WELL BEING

Αν απολαμβάνεις την μοναξιά μάλλον είσαι εξυπνότερος άνθρωπος


JTeam

2 Οκτωβρίου 2022

Αν απολαμβάνεις την μοναξιά μάλλον είσαι εξυπνότερος άνθρωπος
Νέα έρευνα μελετά την κοινωνική ζωή των ανθρώπων και αποκαλύπτει το πόσο επηρεάζει την ευτυχία

Τι και αν ο Αριστοτέλης μας μάθαινε πως ο άνθρωπος είναι προορισμένος από την φύση του να κοινωνικοποιείτε και να συναναστρέφεται με ανθρώπους, νέα έρευνα έρχεται ναι μεν να επιβεβαιώσει το παραπάνω, αλλά κυρίως για να τονίσει πως οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πιο ευτυχισμένοι σε στιγμές μοναξιάς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το “British Psychological Society” και έχει να κάνει με το πως οι προγονικές μας ανάγκες επηρεάζουν τα σύγχρονα συναισθήματά μας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν κάτι θα εκπλήξει τους περισσότερους – αλλά όχι τους ιδιαίτερα ευφυείς. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν περιβάλλονται από φίλους, οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους.

Jenny.Gr

Αν όντως απολαμβάνεις την μοναξιά σου, μπορείς να ξέρεις πλέον που οφείλεται (ή και όχι). Η συγκεκριμένη έρευνα ωστόσο δεν σταμάτησε εδώ. Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές, ήταν η αξιολόγηση της ευτυχίας και πώς αυτή εξαρτάται απ’ την πυκνότητα του πληθυσμού μιας περιοχής, και τις φιλίες μεταξύ των κατοίκων τους. Μελέτησαν λοιπόν το κατά πόσο είναι πιο ευτυχισμένοι οι άνθρωποι: Σε αστικό τοπίο, όπου υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρωτικά ή σε αγροτικές εκτάσεις;

Όταν η έρευνα ολοκληρώθηκε, διαπίστωσαν, ότι οι άνθρωποι ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι σε περιοχές με μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα. Αυτό όμως οφείλονταν στις πολλές και επιφανειακές σχέσεις που είχαν οι άνθρωποι στις πόλεις και όχι στις λίγες και συναισθηματικά δυνατές. Όπως επίσης στα άτομα που παρατηρήθηκε πως είναι πιο ευτυχισμένα σε στιγμές μοναξιάς, ήταν κυρίως άτομα με υψηλές φιλοδοξίες, οι οποίοι ακολουθούσαν πιστά αυτό που αγαπούν και που τους κάνει χαρούμενους, χωρίς να θέλουν επιρροές και "θόρυβο στον περίγυρο τους".

Καταλήγοντας το μεγάλο αίνιγμα της ευτυχίας και το ποσοστό ικανοποίησης της ζωής μας, και πώς αυτά σχετίζονται με τον κύκλο μας και των αριθμό των φίλων μας, παραμένει ακόμα ανοιχτό. Κάθε άνθρωπος σε διαφορετική φάση της ζωής του μπορεί να έχει ανάγκη από διαφορετικά πράγματα, να επιδιώκει διαφορετική ζωή και άλλοτε να ικανοποιείται από μια έντονη και μεγάλη κοινωνική ζωή και επομένως να είναι έτσι πιο ευτυχισμένος και χαρούμενος, και άλλοτε να θέλει να αφοσιωθεί στον εαυτό του και να στοχεύσει εκεί που επιθυμεί.

Όπως και να έχει, νομίζουμε πως μια ισορροπία, είναι το κλειδί για μια ικανοποιημένη και γεμάτη ζωή, είτε με στιγμές μοναξιάς είτε με έντονο κοινωνικό περίγυρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.