WELL BEING

Unschooling: Το trend που θέλει τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο διχάζει το Tik Tok


JTeam

26 Ιουνίου 2024

Unschooling: Το trend που θέλει τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο διχάζει το Tik Tok
Freepik
Η μέθοδος «unschooling» υποστηρίζει πως τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν μόνα τους μέσα στο περιβάλλον όπου ζουν

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν το παιδί σου να μην πηγαίνει σχολείο; Έχεις αναρωτηθεί πώς θα ήταν να επιλέγει μόνο του τη γνώση που χρειάζεται; Πριν προλάβεις να απαντήσεις αρνητικά, πρέπει να μάθεις πως στο Tik Tok υπάρχει ένα καινούργιο trend, που υποστηρίζει πως τα παιδιά έχουν την ικανότητα να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να μάθουν μόνα τους όσα θέλουν πραγματικά να μάθουν κι όχι όσα θέλει το εκπαιδευτικό σύστημα ή ο εκάστοτε δάσκαλος.

Η Μάμι Ομάμι, δασκάλα και influencer που μοιράζεται την καθημερινότητά της μέσω του Tik Tok, έχει επιλέξει τα παιδιά της να ακολουθήσουν τη δική τους διαδρομή προς τη γνώση και την εκπαίδευση, γεγονός που έχει προκάλεσε αντιδράσεις στη διαδικτυακή κοινότητα. Αφορμή γι' αυτή την οικογενειακή αποκάλυψη μέσω ενός βίντεο, στάθηκαν τα επιτεύγματα του γιου της στη γλώσσα και στα μαθηματικά, με την ίδια να είναι χαρούμενη και υπερήφανη. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν αρνητικά την απόφασή της να μην στείλει τα παιδιά της στο σχολείο, υποστηρίζοντας πως δεν θέλει το καλό τους.

Jenny.Gr
Unsplash

Η Μάμι Ομάμι είναι μητέρα δύο παιδιών, 3 και 6 ετών, ενώ είναι έγκυος στο τρίτο. Η ίδια είναι υπέρμαχος του «unschooling», της θεωρίας που θέλει τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο, περνώντας από τάξεις και έχοντας δασκάλους, αλλά που περιλαμβάνει διαφορετικές/εναλλακτικές παιδαγωγικές μεθόδους. Ειδικότερα, το «unschooling» αποτελείται από λιγότερη καθοδήγηση, επιτρέπει στα παιδιά να έχουν το δικό τους πρόγραμμα, να μαθαίνουν μόνο όσα επιθυμούν και τους προκαλούν περιέργεια, χωρίς πίεση. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς ως μέθοδος κατά την οποία δεν επιβάλλεται συγκεκριμένο πρόγραμμα στα παιδιά, το οποίο συμβαίνει στο περιβάλλον του σχολείου.

@mami.onami The only thing that comment section taught me about public school is that a bunch of unbusy adults learned bullying is normal. 💅 🎓#freeschool #highachievers #unschool ♬ original sound - Mami Onami

Πολλοί, λοιπόν, επικρίνουν αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, κατηγορώντας τους γονείς ότι στερούν από τα παιδιά τους ένα πολύ σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι για τη μόρφωση, τη διεύρυνση των οριζόντων τους και την προσωπική εξέλιξή τους. Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι το σχολείο αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, λαμβάνοντας δεκάδες ερεθίσματα, να κοινωνικοποιηθούν και να χτίσουν δυνατές φιλικές σχέσεις. Συνεπώς, όσα δεν συμμετέχουν σε αυτή την κοινότητα, χάνουν αυτή την ευκαιρία.

Jenny.Gr
Freepik

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τους τελευταίους μήνες οι αναζητήσεις και τα γκρουπ στα social media σχετικά με το «unschooling» ή την εκπαίδευση από το σπίτι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κι όλο και περισσότεροι είναι οι γονείς που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο για τη μόρφωση των παιδιών τους. Ακόμα, οι αναζητήσεις στη Google έχουν ανέβει κατά 22% σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο, μετά το trend που δημιουργήθηκε στο Tik Tok.

Εν κατακλείδι, αυτή η μέθοδος φαίνεται πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί, καθώς μεγάλο ποσοστό των γονιών στις ΗΠΑ την επιλέγει, την ίδια στιγμή που έχει γίνει viral στα social media.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.