AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

WELL BEING

Τα πολύτιμα tips από βετεράνους, αν σκέφτεσαι να τρέξεις σε μαραθώνιο


JTeam

9 Οκτωβρίου 2022

Τα πολύτιμα tips από βετεράνους, αν σκέφτεσαι να τρέξεις σε μαραθώνιο
Το σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις ότι θες να τα παρατήσεις. Ποσό καλά προετοιμασμένος είσαι όμως και πόση ψυχική αντοχή διαθέτεις μέχρι το τέλος;

Το να τρέξεις τον πρώτο σου μαραθώνιο σε καμία περίπτωση δεν είναι και η πιο απλή υπόθεση. Μήνες προετοιμασίας, εξετάσεις, αλλά και ψυχική αντοχή, είναι απαραίτητα πριν την μεγάλη μάχη στην οποία θα κληθείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και τις αντοχές σου.

Καλό είναι να μην φτάνεις στα όρια τον εαυτό σου, αλλά μιλώντας για μαραθώνιο, μιλάμε για κάτι που σε πολλούς φαντάζει ακατόρθωτο και όχι άδικα. Οι βετεράνοι, είναι εκπαιδευόμενοι του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι σε μια από τις πολλές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι και οι μαραθώνιοι. 50 χιλιόμετρα εδώ που τα λέμε, μοιάζουν ατελείωτα. Έχοντας όμως την κατάλληλη εμπειρία, προετοιμασία και γνώση, μπορούν να μοιραστούν κάποια από τα πιο σημαντικά tips για να εχεις κατα νου σε όλη την διάρκεια του μαραθώνιου και της προετοιμασίας σου.

Θα σκεφτείς σίγουρα να τα παρατήσεις

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή στην διαδρομή θα σκεφτείς να τα παρατήσεις, αφού θα νιώθεις το σώμα σου και τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν. Για πολλούς έχει κι' άλλο. Καταφέρνουν και τα ξεπερνούν όλα αυτά, χωρίς να το βάζουν κάτω. Το να σταματήσεις όμως επειδή όντως δεν αντέχεις, σίγουρα δεν είναι αποτυχία. Έχεις ήδη κάνει τα πρώτα σου βήματα, για να βρεθείς πιο κοντά στον μεγάλο σου στόχο. Η ψυχική αντοχή είναι το κλειδί για τον τερματισμό σε συνδυασμό με την κατάλληλη σωματική προετοιμασία.

Μην αφήνεις το κοινό να σε επηρεάσει

Ο μαζεμένος κόσμος δεξιά και αριστερά του δρόμου, μπορεί είτε να σε ενθαρρύνει (τότε ναι άφησε τον να σε επηρεάσει), είτε να σε αποσυντονίζει τελείως και να σου προκαλέσει άγχος. Για τους περισσότερους μαραθωνιοδρόμιους, η καλύτερη συμβουλή που δίνουν είναι να μην αφήσεις το εξωτερικό περιβάλλον να σε επηρεάσει και να παραμείνεις συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στον στόχο σου.

Τα πρώτα 20 χιλιόμετρα είναι τα δύσκολα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, αν όντως τελικά τα παρατήσεις, τότε αυτό πιθανότατα θα συμβεί στα πρώτα 20 χιλιόμετρα. Αν ξεπεράσεις το μέτρο αυτό, τα στατιστικά λένε πως θα τερματίσεις. Όσο πιο κοντά στο στόχο θα βρίσκεσαι, τόσο δεν θα θέλεις να τα παρατήσεις.

Απόλαυσε το κάθε σου βήμα και την διαδρομή

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές συνθήκες, είναι δύσκολο να παραμείνεις προσηλωμένος στην διαδρομή σου και να απολαμβάνεις την κάθε σου στιγμή και την κάθε σου επιτυχία. Είτε τερματίσεις, είτε όχι, έκανες ένα βήμα παραπάνω από ότι να μην δοκιμάσεις καθόλου και αυτό είναι σίγουρα πρόοδος.