Νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά «όπλα» έχουν προστεθεί στην επιστημονική φαρέτρα, αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο καρκίνος του μαστού δεν θεωρείται πλέον μία νόσος αλλά πολλές και τα νέα αυτά «όπλα» δίνουν τη δυνατότητα για εξατομικευμένη προσέγγιση, ευκολότερη χορήγηση της θεραπείας και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Οι προκλήσεις δεν σταματούν, όμως, οι μέχρι τώρα κατακτήσεις διαγράφουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.
Η κα Ελένη Ρες, Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, Επιμελήτρια Α' στη B΄Ογκολογική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» μιλάει στο Jenny.gr για την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου, για τις νέες, εξελιγμένες θεραπείες αλλά και για τους δρόμους που αυτές «ανοίγουν» για την αντιμετώπιση της νόσου στο προσεχές μέλλον.
- Κυρία Ρες, από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι η πανδημία Covid-19 έφερε καθυστερήσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τη χορήγηση της θεραπείας. Πόσο κρίσιμος είναι ο παράγοντας «χρόνος» στη μάχη με τη νόσο;
Η πανδημία Covid-19 δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην προσέρχονται άμεσα στον Παθολόγο-Ογκολόγο, ακόμη και στην περίπτωση όπου τα συμπτώματα και οι ενδείξεις της νόσου ήταν εμφανείς.
Ο παράγοντας «χρόνος» στην ανίχνευση της νόσου παίζει πρωταρχικό ρόλο, αφού πολλές φορές η κακοήθεια δεν διαγιγνώσκεται στα πρώιμα στάδια της. Έχει μεγάλη σημασία να μην καθυστερούμε οποιαδήποτε βασική ιατρική εξέταση, η οποία μας οδηγεί στην διάγνωση της κακοήθειας στα αρχικά στάδια της. Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές και συνδυαστικές. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί με αυτό τον τρόπο από «χρόνια» νόσος να θεωρηθεί ακόμη και «ιάσιμη» νόσος.
- Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα σε πολλούς τομείς. Ποιο είναι το «αποτύπωμα» στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού;
Η πανδημία Covid-19 επέφερε αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων, αλλά κυρίως στον ογκολογικό ασθενή.
Παρατηρήθηκε ότι πολλές γυναίκες με καρκίνο μαστού αναγκάστηκαν να επιλέξουν την απομόνωση με τα κοντινά τους πρόσωπα για την προστασία τους. Εξέφραζαν φόβο και άγχος για την εξέλιξη της πορείας της νόσου.
Διαπιστώθηκε ότι αρκετές φορές επέλεγαν να καθυστερήσουν τις προγραμματισμένες ογκολογικές επανεκτιμήσεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία αλλά και τις προγραμματισμένες θεραπείες.
- Ποια είναι τα νέα «όπλα» που έχουν προστεθεί στην επιστημονική φαρέτρα εναντίον του καρκίνου του μαστού και πως επηρεάζουν την πρόγνωση των ασθενών;
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού, είτε αυτή είναι στο πρώιμο στάδιο είτε στο προχωρημένο, εμφανίζει τα τελευταία 5 χρόνια ραγδαία εξέλιξη. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των μεθόδων αντιμετώπισης αλλά και στην εμφάνιση νέων «όπλων» που έχουμε στην επιστημονική φαρέτρα.
Τα θεραπευτικά αυτά «όπλα» που χρησιμοποιούνται είναι εξατομικευμένες θεραπείες με στόχο την ιδανική επιλογή αντιμετώπισης της νόσου για κάθε ασθενή.
Αποτελούν φάρμακα, τα οποία στοχεύουν στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας.
Μέσω αυτών των φαρμάκων, η θεραπεία των ασθενών ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, μπορεί να είναι χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανοσοθεραπεία καθώς και στοχεύουσες θεραπείες.
Επιπλέον, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν αυτές τις θεραπείες ενδοφλεβίως, ή από του στόματος, ή ενδομυϊκώς ή ακόμη και σε υποδόρια μορφή, οπότε πολύ εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η ποιότητα της ζωής τους αλλάζει, σαφώς προς το καλύτερο.
Η χορήγηση των νέων αυτών θεραπευτικών «όπλων» γίνεται είτε ως μονοθεραπεία, είτε με διάφορους συνδυασμούς μεταξύ τους.
Επίσης, έχουμε συνδυασμό «όπλων» που για 1η φορά μπορούν να δοθούν σε ενιαία υποδόρια χορήγηση, σε σταθερή δόση, με την ταυτόχρονη χορήγηση 2 μονοκλωνικών αντισωμάτων (Trastuzumab – Pertuzumab) και έχουν δείξει ότι εμφανίζουν εξαιρετικές ανταποκρίσεις στη συνολική επιβίωση και κατά συνέπεια και στην πρόγνωση των ασθενών.
- Μετά τα επιστημονικά αυτά «άλματα» τι περιμένουμε; Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι το ενδεχόμενο της κατ΄οίκον χορήγησης της θεραπείας;
Τα τελευταία 5 έτη, ο καρκίνος του μαστού δεν θεωρείται μία νόσος. Ειδικότερα, προσπαθούμε να εστιάζουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εμφανίζει ο κάθε ασθενής, στοχεύοντας στην εξατομίκευση της θεραπείας του.
Στο προσεχές μέλλον, επιδιώκουμε να γνωρίζουμε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με την βοήθεια των εξατομικευμένων γονιδιακών και μοριακών εξετάσεων καθώς και εξειδικευμένων εργαστηρίων προς την χορήγηση της αντίστοιχης στοχευμένης θεραπείας για κάθε ασθενή.
Η ιδέα της κατ΄οίκον χορήγησης της θεραπείας θεωρείται πρόκληση για την ογκολογική κοινότητα. Απαιτεί επιστημονική γνώση του αντικειμένου, ενημέρωση, οργάνωση και υποστήριξη από διάφορους φορείς, αλλά κυρίως επικοινωνία και άμεση πρόσβαση όλων των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσει η ιδέα να μετατραπεί σε πραγματικότητα.
- Ποια θα είναι η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών;
Η επίτευξη της κατ΄οίκον χορήγησης της θεραπείας είναι δύσκολη, αλλά ενδεχομένως όχι ακατόρθωτη. Σημαίνει ότι η διαχείριση του ογκολογικού ασθενή θα πρέπει να γίνεται από συγκεκριμένη ιατρική, νοσηλευτική και εργαστηριακή ομάδα. Το αποτέλεσμα, όμως, που θα προκύψει θα βοηθήσει στη μείωση του χρόνου και των εξόδων μετακίνησης των ασθενών καθώς και στην πολύωρη αναμονή χορήγησης της θεραπείας, που συχνά αντιμετωπίζουν.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.