WELL BEING

Τα 3 πράγματα που κάνουν τα άτομα με υψηλό EQ για να κερδίσουν τους άλλους, σύμφωνα με το Χάρβαρντ


JTeam

12 Αυγούστου 2024

Τα 3 πράγματα που κάνουν τα άτομα με υψηλό EQ για να κερδίσουν τους άλλους, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Unsplash
Τα άτομα με υψηλό EQ γνωρίζουν πώς να κάνουν τους συνομιλητές τους να νιώσουν άνετα

Η δημιουργία μιας σχέσης που στηρίζεται σε γερές βάσεις και ανάμεσα στα μέλη της υπάρχει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και σεβασμός είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, αναζητώντας τρόπους να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοινωνικοποιηθούν και να «χτίσουν» σχέσεις με τους γύρω τους.

Θέλοντας, λοιπόν, να είναι πλήρως κατατοπιστικοί, συγκέντρωσαν τις τρεις πρακτικές που ακολουθούν τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, προκειμένου να κερδίσουν τον σεβασμό και την εκτίμηση του συνομιλητή τους. Αυτά είναι τα πράγματα που κάνουν πάντα όσοι έχουν υψηλό EQ, όταν μιλούν με άλλους.

#1 Κάνουν ερωτήματα που προκαλούν βαθιά συναισθήματα

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε όλες τις συζητήσεις και να θέτουν σχετικά ερωτήματα. Αρχικά, επιδιώκουν να μάθουν τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα βιώματά του συνομιλητή τους, χρησιμοποιώντας ευθείς ερωτήσεις. Πίσω από κάθε ερώτημά τους υπάρχει αυθεντικότητα και αληθινό ενδιαφέρον, συνεπώς προκαλούν βαθιά συναισθήματα στους ανθρώπους που βρίσκονται απέναντί τους.

#2 Αντιγράφουν το ύφος, τον τόνο της φωνής και τη στάση του σώματος

Αυτή είναι η πρακτική της διακριτικής μίμησης συμπεριφορών, προτύπων ομιλίας και γλώσσας του σώματος των άλλων. Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική ευφυΐα είναι ικανά να «διαβάζουν» συμπεριφορές και να προσαρμόζονται με σκοπό να κάνουν τους συνομιλητές τους να νιώσουν πιο οικεία. Δίνουν μεγάλη προσοχή στον τόνο και τον ρυθμό που διατυπώνουν τις λέξεις τους.

Για παράδειγμα, αν μιλάς με ενθουσιασμό ή αν μιλάς χαμηλόφωνο ή αργά, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι θα μιμηθούν τον τρόπο ομιλίας σου για να αισθάνεσαι πιο άνετα. Το mirroring δεν είναι αντιγραφή, αλλά μια προσπάθεια ταύτισης με τον τρόπο που επιλέγει να επικοινωνήσει ο άλλος, ώστε να οικοδομηθεί ανάμεσά σας εμπιστοσύνη και σεβασμός.

#3 Μιλάνε για τα λάθη και τις αποτυχίες τους

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν αποκρύπτουν τα λάθη τους. Αντίθετα, μοιράζονται ανοιχτά τις αποτυχίες τους και δεν φοβούνται να αποκαλύψουν τους φόβους τους. Και αυτό, γιατί γνωρίζουν πως οι λανθασμένες επιλογές τους δεν τους καθορίζουν, απλώς είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τα άτομα με υψηλό EQ έχουν τη συναισθηματική ασφάλεια και το θάρρος να είναι αντιπαθή και να ενδιαφέρονται μόνο για την εντύπωση που προκαλούν στον εαυτό τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.