WELL BEING

Καύσωνας: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν έχει ακραίες θερμοκρασίες


JTeam

15 Ιουλίου 2023

Καύσωνας: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν έχει ακραίες θερμοκρασίες
pexels
4 τρόποι, με τους οποίους επηρεάζει τον οργανισμό σου

Ο καύσωνας Κλέων κάνει την επέλασή του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τον υδράργυρο να έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo, οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Aυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, αναφορικά με τον συγκεκριμένο καύσωνα, είναι το φαινόμενο "hot dry windy". Ουσιαστικά έχουμε τον συνδυασμό θερμού – ξηρού καιρού μαζί με τον άνεμο.

Αυτός ο καύσωνας λοιπόν είναι ακραίος κι επικίνδυνος, και αυτοί είναι οι 4 τρόποι με τους οποίους επηρεάζει τον οργανισμό μας:

1. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται

Δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι καταγράφεται αύξηση των καρδιαγγειακών συμβάντων. Βάση διεθνών καταγραφών οι νοσηλείες λόγω καρδιαγγειακών συμβάντων αυξάνονται κατά 6-10% και ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου διπλασιάζεται, κυρίως με καύσωνα.

Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος οδηγούν σε αυξημένο καρδιακό έργο. Ο οργανισμός σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς προκειμένου να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται η ταχυκαρδία με σκοπό να αυξηθεί η καρδιακή παροχή και να καλυφθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού.

2. Το δέρμα φλέγεται

Το γυμνό δέρμα καίγεται εάν εκτεθεί πολύ στον ήλιο, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να γίνει κοκκινωπό, επώδυνο και ζεστό στην αφή. Εάν είναι σοβαρό το έγκαυμα, μπορεί να έχει φουσκάλες. Μακροπρόθεσμα, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η αποτροπή των ηλιακών εγκαυμάτων γίνεται με ρούχα, καπέλα και αντηλιακό με ισχυρό δείκτη προστασίας.

3. Μπορεί να πάθεις θερμική εξάντληση

Είναι λογική απόρροια του καύσωνα αλλά ο υπερβολικός ιδρώτας καταλήγει σε αφυδάτωση και στην απώλεια των ηλεκτρολυτών. Μαζί με τη χαμηλή πίεση του αίματος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η θερμική εξάντληση είναι λιγότερο σοβαρή από τη θερμοπληξία, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν.

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση ή να εκδηλωθούν σταδιακά. Μπορεί να παρουσιάσουμε ένα ή αρκετά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Πτώση στην αρτηριακή πίεση όταν εξαντλούμαστε σωματικά (για παράδειγμα, η κίνηση από καθιστή σε όρθια θέση μπορεί να μας προκαλέσει ζαλάδα)
  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Έντονη εφίδρωση από πολλές περιοχές του σώματος

4. Κινδυνεύεις από εγκεφαλικό επεισόδιο

Αν δεν έχεις λάβει τα απαραίτητα μέτρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση ή να εκδηλωθούν σταδιακά. Μπορεί να παρουσιάσουμε ένα ή αρκετά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα. Ο θερμόπληκτος γενικά μπορεί να οδηγηθεί σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.