WELL BEING

Έρευνα: Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική, κοιμούνται καλύτερα


JTeam

22 Μαΐου 2024

Έρευνα: Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική, κοιμούνται καλύτερα
Freepik
Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις ένα καινούργιο χόμπι;

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον κήπο, είτε έχοντας το δικό τους μποστάνι είτε φυτεύοντας δέντρα και λουλούδια, γνωρίζουν πως η κηπουρική είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό χόμπι, καθώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Πέρα από το γεγονός ότι περνάς δημιουργικά τον χρόνο σου και μοιράζεις αγάπη και φροντίδα σε αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, εισπράττεις ικανοποίηση από την περιποίηση που προσφέρεις και νιώθεις δημιουργικός.

Μία μελέτη που Journal of Affective Disorders, στην οποία συμμετείχαν 60.000 άνθρωποι, αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική σε εξωτερικούς χώρους, είτε είναι στο μπαλόνι είτε στην αυλή είτε στο χωράφι, έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Η κηπουρική βοηθάει τον ύπνο μας

«Γνωρίζουμε ότι ο επαρκής ύπνος είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες ενός υγιεινού τρόπου ζωής μαζί με τη διατροφή και την άσκηση», λέει η Δρ Φαρίχα Αμπάσι - Φέινμπεργκ, ειδικός στον ύπνο και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου. «Ο ανεπαρκής ύπνος συμβάλλει στον κίνδυνο άλλων χρόνιων ιατρικών προβλημάτων», συμπληρώνει.

Η έλλειψη ύπνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση του άγχους, την κατάθλιψη, την απώλεια μνήμης, αλλά και την εξουθένωση του οργανισμού. Το να κοιμόμαστε καλά κάθε βράδυ βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ επιτρέπει στον εγκέφαλο να αποφορτιστεί και να χαλαρώσει, μετά από μια κουραστική ημέρα.

Jenny.Gr
Freepik

Τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την κηπουρική έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν θέματα με τον ύπνο, όπως η αϋπνία και η έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στην ενασχόληση του ανθρώπου με τα φυτά ή στο γεγονός ότι καταπιάνεται με κάτι που απαιτεί αφοσίωση και συγκέντρωση.

«Ορισμένες μελέτες τόνισαν πως υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των χώρων πρασίνου και της διάρκειας του ύπνου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η κηπουρική έχει οφέλη στην ψυχική υγεία μας και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της άνοιας», υποστηρίζει ο Δρ Φαρίχα Αμπάσι - Φέινμπεργκ.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι το να είσαι σωματικά δραστήριος και να βρίσκεσαι έξω στη φύση, μπορεί να βοηθήσει στη συνολική ποιότητα του ύπνου». Συνεπώς, ασχολήσου με το αγαπημένο σου χόμπι και πέρνα δημιουργικό χρόνο εκτός σπιτιού, διότι κάνεις καλό στην υγεία σου. Αν τώρα, η κηπουρική αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της αρεσκείας σου, μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.