VIDEO

Reflections: Το βραβευμένο animation που δείχνει με αριστουργηματικό τρόπο την απότομη «ενηλικίωση» ενός παιδιού


Έλενα Κρητικού

20 Νοεμβρίου 2020

Reflections: Το βραβευμένο animation που δείχνει με αριστουργηματικό τρόπο την απότομη «ενηλικίωση» ενός παιδιού

Ένα παλιό animation από το Ισραήλ, δείχνει το πέρασμα προς την απότομη ενηλικίωση με έναν αριστουργηματικό τρόπο.

Σε κάποιες χώρες, οι ημέρες ξεγνοιασιάς και αθωότητας δεν είναι δεδομένες για τα παιδιά. Η 20η Νοεμβρίου ήταν αφιερωμένη στα δικαιώματά τους, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε όλο τον χρόνο πως τα παιδιά έχουν ανάγκη να απολαμβάνουν όλα τους τα δικαιώματα. Ένα παλιό animation, που όπως φαίνεται δεν φτιάχτηκε τυχαία από το Ισραήλ, αντικαθιστά την παιδική ανεμελιά με μια λυπημένη μελωδία και ψυχρά χρώματα, απολύτως συνδεδεμένα με την ωριμότητα της ενηλικίωσης.

Η έμπνευση για τη δημιουργία του "Reflections" ανήκει στους Agayoff Bosmat και Alon Ziv, και όπως φαίνεται, οι δυο τους στηρίχθηκαν στην αναζήτηση της χαμένης αθωότητας ενός ενήλικα. Πρόκειται για την ιστορία ενός μεγάλου, του Barnie, ο οποίος παίζει με το παιδικό του είδωλο σε ένα αστικό τοπίο, αναζητώντας όσα χαμένα όνειρα έμειναν πίσω, λίγο πριν τον δρόμο της ψυχικής ωρίμανσης.

Το φιλμ θα λέγαμε πως διαδραματίζεται στον "δρόμο των ονείρων" λίγο πριν σβήσουν. Με ψηφιακές μεθόδους και ειδικά εφέ, η αρχική ξέγνοιαστη ατμόσφαιρα του τοπίου μετατρέπεται σε ένα μελαγχολικό σκηνικό με βροχή. Η ενθάρρυνση για αλλαγή προκύπτει από μια περαστική ομάδα ξένων που τον ωθούν να ωριμάσει. Στην πραγματική ζωή, ο συμβολισμός θα μπορούσε να λάβει τις διαστάσεις ενός ατέρμονου σκηνικού, που υποχρεώνει για μια βίαιη ενηλικίωση καθημερινά, χιλιάδες παιδιά.

Το βίντεο που ακολουθεί, προβληματίζει και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάθε πιθανού παραλληλισμού. Επιτρέπει στους θεατές να πιαστούν από τα γεγονότα της επικαιρότητας, και να κάνουν τις απαραίτητες συνδέσεις. Η μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή δεν γίνεται πάντοτε εύκολα... Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, πολλά παιδιά σε αρκετά μέρη του πλανήτη.

Το "Reflections" έχει διακριθεί με βραβεία, σε πολλούς παγκόσμιους διαγωνισμούς, και θεωρείται ένα από τα πιο διαχρονικά animations με βαθιά και συμβολικά μηνύματα.