VIDEO

«Δεν υπάρχει άλλη ομορφιά από την ελευθερία του σώματος»: Όταν η Chanel συνάντησε τον χορό


The Jennettes

3 Αυγούστου 2020

«Δεν υπάρχει άλλη ομορφιά από την ελευθερία του σώματος»: Όταν η Chanel συνάντησε τον χορό

Η Gabrielle Coco Chanel αγαπούσε την τέχνη του χορού καθώς μέσα από αυτόν έβλεπε αυτό ακριβώς που ήθελε και η ίδια να προσφέρει στις γυναίκες – την ιδέα ενός σώματος που μπορούσε να κινείται ελεύθερα. Η ελευθερία που χάριζε ο χορός την έκανε να σχεδιάζει ρούχα και αξεσουάρ, με τα οποία επεδίωκε να απελευθερώνει τις γυναικείες σιλουέτες από τους κορσέδες της εποχής.

Χαρακτηριστική της δήλωση ήταν: «Πάντα να αφαιρείς, ποτέ να μην προσθέτεις… Δεν υπάρχει άλλη ομορφιά από την ελευθερία του σώματος». Στις αρχές του 20ου αιώνα, o χορός βίωνε σημαντική άνθηση, την εποχή δηλαδή που η Gabrielle Chanel διαμόρφωνε το δικό της μοναδικό στιλ που θα ξεχώριζε μέχρι σήμερα. Αισθάνθηκε λοιπόν ότι αυτές οι δύο τέχνες πρέπει να παντρευτούν, έκανε μάλιστα μαθήματα χορού, με μια διάσημη χορεύτρια της εποχής.

Το 1913, η Gabrielle Chanel είχε μια εμπειρία την οποία η ίδια περιέγραψε ως ένα σοκ, όταν παρακολούθησε την "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" από τα Ρωσικά Μπαλέτα, σε χορογραφία του Serge Diaghilev. Η παράσταση, πάνω στη μουσική του Igor Stravinsky, θεωρήθηκε σκανδαλώδης, καθώς κατέρριπτε εντελώς την παράδοση του κλασικού μπαλέτου, παρουσιάζοντας κάτι εντελώς καινούριο. Η Chanel θέλησε να γνωρίσει τον Diaghilev, μέσω ενός κοινού τους φίλου και του εξέφρασε το πρωτοποριακό όραμά της για ένα είδος τέχνης που θα συνδύαζε το χορό, τη μουσική, τη ζωγραφική, τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Αυτή η άρρηκτη σχέση της Chanel με τον χορό έκανε τον οίκο να δημιουργήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ, με τίτλο Inside Chanel και να μας ταξιδέψει!

Δείτε το video:

https://www.youtube.com/watch?v=KYVVGj6b-G4