WELL BEING

(Και) το να είσαι τελειομανής, βλάπτει σοβαρά την υγεία σου


JTeam

5 Ιουλίου 2024

(Και) το να είσαι τελειομανής, βλάπτει σοβαρά την υγεία σου
Freepik
Η τελειομανία δεν κάνει, τελικά, καλό στην υγεία

Η τελειομανία είναι η ανάγκη που έχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων να πράττει πάντα με το 100% των δυνατοτήτων της και να λειτουργεί με μεθοδικότητα και στοχοπροσήλωση, ώστε να πετύχει. Οι τελειομανείς θέλουν να γίνονται όλα όσο το δυνατόν καλύτερα και δεν θα ησυχάσουν μέχρι να το καταφέρουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παγιδεύεσαι σε μια σκέψη, που συνεχώς σου υπενθυμίζει ότι δεν έχεις δικαίωμα και περιθώριο να κάνεις λάθος κι αν αυτό συμβεί, τότε ήρθε η συντέλεια του κόσμου.

Οι άνθρωποι που νιώθουν μια βαθιά ανάγκη να τα κάνουν όλα τέλεια, κρύβουν τον φόβο, την ανασφάλεια και το άγχος να αποτύχουν, σύμφωνα με κλινική ψυχολόγο που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Και μόνο στη σκέψη ότι θα δεχτούν αυστηρή κριτική ή ειρωνεία για κάτι που δεν έκανα σωστά, ταράζονται. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους, δηλαδή να μην χαίρονται τις νίκες τους, αλλά να εστιάζουν την προσοχή τους μόνο στα λάθη, κρίνοντας πολύ αυστηρά τον εαυτό τους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τελειομανία άλλοτε μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σου από τα πρώτα χρόνια της ζωής του κι άλλοτε να το καλλιεργείς μεγαλώνοντας, παρατηρώντας κάποιο τέτοιο πρότυπο στο οικογενειακό περιβάλλον. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα τελευταία 30 χρόνια όλο και αυξάνεται το ποσοστό των νέων ανθρώπων που είναι τελειομανείς λόγω της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται άμεσα και έμμεσα από την οικογένεια, την κοινωνία και το επαγγελματικό περιβάλλον να γνωρίζουν τα πάντα και να είναι άψογοι σε όλα.

Jenny.Gr
Freepik

Η τελειομανία είναι νοσηρή για την υγεία σου

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η τελειομανία είναι μια παγίδα και μπορεί σε βάθος χρόνου να επηρεάσει την υγεία μας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

  • 1.Οι «τέλειες» σκέψεις είναι συνυφασμένες με το άγχος και την κατάθλιψη

Και μόνο στο ενδεχόμενο κάτι να μην πάει βάση σχεδίου ένα μαύρο πέπλο απλώνεται πάνω από το κεφάλι τους. Η καταστροφολογία απέχει μόλις μια ανάσα σε κάθε περίπτωση. Αν αυτή η σκέψη επιβεβαιωθεί και κάτι δεν πάει καλά, τότε αισθάνονται δυστυχισμένοι και νιώθουν πως έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα συνδέονται άμεσα με την κατάθλιψη. Αν, λοιπόν, θέλεις να βάλεις μια τελεία σε αυτή την «αλυσίδα», τότε δεν έχεις παρά να σταματήσεις να τα παίρνεις όλα τόσο προσωπικά.

  • 2. Η τελειομανία συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές

Η τελειομανία δεν αφορά μόνο στη δουλειά, αλλά και στην εικόνα που έχουν για το σώμα μας. Αν δεν θεωρεί το σώμα του «ιδανικό», μπορεί να βάλει τον εαυτό του σε μια διαδικασία με εξαντλητικές δίαιτες και να υιοθετήσει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον οργανισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όσοι είναι επιρρεπείς στην αυτοκριτική διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

  • 3. Μπορεί να σε οδηγήσει σε αναβλητικότητα

Θέλοντας να κάνεις την τέλεια παρουσίαση ή την τέλεια εργασία ή το τέλειο project συχνά μπαίνεις στη διαδικασία να τα αναβάλεις, λέγοντας στον εαυτό σου πως αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Σαφώς και πρόκειται για μια και μόνο δικαιολογία, προκειμένου να καθησυχάσεις τον εαυτό σου από τον φόβο της αποτυχίας.

  • 4. Μπορεί να σε εξαντλήσει ψυχολογικά και σωματικά

Η τελειομανία κρατάει το νευρικό μας σύστημα συνεχώς ενεργοποιημένο, με αποτέλεσμα να μην ξεκουραζόμαστε όσο πρέπει. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται το στρες που νιώθουμε, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Αν, λοιπόν, το να είσαι «τέλειος» επηρεάζει την υγεία σου σε όλα τα επίπεδα, μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα και να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Η ψυχική εξάντληση δεν θα αργήσει να φέρει σωματική κόπωση και αδυναμία.

  • 5. Μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις σε κρίση

Όσο γερές κι αν είναι οι βάσεις που υπάρχουν στις σχέσεις σας - οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές, όταν η προσδοκίες μας γίνονται μη ρεαλιστικές ή υπερβολικές, τότε είναι πολύ εύκολο να διαταραχθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις μας. Η προσπάθεια να γίνεις τέλειος γονιός, η προσπάθεια να πάρεις προαγωγή, η προσπάθεια να είσαι αγαπητή σε όλους κρύβει μια αγωνία, ένα άγχος και μια πίεση που μπορεί να σε φτάσει στα όριά σου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσεις σε λάθους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.