HOME SWEET HOME ALL ABOUT PLANTS

Ο κανόνας των 3 ωρών που θα σε σώσει από τον καύσωνα όσο φροντίζεις τα φυτά σου


JTeam

22 Ιουλίου 2023

Ο κανόνας των 3 ωρών που θα σε σώσει από τον καύσωνα όσο φροντίζεις τα φυτά σου
pexels
Στην κηπουρική, υπάρχει ένας κανόνας. Εκείνος, των 3 ωρών και ήρθε η ώρα να μάθεις όλη την αλήθεια για το πώς αυτό το κόλπο μπορεί να σε προστατεύσει από τον καύσωνα όσο φροντίζεις τα φυτά σου

Αν λατρεύεις τα φυτά και φιλοξενείς πολλά στο μπαλκόνι ή την αυλή σου, υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις τις ημέρες με καύσωνα. Είναι γνωστός ως «ο κανόνας των 3 ωρών» που πρέπει να εφαρμόζεις όσο κάνεις τον κηπουρό.

Αν δεν έχεις ιδέα τι είναι, αρκεί να σου πούμε ότι δημιουργήθηκε για να σε προστατεύει όσο έξω επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες. Για την ακρίβεια, ο συγκεκριμένος κανόνας ορίζει πως είναι απαγορευτικό να φροντίζεις τα φυτά σου έξω, μεταξύ των ωρών 11:00 π.μ. - 2 μ.μ. Αυτό γιατί εκείνες τις ώρες, ο ήλιος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, ειδικά τώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, είναι πιο ορατές από ποτέ.

Jenny.Gr
pexels

Σύμφωνα με τον gardening expert και συνιδρυτή του Garden Savvy, Τζον Έρλινγκ, «ο κανόνας των 3 ωρών στην κηπουρική, ουσιαστικά σε προτρέπει να αποφεύγεις την κηπουρική αυτές τις ώρες γιατί ο ήλιος τότε, θεωρείται εχθρός για το δέρμα μας. Παράλληλα, έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο για αφυδάτωση, ηλιακά εγκαύματα ή παθήσεις που σχετίζονται με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο».

Να σημειωθεί ότι το ηλιακό έγκαυμα είναι ένας κοινός τραυματισμός του δέρματος. Προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου. Ο τραυματισμός συμβαίνει, όταν η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει άμεσα το DNA στα κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση. Τα κατεστραμμένα κύτταρα πεθαίνουν και απορρίπτονται, κάτι που προκαλεί το ξεφλούδισμα του δέρματος.

Είναι επίσης σημαντικό να ξέρεις ότι με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως:

  • Δερματική βλάβη
  • Πρόωρη γήρανση του δέρματος
  • Καρκίνος του δέρματος

Όπως προσθέτει ο κηπουρός, Τόνι Ονίλ: «Οι δραστηριότητές μας στον κήπο πρέπει να γίνονται είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Ακολουθώντας αυτό το hack, στην ουσία προστατεύεις την υγεία σου χωρίς να παραμελείς τα φυτά σου αφού μπορείς να ασχολείσαι μαζί τους, άλλες ώρες της ημέρας.

Το σημαντικό πέρα από τις σωστές ώρες ενασχόλησής μαζί τους, είναι να πίνεις πολύ νερό όσο τα φροντίζεις και να φοράς τα κατάλληλα ρούχα, ακούγοντας φυσικά τις ανάγκες του οργανισμού σου όταν αρχίζει να δίνει τα σήματα που «φωνάζουν» ότι πρέπει να σταματήσεις οποιαδήποτε εργασία κάνεις εκείνη τη στιγμή.