Η συγκινητική ιστορία ενός Σύριου χορευτή που συνέχιζε να χορεύει με απειλή την ίδια του τη ζωή
Εύα Κονδύλη
5 Μαΐου 2021
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού στις 29 Απριλίου, η συγκινητική ιστορία του Σύριου πρόσφυγα χορευτή, ο οποίος συνέχισε να χορεύει και να προσπαθεί να εκπληρώσει το όνειρό του, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Ο χορευτής Ahmad Joudeh, γεννημένος σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στη Δαμασκό της Συρίας, γνωρίζει πώς να ξεπερνά τις δυσκολίες.
Γεννημένος το 1990, ο Ahmad μεγάλωσε στο Yarmouk, ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στη Δαμασκό, η μητέρα του είναι Σύρια, ο πατέρας του Παλαιστίνιος. Αν και ο πατέρας του δεν ενέκρινε το πάθος του για τον χορό, ο Joudeh επέμεινε, κάνοντας εξάσκηση στη Δαμασκό, παρακολουθώντας κρυφά βίντεο στο Youtube.
Στα 16, εντελώς αυτοδίδακτος, ο Ahmad πέρασε από ακρόαση για την κύρια συριακή εταιρεία μπαλέτου, Enana Dance Theatre στη Δαμασκό, και έγινε δεκτός. Από το 2007 έως το 2016, έζησε εκεί, σπουδάζοντας χορό και διδάσκοντας δωρεάν μπαλέτο σε ορφανά παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Πέντε χρόνια αργότερα, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ξέσπασε, με καταστροφικές συνέπειες για την οικογένειά του. Πέντε συγγενείς έχασαν τη ζωή τους και το σπίτι της οικογένειας του καταστράφηκε από βόμβα.
«Δεν έχω σκεφτεί ποτέ αν θέλω να σταματήσω να χορεύω ή όχι, είναι πάντα χορός ή θάνατος, για μένα».
Και αυτή ήταν ακριβώς η απάντηση του, όταν οι εξτρεμιστές απείλησαν να τον σκοτώσουν αν συνέχιζε να διδάσκει τα παιδιά να χορεύουν, κάνοντάς το τατουάζ στον λαιμό του, ακριβώς εκεί όπου οι τζιχαντιστές ήθελαν να τρυπήσουν το σπαθί τους.
«Λάμβανα συνεχώς γράμματα και απειλητικά τηλεφωνήματα ότι θα μου έκοβαν τον λαιμό, αν συνέχιζα να χορεύω».
Ο Ahmad δημοσίευε βίντεο με τον εαυτό του να χορεύει στα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων και η ιστορία του εντυπωσίασε τον σκηνοθέτη του Ολλανδικού Εθνικού Μπαλέτου, ο οποίος βοήθησε τον Ahmad να μετακομίσει στο Άμστερνταμ, όπου σπουδάζει.
«Ας μάθουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ας συγκεντρώσουμε την εμπειρία, γιατί μια μέρα οι χώρες μας θα είναι ελεύθερες και θα έχουμε ειρήνη και θα μας χρειαστούν, οπότε αυτή είναι η αποστολή μας».
Με έδρα την Ολλανδία πλέον, ο Ahmad χορεύει σόλο σε φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη και έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον του συριακού χορού.
«Όταν χορεύω νιώθω ελεύθερος, νιώθω πλήρης, νιώθω ότι υπάρχω και αυτό είναι το συναίσθημα, για το οποίο θα παλέψω», εξήγησε ο Ahmad. «Εάν δεν διατηρούμε τον πολιτισμό της χώρας μας, τότε γιατί αγωνιζόμαστε; Τι σώζουμε;», είπε.
«Μακριά από τον χορό, δεν είμαι τίποτα και δεν έχω τίποτα. Το μόνο που έχω είναι ο χορός και το μόνο που είμαι, είναι ένας χορευτής», δηλώνει.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook
Δείτε ακόμη:
Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits