VIDEO

Γεώργιος Παπανικολάου: 136 χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που βοήθησε εκατομμύρια γυναίκες


The Jennettes

13 Μαΐου 2019

georgiospapanikolaou.jpg

136 χρόνια από τη γέννηση του Γεώργιου Παπανικολάου συμπληρώνονται σήμερα, και σε αυτόν αφιερώνει το Google το σημερινό doodle.

O Έλληνας γιατρός και βιολόγος, έγινε περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Τεστ Παπ. Χάρη στον πρωτοπόρο ερευνητή, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο και σώζονται εκατομμύρια γυναίκες.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κύμη, και το 1898 κι έλαβε το πτυχίο του από την  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ηλικία μόλις 21 ετών.

Το 1907, ο πατέρας του θυσίασε τις οικονομίες του και τον έστειλε στη Γερμανία για ανώτερες σπουδές, όπου ο Παπανικολάου ασχολήθηκε αρχικά με την Βιολογία. Ακολούθησε μια περίοδος φιλοσοφικού στοχασμού, αλλά η βιολογία νίκησε και η έρευνα έγινε στόχος της ζωής του. Μετά τον πόλεμο το 1913, ο Παπανικολάου έφυγε για την Αμερική, όπου από φτωχός μετανάστης εξελίχθηκε σύντομα σε τακτικό καθηγητή του πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης.

Μετά από μακρές έρευνες, ο Παπανικολάου ασχολήθηκε με τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τον καθορισμό του φύλου, τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, καθώς και των φυλετικών ορμονών. Η πρώτη του ανακοίνωση για την χρησιμοποίηση της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 1928, έγινε δεκτή με πολύ σκεπτικισμό, αφού μέχρι τότε η διάγνωση θεωρούταν δυνατή μόνο με τομή του οργάνου. Στη συνέχεια επέκτεινε τις έρευνές του στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στο καρκίνο της μήτρας και του ενδομητρίου, και δημοσίευσε μια σχετική εργασία η οποία προκάλεσε άμεσα το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου, και την εφαρμογή της μεθόδου του σε πολλά νοσοκομεία.

Σήμερα το τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Δείτε ακόμη: 6 celebrities που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού