παγκόσμια αντιπαράθεση».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η δρ.ÖzlemTüreci τόνισε τη συνεισφορά πολλών γενεών ερευνητών που συνέβαλαν στην κατανόηση της mRNA τεχνολογίας, ευχαρίστησε την ομάδα της BioNTech για αυτόν τον αγώνα δρόμου προς το εμβόλιο που ονόμασαν ProjectLightspeed, αλλά και τον άμεσο συνεργάτη τους Άλμπερτ Μπουρλά με τον οποίο έθεσαν ως κοινό άξονα της συνεργασίας τους την ασφάλεια όλων. Καταλήγοντας είπε πως «η Επιστήμη μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά ας μην περιμένουμε για το επόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, την επόμενη μεγάλη κρίση, για να δημιουργήσουμε την αίσθηση του κατεπείγοντος». Ο δρ.Uğur Şahin αναφερόμενος στην τεχνολογία mRNA ως τη νέα επανάσταση στην ιατρική, σημείωσε: «να είμαστε γενναίοι και αισιόδοξοι – τα όρια της εφαρμογής της τεχνολογίας mRNA, είναι τα όρια της βιολογίας. Ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε ένα στάδιο όπου η γνώση της βιολογίας και της ασθένειας εξελίσσεται δραματικά. […] Ας κατανοήσουμε την ιστορική μας ευθύνη και ας σκεφτούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. […] Είμαστε ευγνώμονες που είμαστε σήμερα εδώ, και ανυπομονούμε να συμβάλουμε σε ένα καλύτερο αύριο – μαζί με έμπιστους συνεργάτες από τους τομείς της επιστήμης, της οικονομία και της πολιτικής».

κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κος Uğur Şahin, Βραβευμένος - Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech & κα. Özlem Türeci, Βραβευμένη - Συνιδρύτρια και Chief Medical Officer της BioNTech, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κ. Herman Van Rompuy, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, τη στιγμή της βράβευσης

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο από την πρώτη παρουσίαση του διεθνούς καινοτόμου Εκπαιδευτικού Προγράμματος MakeMusiCovit!, σε μια πρωτότυπη υβριδική συναυλία πανευρωπαϊκής μουσικής συνεργασίας, που σχεδιάστηκε εν μέσω πανδημίας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη (συνθέτη) και της SafiraAntzusRamos (μαέστρου). Παράλληλα με το μουσικό έργο και μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της τεχνικής του projectionmapping, παρουσιάστηκαν σε τρεις μεγάλες κόγχες του μνημείου εικόνες από τα μοναδικά ψηφιδωτά της Ροτόντας.

Τη βράβευση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη, όπως η MaryMcAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η TarjaHalonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η RitaSüssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ενώ την παρουσίαση της τελετής απονομής έκανε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς.

Χορηγός της Τελετής Απονομής για δεύτερη χρονιά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε για το φετινό βραβείο: «Πρόκειται για ένα επίτευγμα που ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις αξίες που πρεσβεύει το Βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε με σκοπό να τιμά και να προβάλλει πρόσωπα και θεσμούς που συμβάλλουν στην ενίσχυση του κοινού καλού και της βελτίωσης της ζωής όλων. Η Eurobank ταυτίζεται έμπρακτα με τις αξίες που αναδεικνύει ο νέος θεσμός και επιδιώκει σταθερά, μέσω της καθημερινής επιχειρηματικής της πρακτικής και ενός πολυεπίπεδου πλέγματος δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να είναι χρήσιμη για τις κοινωνίες των χωρών στις οποίες έχει παρουσία».

κα. Özlem Türeci, Βραβευμένη - Συνιδρύτρια και Chief Medical Officer της BioNTech

Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-TheophanoFoundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δυο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή. 

Το ζεύγος επιστημόνων που ανέπτυξετο πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, οι δρ. UğurŞahin και δρ. Özlem Türeci, συνομίλησαν για καίρια θέματα τουμέλλοντοςτηςΑνθρωπότητας μεκορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης και πλήθοςκόσμου που γέμισε την αίθουσα.

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιο της απονομής του ετήσιου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Η θέσπιση του νέου αυτού θεσμού, που είναι ένα διεθνές πάνελ συζήτησης πάνω σε καίρια θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες, και που σχετίζονται και εμπνέονται από το βραβείο κάθε χρονιάς, είχε φέτος ως τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης» και θεματικέςσχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή. 

Οι δύο επιστήμονες που βραβεύθηκαν, το ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, οι δρ.Uğur Şahinκαι δρ.ÖzlemTüreci, ήταν κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση αυτή, την οποία χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Με τις τοποθετήσεις τους και σε διάλογο με τους βραβευμένους μέσα από τη δική τους οπτική, συμμετείχαν στη συζήτηση κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, μεταξύ αυτών η κα MaryMcAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας και Καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας & Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η κα MariaLuisaPoncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας, ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne και η κα ChiaraSaraceno, Επίτιμο Μέλος CollegioAlberto στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής StefanSchepers, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.

κ. Γιώργος Πρεβελάκης, Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ - Επίτιμος Καθηγητής του Paris-Sorbonne University & κα. Μαρία Πρεβελάκη, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ & κα. Νίκη Ανδρεάδη

Κάνοντας αναφορά στην απονομή του πρώτου βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην Εκπαίδευση και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι τυχαίο πιστεύω ότι τα δυο πρώτα Βραβεία Θεοφανώ, δόθηκαν στην εκπαίδευση και στην επιστήμη. Ότι αυτοί είναι οι τομείς που επιλέχθηκαν πέρυσι και φέτος λέει πολλά και για το βραβείο, αλλά και για την κοινωνία μας. Η Επιστήμη είναι η κορωνίδα της Πολιτικής σε καιρούς κρίσης». 

Εκ μέρους των βραβευμένων, ο δρ.Uğur Şahin, αναφερόμενος σε αυτό που κρατά από αυτή τη διαδικασία και που έμεινε ως μάθημα, «είναι πως αυτή η κρίση και οι λύσεις που δόθηκαν μας απέδειξαν πως η Επιστήμη είναι πολύ σημαντική. Η Επιστήμη ήταν στο περιθώριο της κοινωνίας μας και τώρα ξαφνικά βρέθηκε στο κέντρο». Μιλώντας επίσης για τον ρόλο της εκπαίδευσης του κοινού και της ενημέρωσης στον εμβολιαστικό σκεπτικισμό, τόνισε τη σημασία της παροχής εμπεριστατωμένων πληροφοριών και δεδομένων τόσο για τη αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για τις επερχόμενες κρίσεις όπως μπορεί να είναι η κλιματική αλλαγή. Στη συνεργασία με την Pfizer και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο αναφέρθηκε ως παράδειγμα για «το πως οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν και να οργανωθούν μαζί, από κοινού, για έναν κοινό σκοπό. […] Το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να ακολουθούμε τους κανόνες της επιστήμης. Ήταν εξαιρετική η συνεργασία γιατί συμβάλαμε όλοι με διαφορετικό τρόπο προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση βασιζόμενοι σε κοινές αξίες». 

Την εκδήλωση της Συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, καθώς και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Βίκη Παπαδημητρίου, ProjectCoordination
E: [email protected] | T: 6937 229858 | www.theophano.eu

MOREINFORMATION: www.theophano.eu

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος
HermanVanRompuy
Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 
π. Πρωθυπουργός του Βελγίου

Μέλη

MaryMcAleese
π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας | Καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (Ιρλανδία) 

LeonieBell
Trustee, Edinburgh International Festival | Διευθύντρια, Victoria & Albert Museum Dundee (Ην. Βασίλειο)
ÉlisabethGuigou
Πρόεδρος Anna Lindh Foundation | π. ΥπουργόςΕσωτερικώνΓαλλίας (Γαλλία)
TarjaHalonen
π. Πρόεδρος της Φινλανδίας (Φινλανδία)
AgnieszkaHolland
Συγγραφέας και σκηνοθέτης (Πολωνία)

MariaLuisaPoncela
π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας (Ισπανία)

MichelPraet
Αντιπρόεδρος, Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Βέλγιο)
SirIvanRogers
π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Μεγάλη Βρετανία)
    
ChiaraSaraceno
Επίτιμος Μέλος CollegioAlberto, Πανεπιστήμιο του Τορίνο (Ιταλία)

Karl Prince zu Schwarzenberg
π. Υπουργός Εξωτερικών (Τσεχία) 

RitaSüssmuth
π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής (Γερμανία) 
Luuk Van Middelaar
ΚαθηγητήςEU Foundations and Institutions, ΠανεπιστήμιοτουLeiden (Ολλανδία)

Νικηφόρος Διαμαντούρος
π. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (Ελλάδα)

Γιώργος Πρεβελάκης
Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Γαλλία) 

Βασίλειος Σκουρής
π. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ελλάδα)

Πάνος Τζώνος
Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος 
Σταύρος Ανδρεάδης
Πρόεδρος του Ομίλου Sani/Ikos
Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος (Ελλάδα)

Μέλη 
Ευάγγελος Γεροβασιλείου
Πρόεδρος του Κτήματος Γεροβασιλείου (Ελλάδα)

Κωνσταντίνος Γλεούδης
Πρόεδρος της ΚΑΒΕΞ
Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Ελλάδα)

Νικόλαος Ευθυμιάδης 
Πρόεδρος του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη 
(Επι Τιμή) ε.Τ Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Ελλάδα)

Γεώργιος Μυλωνάς
Πρόεδρος του Ομίλου Alumil (Ελλάδα)

Θεόδωρος Οικονόμου
Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικής Δασικής Περιουσίας
Επικεφαλής εταιρείας δασικής διαχείρισης και παραγωγής ξυλείας (Ελλάδα)


NadaKoracKakabadse
Καθηγήτρια Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ηθικής, HenleyBusinessSchool, Πανεπιστήμιο του Reading (Μεγάλη Βρετανία)

SonjaPuntscherRiekmann
Ομότιμη Καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Salzburg (Αυστρία)

Stefan Schepers
ΓενικόςΓραμματέας, High Level Groups on Policy Innovation (Βέλγιο)

Μέλος Ιδρύματος: Βάσσος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος INART

ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ

Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, που δίνει έμπνευση σε αυτό το εγχείρημα, είναι μια ιστορική προσωπικότητα της Ευρώπης, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ. 

Υπήρξε ανιψιά του αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή και νυμφεύθηκε τον Όθωνα Β’ και στέφθηκε από κοινού με αυτόν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατό του διατήρησε η ίδια τον τίτλο της αυτοκράτειρας. Η ιστορική της παρουσία στη Δυτική Ευρώπη, η οποία στόχευε στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου, τόσο μεταλαμπαδεύοντας στη Δύση τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στη Βυζαντινή κοινωνία, όσο και μεταφέροντας επιρροές της ακμάζουσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε ό,τι αφορά στην παιδεία, τις τέχνες, το εμπόριο, την υγεία, και αναβαθμίζοντας το κύρος της πολιτικής διακυβέρνησης έναντι της στρατιωτικής. 

Βρίσκεται θαμμένη στον Καθεδρικό Ναό του St. Pantaleon στην Κολωνία (Γερμανία). 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΡΟΤΟΝΤΑΣ

To εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, στο μεταίχμιο δηλαδή του ειδωλολατρικού με τον χριστιανικό κόσμο, πιθανότατα ως ναός της αρχαίας λατρείας ή ως μαυσωλείο του Μ. Κωνσταντίνου (306-337). Το κυκλικό και στεγασμένο με θόλο επιβλητικό κτήριο έχει ύψος 29,80μ, διάμετρο 24,50μ, πλάτος τοίχων 6.30μ. και μπορεί αρχιτεκτονικά να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Λίγο μετά την ανέγερση της και μέσα στα πρώτα χρόνια της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453), η Ροτόντα μετατράπηκε σε ναό της χριστιανικής λατρείας με την προσθήκη Ιερού Βήματος στα ανατολικά. Το εσωτερικό κοσμείται με μοναδικής τέχνης και ομορφιάς εντοίχια ψηφιδωτά (4ος-6ος αι.). Υπήρξε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης από το 1524 έως το 1591, έτος μετατροπής του από τους Οθωμανούς κατακτητές σε τζαμί, χρήση που διατήρησε μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Η αφιέρωσή του έκτοτε στον Άγιο Γεώργιο οφείλεται στη γειτονική, μικρή, ομώνυμη εκκλησία. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της Ροτόντας συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της τέχνης της Ύστερης Αρχαιότητας. 

Πηγή: http://galeriuspalace.culture.gr/mnimeia/rotonta/o-diakosmos/

Φωτογραφία: αρχείο Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφία Studio 8 Photos, Έφη Παναγούλα.

Λεζάντα κεντρικής φωτογραφίας: 

κος Uğur Şahin, Βραβευμένος - Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech & κα.
Özlem Türeci, Βραβευμένη - Συνιδρύτρια και Chief Medical Officer της BioNTech, κ. Σταύρος
Ανδρεάδης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, κα. Κατερίνα
Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Herman Van Rompuy, Πρόεδρος
Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, τη στιγμή της βράβευσης.