WELL BEING

Κάνε τις σχέσεις σου καλύτερες, μαθαίνοντας τις δικές σου "love languages"


JTeam

29 Αυγούστου 2022

Κάνε τις σχέσεις σου καλύτερες, μαθαίνοντας τις δικές σου "love languages"
unsplash
Με ποια από τις παρακάτω τακτικές σου αρέσει να δείχνεις τα συναισθήματα σου; Αλλά και πως μπορείς μέσα από αυτές να κανείς τις σχέσεις σου καλύτερες.

Είναι όμορφες και πολύπλοκες οι ανθρώπινες σχέσεις. Τα βιώματα σου είναι αυτά που έχουν καθορίσει και τον τροπο που στέκεσαι απέναντι σε κάθε κατάσταση. Στις ερωτικές σου σχέσεις ωστόσο, είναι που όλα αυτά βγαίνουν πιο έντονα στην επιφάνεια. Πως αλληλεπιδράς; Πως αντιμετωπίζεις τα λάθη; Μα κυρίως πως εκφράζεις στον άλλο τα όσα νιώθεις μέσα σου.

Κατα βάση υπάρχουν 5 τρόποι με τους οποίους όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους προς τον σύντροφο τους. Οι 5 love languages έχουν ως εξής:

Σωματική επαφή.

Αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να δείξουν αγάπη μέσα από το άγγιγμα. Ένα φιλί, ή μια αγκαλιά. Έχουν ανάγκη να μεταφέρουν το συναίσθημα τους μέσα από μια επαφή και γι΄αυτό και συχνά θα σε αγγίξουν, θα σε αγκαλιάσουν αλλά και θα είναι όσο πιο κοντά σου μπορούν, γιατί έτσι νιώθουν πως δίνουν ή παίρνουν αγάπη. Αντίστοιχα για εκείνους, το άγγιγμα προς αυτούς, είναι κάτι που μετράει πολύ και σε πολλές περιπτώσεις τους είναι αναγκαίο.

Jenny.Gr
unsplash

Ποιοτικός χρόνος

Πρόκειται για τους ανθρώπους που θα σε βάλουν ως προτεραιότητα τους και θα βρουν πάντοτε χρόνο για εσένα, όταν πραγματικά το επιθυμήσουν και έχουν αισθήματα για κάποιον. Ο τρόπος για να δείξουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους, είναι να βρίσκουν τον χρόνο να περάσουν στιγμές ποιοτικές μαζί σου, οι οποίες σημαίνουν πολλά για εκείνους. Το ίδιο και αντίστροφα, επιθυμούν από τον σύντροφο τους, να βρίσκει τον χρόνο να περνούν στιγμές μαζί και έτσι να νιώθουν την αγάπη τους, αλλά και το ενδιαφέρον.

Δώρα.

Δεν θα περιμένουν τα γενέθλια σου ή μια ξεχωριστή στιγμή για να βρουν την αφορμή να σου κάνουν ένα δώρο. Θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους, μέσα από το να προσφέρουν είτε αντικείμενα, είτε οτιδήποτε μπορεί να έχει αξία για τους ίδιους. Είναι μια από τις πιο ξεκάθαρες τακτικές για να δείξουν την αγάπη τους, η οποία έρχεται μέσα από σύμβολα. Ποσό μάλλον όταν τα δώρα έχουν θετική ανταπόκριση, τότε αυτό τους προσφέρει άμεσα χαρά και ευχαρίστηση.

Λόγια ευγνωμοσύνης και επιβεβαίωσης (Words of affirmation)

Ανοίγονται και εκφράζουν τα συναισθήματα τους με τα λόγια. Θα τους βρεις πολλές φορές να στέλνουν ένα κείμενο εκφράζοντας την αγάπη τους αλλά και την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός πως υπάρχεις στην ζωή τους. Δεν προτιμούν υλικά και πράξεις για να μεταδώσουν τα όσα νιώθουν, ενώ δίνουν μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία αλλά και τον συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται στις σχέσεις τους μέσα από τα λόγια και την συνομιλία. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις τους.

Jenny.Gr
unsplash

Acts of service

Σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι όλες εκείνες οι πράξεις που κάνουν για εσένα, επειδή γνωρίζουν ότι θα το εκτιμήσεις και το έχεις ανάγκη. Θα σου πάρουν καφέ χωρίς να το ζητήσεις, θα σε πάνε κάπου μόνο και μόνο για να σε γλιτώσουν από την ταλαιπωρία, είτε απλά θα σου προσφέρουν κάτι το οποίο ανέφερες ότι χρειαζόσουν. Είναι πολλοί οι τρόποι που μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους και τα όσα νιώθουν μέσα από μικρές ή και μεγάλες πράξεις προς όφελος σου. Θέλουν πολύ να ανταποδίδουν στον άλλο την αγάπη και πιστεύουν πως οι πράξεις μιλούν περισσότερο από ότι τα λόγια.

Έχοντας με μια πρώτη μάτια όλα τα παραπάνω κατα νου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβεις σε τι δίνεις εσύ περισσότερη αξία, αλλά και πως προτιμάς να εκφράζεις και να λαμβάνεις αγάπη και συναισθήματα. Παρακάτω ακολουθεί ένα ψυχολογικό τεστ, το οποίο θα σε βοηθήσει καλύτερα να γνωρίσεις σε ποια από τις παραπάνω love languages ανήκεις και επομένως να γνωρίζεις καλύτερα τι "φερνεις στο τραπέζι" σε καθε σου σχέση, αλλά και πως επιθυμείς να λαμβάνεις αγάπη. Έχοντας τις τακτικές αυτές κατα νου, μπορεις να καταλαβεις πολύ καλύτερα και ξεκάθαρα πως να επικοινωνείς με τον σύντροφο σου, αλλά και πως να αποφύγεις εντάσεις και καταστασεις "misunderstanding".

Για να κάνεις το ψυχολογικό τεστ με τις love languages, μπορείς να το βρεις πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.