WELL BEING

Πώς θα μειώσετε τις επιπτώσεις της υπερβολικής καφεΐνης


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαΐου 2022

Πώς θα μειώσετε τις επιπτώσεις της υπερβολικής καφεΐνης
pexels
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση ποσότητα καφεΐνης θεωρείται υπερβολική;

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να πίνουν καφέ όλο το εικοσιτετράωρο και να αισθάνονται τέλεια, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται νευρικότητα, άγχος ή πονοκεφάλους μετά από λίγες μόνο γουλιές.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά να περιορίσετε την καφεΐνη σε 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά αυτός ο αριθμός δεν είναι ίδιος για όλους. Ένα φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 80 έως 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, που σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας θα μπορούσε να πίνει με ασφάλεια τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με τον FDA. Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί επίσης να βρεθεί στο πράσινο τσάι, τη σόδα, τα ενεργειακά ποτά, τη σοκολάτα και σε ορισμένα φάρμακα.

Αυτό το φυσικό διεγερτικό μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια, την αντοχή σας και τη νοητική εστίαση και να μειώσει τη φλεγμονή. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.

Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας, οδηγώντας σε αϋπνία και αίσθημα παλμών. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη υψηλότεροι για άτομα με αγχώδεις διαταραχές και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τις παρενέργειες της καφεΐνης και να νιώσετε ξανά ο εαυτό σας. Αυτό το διεγερτικό έχει χρόνο ημιζωής περίπου πέντε ωρών, που σημαίνει ότι φεύγει από το σώμα σας μέσα σε 10 ώρες περίπου. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε στο μεταξύ;

Τι να κάνετε όταν έχετε πιει πολύ καφεΐνη

Είναι εύκολο να το παρακάνετε με την καφεΐνη όταν πνίγεστε στη δουλειά. Πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ, τρώτε ένα κομμάτι σοκολάτα, πίνετε άλλο ένα φλιτζάνι καφέ και ούτω καθεξής. Και κάποια στιγμή, αρχίζετε να νιώθετέ νευρικότητα. Ο καρδιακός σου ρυθμός αυξάνεται, το στομάχι σας πονάει και τα χέρια σας τρέμουν.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα είναι να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. Συνιστάται να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε φλιτζάνι καφέ. Εναλλακτικά, πιείτε ροφήματα ηλεκτρολυτών.

Κινηθείτε μόλις έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο. Η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης μια καλή επιλογή για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του άγχους που προκαλείται από την καφεΐνη. Τέλος μπορείτε να δοκιμάσετε τον διαλογισμό, τις βαθιές αναπνοές , τη γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης για να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να μειώσετε την ένταση μετά από υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.