VIDEO

Η συγκινητική ομιλία του Benigni όταν κέρδισε το Oscar για το «La Vita E Bella»


The Jennettes

27 Φεβρουαρίου 2019

57356888.cms_.jpg

Πολλά συζητήθηκαν για τη φετινή απονομή των Oscars, την οποία πολλοί θεώρησαν βαρετή και χωρίς ουσία. Μπορεί η φετινή τελετή να ήταν άνευρη, χωρίς κεντρικό παρουσιαστή, και με ομιλίες που δεν τράβηξαν το ενδιαφέρον, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.

Πριν 20 χρόνια όμως, το 1999, υπήρξε μια ευχαριστήρια ομιλία η οποία είναι ακόμα χαραγμένη στη μνήμη μας: Η ομιλία του Roberto Benigni όταν κέρδισε το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το αριστούργημα «H Zωή Είναι Ωραία».

Με την ανακοίνωση του ονόματός του, ο Benigni πετάχτηκε επάνω, ανέβηκε πάνω στα καθίσματα του Dorothy Chandler Pavilion και ζητωκραύγασε πατώντας σχεδόν επάνω στο κεφάλι του Steven Spielberg (υπέροχη η στιγμή που η Sophia Loren ανακοινώνει ενθουσιασμένη το όνομά του, χάνοντας εντελώς την Αγγλική προφορά της).

Η ομιλία που ακολούθησε είναι ίσως μια από τις συγκινητικότερες στην ιστορία των βραβείων, καθώς σε αγγλικά που εμφανώς των δυσκολεύουν, ο Benigni ευχαριστεί τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές, προσθέτοντας τις δικές του ποιητικές πινελιές.

"Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους γονείς μου στο Vergaio, ένα μικρό χωριό της Ιταλίας. Μου έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο, τη φτώχεια, και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό το μάθημα ζωής. Αλήθεια, ευχαριστώ μαμά και μπαμπά. Σας ευχαριστώ και για την αγάπη σας. Γιατί, αν είμαι εδώ, οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αγαπούν τις ταινίες. Όλα είναι θέμα αγάπης".

Ο Benigni έκλεισε την ομιλία του με μια αφιέρωση: "Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο, λόγω του θέματος της ταινίας, σε όσους δεν είναι εδώ. Έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε να πούμε ότι  Η Ζωή Είναι Ωραία. Και θα ήθελα να στείλω ένα φιλί στον Giorgio Cantarini, το μικρό αγοράκι. Και μιας και μιλάμε για αγάπη, ο Δάντης είπε: "Η αγάπη θα μετακινήσει τον ήλιο και τα αστέρια". Η αγάπη είναι θεότητα, και μερικές φορές, αν έχεις πίστη, μπορεί να εμφανιστεί, όπως όλες οι θεότητες. Για αυτόν το λόγο θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στη Nicoletta Braschi (τη γυναίκα του). Σε ευχαριστώ."

Δείτε ακόμη: 9 ηθοποιοί που ακόμα δεν έχουν Oscar