image
Pexels
WELL BEING

Τι είναι το «flashpanning», η νέα μορφή φλερτ; (που δεν αρέσει σε κανέναν)


JTeam

5 Αυγούστου 2023

Αν πρόκειται να βγείτε ραντεβού στον 21ο αιώνα, καλύτερα να συνηθίσετε τις τάσεις των γνωριμιών — ιδιαίτερα τις τοξικές. Ζούμε σε μια εποχή που οι σχέσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες. Σχεδόν μάλιστα κάθε εβδομάδα εμφανίζεται μια άλλη τάση γνωριμιών και αυτό μας θυμίζει ότι πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί.

Αν και δεν θα «εφαρμόσει» κάθε άτομο που συναντάμε μια τοξική τάση γνωριμιών, καλό είναι όμως να γνωρίζουμε τα σημάδια. Μπορεί μέχρι τώρα να έχετε βγει «φυσιολογικά» ραντεβού (να είστε από τους τυχερούς δηλαδή) αλλά η τελευταία ανησυχητική τάση γνωριμιών εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Το όνομα αυτής – flashpanning.

image
Pexels

Πρόκειται για μια τάση στο φλερτ που και περιγράφει έναν σύντροφο που ενώ φαίνεται να απολαμβάνει τo φλερτ που έχετε, όταν ο δεσμός αρχίσει να γίνεται πιο στενός τότε εξαφανίζεται.

Για παράδειγμα, μπορεί στην αρχή να δείχνει ότι είστε ο άνθρωπος που έχει ερωτευτεί και να σας δίνει όρκους αγάπης αλλά όταν έρχεται η στιγμή να γνωρίσει τους φίλους ή την οικογένειά σας να γίνεται καπνός. Στην αρχή λοιπόν κυριαρχούν τα έντονα συναισθήματα και ο ενθουσιασμός αλλά όλα αυτά σταματούν με αιφνίδιο τρόπο και αυτό είναι που κάνει αυτή τη συνθήκη πραγματικά τραυματική. 
 

image
Pexels

«Σε κάποια άτομα αρέσει το χαρούμενο κομμάτι μιας σχέσης, και όταν τα πράγματα σοβαρεύουν έχουν έντονες τάσεις φυγής», εξηγεί η Σούζαν Γουίντερ, ειδικός σχέσεων. Ναι το να δεσμευτείς σε μια σχέση δεν είναι απλό ωστόσο τέτοιου είδους τακτικές, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι  πληγώνουν ανεπανόρθωτα τους άλλους. 

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πράγμα γίνεται ξεκάθαρο εντός λίγων εβδομάδων. Δεν χρειάζονται μήνες όπως στην περίπτωση του βομβαρδισμού αγάπης», τονίζει η ειδικός.
 

image
Pexels

Ακόμη πολλοί ειδικοί συνδέουν το flashpanning με μια στρατηγική χειραγώγησης.

Βέβαια, τα άτομα που το επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο στις σχέσεις τους προκύπτει συχνά ότι είναι συναισθηματικά ανώριμοι και δυσκολεύονται να εκφράσουν τα πραγματικά τους θέλω να σε μια σχέση επιλέγοντας να την σταματήσουν απότομα και μάλιστα χωρίς εξηγήσεις. 

Πριν επενδύσετε συναισθηματικά σε μια σχέση, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα εξής: 

  • Αν θέλετε μια σοβαρή σχέση, είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσετε από  την αρχή, ακόμη και από το πρώτο ραντεβού.
  • Μιλήστε με ειλικρίνεια. Το να είστε εξ αρχής ειλικρινείς θα βοηθήσει να χτίσετε πιο γερά θεμέλια αλλά και καλή επικοινωνία, ώστε να νιώθετε άνετα να εκφράσετε τα συναισθήματά σας.
  • Αν κάποιος εξαφανιστεί, κρατήστε ότι δεν είστε το πρόβλημα αλλά οι ίδιοι. Το flashpanning είναι ενδεικτικό της ανωριμότητας και χαμηλής αυτοπεποίθησης. Δεν είναι μια προσωπική αποτυχία, που την χρεώνεστε εσείς.