Εβδομάδα μητρικού θηλασμού: Η πολύτιμη πρώτη ώρα είναι και η πιο μαγική
Εύα Καραμπάτσου
2 Νοεμβρίου 2020
Υπάρχει κάτι πιο όμορφο για μια μητέρα που μόλις έχει γεννήσει;
Το βρέφος τη χρειάζεται, έχει την ανάγκη της, καθώς ο θηλασμός είναι το πρώτο πράγμα που γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό και για αρκετό διάστημα μετά. Το μητρικό γάλα προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του μωρού και είναι πιο εύπεπτο απ' ότι το γάλα που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Ο θηλασμός είναι κάτι μαγικό για μια νέα μανούλα και είναι σημαντικός παράγοντας για να δεθούν οι δυο τους.
Ο πρώτος δυνατός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της ξεκινά σε αυτήν εδώ την πρώτη ώρα: Η πρώτη αγκαλιά, η πρώτη ματιά, η πρώτη επαφή, οι πρώτες τρυφερές λέξεις της μητέρας στο παιδί της και ο πρώτος μητρικός θηλασμός.
Η πρώτη επαφή της μητέρας με το παιδί της, δεν πρέπει να διακόπτεται παρά μόνο εάν πολύ σοβαροί ιατρικοί λόγοι το απαιτούν. Σ’ αυτήν εδώ την ώρα, σημαντικό ρόλο παίζει η «δέρμα με δέρμα» επαφή της μητέρας με το παιδί της. Όταν υγιή παιδιά τοποθετούνται πάνω στην κοιλιά και το στήθος της μητέρας τους αμέσως μετά τον τοκετό, παρουσιάζουν αξιοσημείωτες δεξιότητες και ικανότητες.
Η έναρξη του μητρικού θηλασμού από την πρώτη ώρα της ζωής του νεογνού, προβλέπεται και από την πρωτοβουλία για τα φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία.
Τα οφέλη για το νεογνό από την έναρξη του Μητρικού Θηλασμού κατά την πρώτη ώρα είναι πολλά και σημαντικά όπως η επαφή «δέρμα με δέρμα» που βοηθά το νεογνό να κρατηθεί ζεστό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τα πρόωρα και λιποβαρή μωρά. Επίσης, το βρέφος ξεπερνά ευκολότερα το στρες του τοκετού, είναι ήρεμο και δεν κλαίει, ενώ η αναπνευστική και καρδιακή του λειτουργία σταθεροποιείται με ομαλό ρυθμό. Αν και το βρέφος έρχεται σε επαφή με βακτηρίδια, που μεταφέρει η μητέρα του και τα οποία είναι ως επί το πλείστον αβλαβή, το μητρικό γάλα παρέχει προστασία από άλλα εξωγενή βακτηρίδια. Και φυσικά το μωρό προσλαμβάνει το πρωτόγαλα – πύαρ ως πρώτη τροφή, που είναι γι΄ αυτό κυριολεκτικά δώρο ζωής.
Η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού επικεντρώνεται στην επίδραση της βρεφικής διατροφής στην περιβαλλοντική/κλιματική αλλαγή και την επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε, να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε τον θηλασμό για την υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό, οι 823.000 θάνατοι παιδιών, οι 20.000 θάνατοι μητέρων και οι οικονομικές απώλειες ύψους 302 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την έμπρακτη στήριξη του θηλασμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι ο υποσιτισμός ευθύνεται για το 45% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως.