VIDEO

Το ολόγραμμα της Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη σκηνή και διχάζει το κοινό


The Jennettes

3 Δεκεμβρίου 2018

19670418_zaa_nc26_0011.jpg

Πάνε 40 χρόνια πλέον που η Ελληνοαμερικανίδα σοπράνο έχει πεθάνει, αφήνοντας πίσω της το κοινό να νοσταλγεί την παρουσία, τη χάρη και τη φωνή της. Η διασημότερη τραγουδίστρια όπερας του 20ού αιώνα επιστρέφει στη σκηνή ως ολόγραμμα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ συνοδεύεται από μια ζωντανή ορχήστρα.

To show ξεκίνησε στην Αμερική και πλέον κάνει tour στην Ευρώπη, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις. Για πολύ μεγάλο μέρος του κοινού, πρόκειται για μια συγκλονιστική εμπειρία. Το ολόγραμμα της Κάλλας δεν είναι αρκετά πιστό στην εμφάνιση, όμως μιμείται με ακρίβεια τις κινήσεις της, από τη στάση του σώματος μέχρι τον ρυθμό της επάνω στη σκηνή. Για άλλους όμως (συμπεριλαμβανομένων των Times) το αποτέλεσμα είναι βαθιά απογοητευτικό.

Το ολόγραμμα αναπαράγει μέχρι και τις συνομιλίες της ντίβας με τον διευθυντή της ορχήστρας, πράγμα όμως που δεν είναι καθόλου πειστικό όταν είναι κατασκευασμένο. Κι ενώ μουσικά υπάρχει συγχρονισμός και καλή δουλειά, οι Times θεωρούν ότι η άσημη και ανώνυμη ορχήστρα παίζει χωρίς την παραμικρή χαρά, ενώ το ολόγραμμα δεν μπορεί -προφανώς- να επικοινωνήσει με το κοινό. Το συναίσθημα που δημιουργεί είναι "κενό" και η εμπειρία καταλήγει να προκαλεί περισσότερη νοσταλγία και απώλεια από αυτήν που καλύπτει.

Η διάρκειας 90 λεπτών παράσταση «Maria Callas The Hologram Tour», που παρουσιάστηκε ήδη σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, περιλαμβάνει γνωστές άριες που ερμήνευσε η ντίβα, όπως η «La Habanera» του Μπιζέ και η «Casta Diva» του Μπελίνι. Στο video μπορείτε να διαπιστώσετε την ομοιότητα.

 

Δείτε ακόμη: Μαρία Κάλλας