WELL BEING

Τελικά, το να μιλάς στο παιδί βοηθάει στη γλωσσική ανάπτυξή του; Η επιστημονική εξήγηση


JTeam

10 Ιουλίου 2024

Τελικά, το να μιλάς στο παιδί βοηθάει στη γλωσσική ανάπτυξή του; Η επιστημονική εξήγηση
Freepik
Η επικοινωνία με το μωρό σου μπορεί να είναι πιο σημαντική απ’ όσο φαντάζεσαι

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της μητέρας και του μωρού ήδη από τη στιγμή που σχηματίζεται μέσα στην κοιλιά της δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη. Το δυνατό δέσιμο, η ανιδιοτελής αγάπη και το συνεχές ενδιαφέρον είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της.

Ζώντας στο 2024, γνωρίζουμε πως έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι προκειμένου να γραφτούν άρθρα, βιβλία, διαλέξεις και σεμινάρια σχετικά με την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των μωρών. Μία από τις συμβουλές των γιατρών και των παιδοψυχολόγων είναι να μιλάμε στο παιδί μας από τη στιγμή που αυτό έρχεται στον κόσμο.

Jenny.Gr
Freepik

Μελέτες έχουν αποδείξει πως αυτού του είδους η επικοινωνία συμβάλλει στη γνωστική και γλωσσική ανάπτυξή του. Το παιδί λαμβάνει τα ερεθίσματα, ακολουθεί το μοτίβο της μητέρας/πατέρα του κι όταν έρθει η στιγμή αντιγράφει την ομιλία τους. Η εκμάθηση γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Εκτός από την ομιλία, η ανάγνωση παραμυθιών, η αφήγηση ιστοριών και τα τραγούδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του.

Κι ενώ αυτά τα ευρήματα έχουν παρατηρηθεί στη δυτική Ευρώπη, επιστήμονες που επισκέφτηκαν και μελέτησαν απαρχαιωμένες πόλεις και χωριά της Αμερικής, εντόπισαν ένα άλλο εξίσου σημαντικό στοιχείο. Οι γονείς σε αυτές τις κοινωνίες δεν μιλούσαν κατ’ ιδίαν στα μωρά τους, ωστόσο τα μωρά ήταν παρόντα στις συνομιλίες και έτσι ανέπτυξαν κανονικά τις δεξιότητές τους στη γλώσσα.

Ένα τρανό παράδειγμα αυτού αποτελούν τα παιδιά που βρίσκονται συνεχώς επάνω στις μητέρες τους. Τα «Tseltal children», όπως αποκαλούνται τα παιδιά που είναι σε μάρσιπο και έτσι πηγαίνουν όπου ακριβώς πηγαίνει και η μητέρα τους, μπορεί να μην επικοινωνούν άμεσα, ωστόσο η ομιλία φτάνει στα αυτιά τους έμμεσα και έτσι αποκτούν τα αντίστοιχα ερεθίσματα. Σε αυτές τις χώρες, τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν, ακούγοντας τους ενήλικες.

Jenny.Gr
Freepik

Το πόρισμα που προκύπτει από αυτή την έρευνα, δείχνει πως τα βρέφη είναι ικανά να μάθουν τη μητρική γλώσσα τους μέσω της παρατήρησης. Βέβαια, επειδή δεν μπαίνουν στη διαδικασία να απαντήσουν, ώστε να υπάρξει κάποια αλληλεπίδραση υστερούν σε μεγάλο βαθμό στο λεξιλόγιο. Τα εν λόγω δεδομένα απλώς αποδεικνύουν ότι η απευθείας ομιλία με τα παιδιά δεν είναι ο μόνος ή ο βέλτιστος τρόπος για να μάθουν τη γλώσσα. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι τα παιδιά αποκτούν επιτυχώς τη μητρική γλώσσα τους σε ποικίλα περιβάλλοντα, επειδή είναι ευέλικτα στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.