VIDEO

"Ο πατέρας μου χτυπούσε τη μητέρα μου. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει θύμα": Η καθηλωτική ομιλία του Terry Crews για την κακοποίηση


Χριστίνα Γουδρούπη

29 Νοεμβρίου 2018

speakup3.png

Ο Terry Crews είναι ηθοποιός, κωμικός, καλλιτέχνης και ακτιβιστής. Στην συγκινητική ομιλία του για τη Safe Horizon, τη μεγαλύερη οργάνωση των ΗΠΑ για τα θύματα βίας και κακοποίησης, ο Terry μιλάει ανοιχτά για την ιστορία του, το τραύμα του, και τις προσπάθειες που έκανε για να προστατεύσει τη μητέρα του.

"Ο πατέρας μου χτυπούσε τη μητέρα μου στο πρόσωπο", λέει ο Crews. Θυμάται να τη βλέπει στο πάτωμα, να τον κοιτάει. Κοιτούσε τον γιγαντιαίο άντρα και σκεφτόταν "Θεέ μου, λέει ότι την αγαπάει. Τι θα κάνει σε εμένα;" Το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί είναι το πόσο θέλει να την προστατεύσει και πόσο λάθος είναι αυτό που γίνεται. "Πρέπει να είμαι δυνατός, πρέπει να βρω δύναμη, για να την προστατεύσω", έλεγε τότε.

"Κάθε φορά που ερχόταν σπίτι φοβόμασταν, δεν ξέραμε", συνεχίζει. "Ξυπνούσα από γυαλιά που έσπαγαν, ήχους, ανθρώπους να φωνάζουν και ήταν ένας εφιάλτης. Ζησαμε έναν εφιάλτη για χρόνια", λέει ο ηθοποιός.

Ο Crews θυμάται τη μητέρα του να μπαίνει στο δωμάτιο και να λέει "Φεύγουμε. Μαζέψτε τα πράγματά σας". Τα παιδιά έβαζαν ό,τι είχαν σε σακούλες σκουπιδιών και περίμεναν να φύγουν. Μετά από λίγο εκείνη ξαναερχόταν και τους έλεγε "Δεν μπορούμε να φύγουμε. Πού θα πάω;". Ο Crews θυμάται τον εαυτό του να λέει "Οπουδήποτε. Ας πάμε οπουδήποτε, δε με νοιάζει, ας μείνουμε στο δρόμο". Η μητέρα του όμως δεν το έκανε ποτέ και ο πατέρας του συνέχιζε να τους τρομοκρατεί. Αναρωτιόντουσαν τι μπορούν να κάνουν.

"Πρέπει να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι σε αυτήν την κατάσταση νιώθουν εντελώς απελπισμένοι." Ο ηθοποιός εξομολογείται ότι πολλές μέρες σκεφτόταν "δε θα γίνω έτσι, δε θα το κάνω ποτέ αυτό". Κατέληξε όμως να κάνει άλλα πράγματα, εξίσου καταστροφικά, ως απόρροια του τραύματος. Πολλά άσχημα πράγματα αποροφήθηκαν στη ζωή του από αυτό το τραύμα. Ο Crews εξηγεί ότι υπήρχαν φορές που γινόταν ξεροκέφαλος και φώναζε στη μικρή του κόρη σαν να ήταν 30χρονος άντρας. "Ζητούσα συγγνώμη συνέχεια. Τους καλούσα για να απολογηθώ κι έλεγα 'ο μπαμπάς δεν κατάλαβε. Ο μπαμπάς το χασε', κι αυτό με ξύπνησε".

Για τον ηθοποιό, η επιτυχία που γνώριζε έγινε ένα ασφαλές μέρος για να κρυφτεί. "Δεν έχει σημασία το πώς δείχνεις. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, μπορεί να γίνει θύμα. Και κανείς, ούτε άντρας ούτε γυναίκα ούτε παιδί, δεν πρέπει να δεχτεί να του φέρονται ως οτιδήποτε λιγότερο από ένα ανθρώπινο πλάσμα, ποτέ", λέει. "Πώς θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε όταν όλοι κοιτάνε από την άλλη πλευρά; Όταν όλο το πράγμα είναι έτσι στημένο, που δεν μπορείς να ζητήσεις βοήθεια γιατί θα χάσεις τη δουλειά σου; Κι αν το φέρεις στην επιφάνεια, πώς θα εξασφαλίσεις έναν δικηγόρο που θα παλέψει για αυτό;"

Τρία πράγματα χρειάζονται, σύμφωνα με τον Crews, για να τα καταφέρει κανείς, παρά τη συναισθηματική του ζημιά.

"Χρειάζεσαι συναισθηματική απόσταση, χρειάζεσαι οικονομική απόσταση, χρειάζεσαι φυσική απόσταση. Το να πεις την ιστορία σου είναι ίσως από τα δυσκολότερα πράγματα". Αυτός είναι και ο λόγος που ο ηθοποιός κάνει αυτήν την ομιλία, για την οργάνωση Safe Horizon, τη μεγαλύτερη οργάνωση των ΗΠΑ για θύματα βίας και κακοποίησης.

Δείτε ακόμα: Mr Indifferent: μια συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη αδιαφορία